5 bőrfeszesítő étel, ami a konyhádban is megtalálható
Az egyik „kedvenc” közhelyem szerint a szépségért meg kell szenvedni. Gyakran eszembe jut ez a mondat, miközben a reggeli hidegben húzom fel a futócipőmet, vagy amikor ahelyett, hogy beesnék az ágyba, még lemosom a sminkem és mindenféle bőrápolóval bekenegetem magam. Ráadásul 30 felett már tapasztalom is magamon, hogy nem adják csak úgy ajándékba a ragyogó bőrt: elég már csak egy órával kevesebbet aludnom, és reggelre már meg is jelennek szemem alatt a karikák. Szerencsére azért kifejezetten élvezhető módjai is a bőrápolásnak - például, amikor elfogyaszthatom (értsd: megehetem) a bőrfeszesítőmet.
Spenót
Ha még mindig kísértenek a spenótfőzelékes gyerekkori rossz emlékek, gondolj erre: amellett, hogy nagyon alacsony a kalóriatartalma, még kollagént is tartalmaz, ami az egyik fő ellensége az apróbb kis ráncoknak. Bónusz, hogy magas folsav-, és vastartalmának köszönhetően még az immunrendszert is erősíti. Edd frissen vagy párolva, hogy a benne lévő értékes tápanyagok megmaradjanak!
Paradicsom
Tudod, hogy mitől piros a paradicsom? A benne lévő likopin nevű anyagtól. A likopinnak pedig erős antioxidáns hatása van, ami lassíthatja a bőr ráncosodását. Sőt, a védi a bőrt a napsugarak káros hatásai ellen, amitől csökkenhet a leégés esélye. (Persze ez nem jelenti azt, hogy nem kell fényvédőt használnod.)
Fokhagyma
A fokhagymáról a legtöbb embernek elsőként a rossz lehelet ugrik be. Nem azt mondom, hogy randik előtt ezt kell rágcsálni, viszont érdemes beiktatni a mindennapokba, ugyanis magas antioxidánstartalma mellett a fokhagyma tartalmaz még egy allicin nevű aminosavat, aminek nem csak baktériumölő hatása van, de késlelteti a ráncok kialakulását is.
Osztriga
Oké, az osztriga nem az a tétel, ami mindenki hűtőjében megtalálható (legalábbis az enyémben tuti nem). Viszont amellett, hogy állítólag afrodiziákum, sok benne az E-, és a B12-vitamin, ezért nemcsak feszesebbé teheti a bőrt, de még a hajhullást is segíthet megakadályozni.
Avokádó
Az egyik legnagyszerűbb „facelifting” kaja. Nagy mennyiségben tartalmaz B-, E- és D vitamint, és a benne lévő glutation nevű antioxidánsnak köszönhetően lassíthatja a bőr öregedését. Nem véletlen, hogy több kozmetikai cég bőrfeszesítő termékei tartalmaznak avokádóolajat, mivel szuperül táplálja a bőrt, és segíthet halványítani a bőrhibákat, és csökkenteni az irritáció jeleit.