Mivel nagyon szeretem böngészni a drogériák polcait, mindig bekerül egy-egy újabb termék a kosaramba, amikor nagybevásárlást tartok. Így elég sűrűn próbálok ki olyan cuccokat is, amik a női részeim egészségét szolgálják - legalábbis a címkéjük szerint. De valahogy nem sikerült még kialakítanom a megfelelő tusolási szokásaimat odalent, mert hol azt olvasom, hogy semmit sem szabadna használni, hol meg azt, hogy ez egy hülyeség, mert egy nőnek ezeket a részeket is tisztán kell tartania. Hát, köszi.

Már eljutottam odáig, hogy úgy nézek az intim gélemre tusolás közben, mint valami megbízhatatlan pasira, akiről sosem tudhatom, hogy bántani fog-e, vagy jót tesz majd nekem. Épp ezért eldöntöttem, pontot teszek a kétségek végére, és kiderítem, mi fán terem az intim tisztálkodás.

Egy biztos: baromi sikeres iparágról van szó. Az amerikai nők 2018-ban összesen 286 millió dollárt költöttek intim tusfürdőkre és dezodorokra. De létezik, hogy tök feleslegesen vették meg ezeket a termékeket, mert mint sokan mondják, a vagina alapvetően öntisztuló? 

zuhany-noi.png

Nos, kezdjük ott, hogy ez nem teljesen igaz. Mármint az, hogy a vagina mindig, minden esetben megtisztítja önmagát, így hiába szólunk bele annak működésébe különféle termékekkel. A Medical News Today cikke szerint a pH-érték a legfontosabb, ha az intim egészséget nézzük. És ez az érték bizony könnyen felborulhat. Ezen segíthet például egy erre kifejlesztett mosakodógél. Egy átlagos, termékeny nő vaginájának pH-értéke 3.8 és 4.4 között mondható egészségesnek. De ezt nagyon sok tényező befolyásolja: a menstruációs ciklus, a szexuális együttlétek, az általános egészségi állapot, sőt még a bevitt tápanyagok minősége és mennyisége is.  

Magyarul simán előfordulhat, hogy éppen rendben van a pH-d, és akkor semmi szükséged lemosókra. De az is benne van a pakliban, hogy felborul, olyankor pedig jól jöhet egy kis külső segítség. 

Ám arra is van esély, hogy neked inkább csak hagynod kéne öntisztulni az intim tájékaidat, mert a te tested így működik a legjobban. Míg például a legjobb barátnődnek viszont kell a folyamatos pH-balanszírozás. És ez a nehéz ebben a témában: mindenkinek annyira más az ‘összetétele’ odalent, hogy nem lehet semmit sem határozottan kijelenteni. Kivéve egy dolgot: 

azt, hogy az intim lemosók nem túl egészséges termékek, és ez bizonyított tény. 

intim-furdes.png

Egy tavaly, Kanadában végzett kutatás például egyértelműen kimutatta, hogy nyolcszorosára nőhet a gombás, és húszszorosára (!) a bakteriális fertőzések esélye, ha intim mosakodógélt használsz. Ugyanebben a vizsgálatban a kutatók a különböző húgyúti problémákat is összekötötték a hüvely tisztántartására használt termékekkel. A nagyszabású kísérlet vezetője, Kieran O’Doherty így fogalmazott: 

Ezek a termékek, mivel baktériumölő hatásúak, könnyen elpusztítják a jótékony baktériumokat is, amelyeket a test védekezésre használ. Valamiért a társadalmunk a női nemi szerveket tisztítanivaló testrészként kezeli, és erre fantasztikus marketinget lehet építeni - mintha szükség lenne bármilyen mesterséges anyagra ahhoz, hogy tisztuljon a vagina.

Egy másik, 2013-as kutatás a hüvelyi hidratálókrémeket (igen, ilyenek is léteznek) vizsgálta. Bizony, itt sem sikerült sok jót kimutatni, ezek a termékek ugyanis nagyon rövid idő alatt nyírták ki a kísérleti alanyok vaginájában található jótékony baktériumot, a Lactobacillust. Ami annyira nem jó, főleg hosszútávon... 

furdes-intim.png

És akkor még nem beszéltünk az egyik legpopulárisabb - és számomra legérthetetlenebb - tevékenységről: az intimzuhanyról (a hüvely pH-ját helyreállító, különböző tejsavbaktériumokat tartalmazó készítmény, amit zuhanyként vethetsz be odalent). Ne aggódj, erről is lehull a lepel: egy 2010-es kutatás szerint nagyon szörnyű mellékhatásai lehetnek, ha rendszeresen beveted ezt a fajta tisztítást. Az intimzuhany annyira felborítja a vagina természetes baktériumállományát, hogy sokkal fogékonyabb lehetsz tőle a különböző (akár szexuális úton terjedő) fertőzésekre, gyulladásokra, sőt még a méhnyakrákra is (hiszen a hpv-t is könnyebben összeszedheted, ha nincs megfelelő természetes hüvelyi védelmed). Ja, és még a teherbeesés esélyeit is rontja. 

A lényeg: mindenkinek más való, ezért is felesleges vitába szállnod, ha legközelebb felvetődik ez a téma a csajos asztalnál. Egy dolgot viszont jó, ha megjegyzel: csak azért, mert trendi, nem feltétlenül kell megvenned az intim tisztítócuccokat. Inkább kérd ki a nőgyógyászod véleményét!