A Huda Beauty vibráló színű szemhéjpúder-palettáitól gyakorlatilag a teljes közösségi média oda volt meg vissza, most azonban sokkal kevésbé hízelgő kommenteket kap a márka, meg az azt alapító instagrammer, Huda Kattan.

Az internet haragja azért zúdul a Hudára, mert a weboldalán megjelent egy blogbejegyzés Why Your Vagina Gets Dark And How To Lighten It (Miért lesz idővel sötétebb a vaginád, és hogyan világosíthatod ki) címmel.

Lépjünk most túl azon az apróságon, hogy valaki nagyon nem figyelt biológia órán, hiszen nyilván nem a vaginád (ami a női nemi szervek BELSŐ része), hanem a külső nemi szervek, azaz a szeméremajkak bőre válhat sötétebbé az idő múlásával. A kommentelők szerint az igazán ciki inkább az, hogy valaki az interneten DIY tippeket ad az otthoni puncifehérítésre – például olajjal, citromlével és joghurttal – az igazán reménytelen nőknek pedig azt tanácsolja, forduljanak orvoshoz, aki kémiai hámlasztóval kifehéríti az alfelüket.

Az ilyen hülyeségek miatt mostantól nem követem tovább ezt az oldalt. Mi lesz a következő? Kontúr meg highlighter a szeméremajkakra? Menjetek már!

– írta az eredeti poszthoz valaki.

Voltak olyanok is, akik – amúgy teljes joggal – azon háborodtak fel, hogy 2018-ban még mindig arról beszélünk, hogy a szép az, ami fehér. Szerintük az ilyen cikkek a rasszizmus, szexizmus és ageizmus fogalmát is bőven kimerítik, hiszen nem mindenkinek ugyanolyan a bőrszíne, a nőknek nem kötelességük megfelelni valami idealizált képnek, és teljesen normális, ha a kor előrehaladtával bizonyos testrészeken megváltozik a bőr árnyalata.

A Huda egyébként azóta update-elte a posztot, a kiegészítésben megköszönik a hozzászólásokat, és azt írják, hogy ők semmiképpen sem akarták azt a benyomást kelteni, hogy a vulvafehérítés szükséges, csupán annak akartak segíteni, aki egyébként is ilyesmin gondolkodott.

Ez persze nem változtat azoknak a véleményén, akik úgy érzik, hogy a nőknek így is bőven van min aggódniuk, és semmi szükség arra, hogy kreált problémákra próbáljanak eladni nekik megoldásokat – jó sok pénzért, és valószínűleg fájdalmasan. Ahogy egy hozzászóló összefoglalta:

A női nemi szervek sokfélék és gyönyörűek. És soha a történelem során nem fordult még elő, hogy valaki inkább mégsem izélt meg valakit, mert sötétebb volt a bőr a vaginája körül.

Szavazás

Te fehérítenéd a puncidat?