Szex után szebbek lehetünk, ez tudományos tény. Annyi hormonális változás történik a testben egy fantasztikus együttlét alkalmával, hogy nem csoda, hogy a nők (és a férfiak is) szinte ragyognak, ha megfelelő a szexuális életük. Egyértelmű, hogy az orgazmus egészséges és jót tesz a léleknek, valamint a testnek is. 

Arról azonban már kevesebb szó esik, hogy miért okozhat pattanásokat még a legkielégítőbb alkalom is. 

Pedig nem egy nővel fordul elő, hogy kipattog szex után. Bár egy kutatás sem mutatta még ki, hogy valamilyen konkrét, aknékat okozó változás történne a szervezetben aktus közben, a jelenség él és virul, a koktélozó barátnők között elhangzó magyarázatok pedig a következők: "tuti, hogy beindítja a hormonokat, és kész, kipattogsz", "szerintem a bőröd így akar üzenni, hogy valami nem oké kettőtök között", vagy nem is hangzik el ok, csak annyi, hogy "ez egy szemétség, már szexelni sem lehet egy jót pattanások nélkül?"

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

molly (@mollyjoephoto) által megosztott bejegyzés,

Azt nem mondhatjuk ki, hogy konkrétan a szex okozza az aknékat, de az elég egyértelmű, hogy bizonyos körülmények, amelyek az együttlét során érik a bőrt, magyarázatot adhatnak a kipattogásra

- mondta az amerikai Cosmopolitannek Kseniya Golubets bőrgyógyász. És, hogy melyek ezek az okok? Nos egem eléggé megleptek. Egy dolog pedig biztos: ezekre tényleg érdemes odafigyelni, ha pattanásmentes szexuális életre vágysz! 

Izzadás 

A Cosmónak nyilatkozó másik bőrgyógyász, Sejal Shah szerint az izzadás önmagában nem okoz aknékat, főleg, ha megtisztított bőrrel történik, például edzés közben. De a szexet általában máshogy kezeljük, pedig ugyanúgy kéne, mint egy kemény lábnapot a kondiban. Eltömítheti ugyanis a pórusokat, ha úgy verejtékezel, hogy közben a bőröd sminkkel, baktériumokkal és egyéb kórokozókkal találkozik. Az ágyban pedig elhiheted, akad ezekből bőven. Szóval jobb, ha tiszta bőrrel vágtok bele egymás felfedezésébe! (De mivel ez eléggé megöli a spontaneitást, azzal is sokat segítesz magadon, ha együttlét után alaposan megtisztítod és ápolod a bőröd.) 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Trashy 🍃 (@_homeless_hippie) által megosztott bejegyzés,

Borosta 

Igen, borosta. Ha voltál már együtt szúrós arcú férfival, akkor tudod, miről beszélek: este még minden hiperszuper, az éjszaka még szuperebb, aztán reggel négy fájdalmas pattanással kelsz a szád és az állad környékén. Vagy bárhol máshol, ahol megdörzsölt szíved választottja az arcszőrzetével.  

Az irritáció, amit a borosta okoz, arra kényszeríti a bőrt, hogy termeljen több olajat – mondja Dr. Shah.  

Az extra faggyútermelés és az elhalt hámsejtek tökéletes kombójából végül eltömődött pórusok és aknék születnek. A megoldás persze nem az, hogy babaarcú pasira váltasz, inkább szerezz be neki egy kifejezetten arcszőrzetre való, antibakteriális arc- és szakáll-lemosót!  

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Michael Trubachev (@michaeltube) által megosztott bejegyzés,

Ágynemű 

Milyen sűrűn cseréled az ágyneműdet? Nagyon nem mindegy! A párnákon, takarókon és lepedőn található baktériumok ugyanis rettentő gyorsan végzik az arcodon, főleg, ha sűrűn, sokféle pozitúrában lesztek egymáséi... Szexuálisan felfűtött időszakokban jobb, ha hetente-kéthetente megtartod az ágyneműcserélős rituálét – a bőröd hálás lesz érte! 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Fotografia Ślubna i Portretowa (@czaplazobiektywem) által megosztott bejegyzés,

Smink 

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, milyen káros a bőrödnek, ha sminkben alszol. De azért hazugság lenne azt állítani, hogy egyikünkkel sem fordult még elő, hogy "no makeup makeuppal" az arcunkon bújtunk ágyba a kiszemeltünkkel. Vagy full sminkben. És igen, az is előfordult már néhányunkkal, hogy nem mostuk le, sőt: reggel kislisszantunk megigazítani. Ha már túl vagytok ezen a fázison, akkor örülhetsz, mert most jön a rendes esti arclemosás, és vele együtt pattanásmentes időszak is! 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Sjoerd Booij Photography (@sjoerdbooijphotography) által megosztott bejegyzés,

Fogamzásgátló 

Ha nemrég vágtatok bele egymás felfedezésébe, és elkezdtél hormonális fogamzásgátlót szedni, jobb ha figyeled a tested változásait, és egy megfelelően hosszú, az orvosod által kijelölt időszak után döntöd el, hogy megtaláltad-e az igazit (mármint a tablettát). Ebben az időszakban előfordulhat, hogy kipattogsz (meg persze az is, hogy szebb lesz a bőröd), de egy dolog nagyon fontos: ha zavar valami, konzultálj a nőgyógyászoddal és kérd a segítségét a lehető legjobb védekezési módszer megtalálásához!