Nem kérdés, az arcmaszk hatalmas találmány: pillanatok alatt javíthatsz vele a bőröd állapotán, és csodálatos házi receptekkel is operálhatsz. De az egész művelet mégis összetettebb, mint azt elsőre hinnéd - nekem legalábbis új infókat szolgáltatott a L’Oreal saját gyűjtése, ami az arcmaszkolás közben leggyakrabban elkövetett hibákról szól. Nyugi, semmi végezetesről nincs szó, én már mindegyiket kipipáltam! 

1. Nem a bőrtípusodnak megfelelőt választasz 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Toruń (@nowaja30plus) által megosztott bejegyzés,

Ez velem sajnos rendszeresen előfordul. Alapvetően zsíros bőröm van (aknékkal tarkítva), de akadnak olyan napok, amikor száraz arcbőrrel kelek. Ilyenkor hajlamos vagyok mindenféle gyorsmaszkot megvenni, amire rá van írva a “hidratálás” szó. Ezzel önmagában semmi gond nincs, de nem véletlenül pattogok ki bizonyos termékek után: mivel a bőrtípusom zsíros és érzékeny, sokkal jobban járok, ha vízbázisú, mattító termékekkel hidratálok, mintha zsíros-olajos fátyolmaszkokat teszek az arcomra. De ezt a saját káromon tanultam meg. Hidd el, ha nap mint nap kifejezetten a bőrtípusodhoz passzoló krémeket használsz, egy-egy alkalomra sem érdemes eltérned a már bevált hatóanyagaidtól! Ha pedig nem teljesen tiszta, mi is a legjobb a bőrödnek, nagy segítség lehet szakértőhöz fordulni.

2. Kihagyod az alapos arctisztítást 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

FRESHISTRY (@freshistry) által megosztott bejegyzés,

Tudom, ciki, de velem ez is előfordult már. Mivel a maszk felhelyezése előtt két órával mostam meg a bőröm, azt hittem, tök oké, hogy így teszem fel – de nem, nem oké. 

Két óra alatt rengeteg mindenhez hozzáértem, valószínűleg - magamat ismerve - birizgáltam a pattanásaimat a laptopom előtt, és még sorolhatnám... 

Jól mondják a L’Oreal szakértői: mindig, minden körülmények között mosd meg az arcod egy enyhén habzó, alapos tisztítóval (és tiszta törölközővel szárítsd meg), mielőtt felkennéd/felhelyeznéd a maszkot! Ha még hatékonyabb tisztításra vágysz, az sem baj, ha egy kis micellás vizet is bevetsz, hogy tutira biztos lehess benne, nem egy réteg baktériumra helyezed azt az egyébként sokat érő maszkot.

3. Nem mosol kezet

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

annawho 🎗💕 (@annawho13) által megosztott bejegyzés,

És akkor itt jön a feketeleves: hiába mostad meg az arcod és tisztítottad le alaposan a bőröd, az sem mindegy, hogy a kezed milyen állapotban van a felhelyezéskor! Ha az arcbőröd már tiszta, és még tíz percig keresgéled a drogériás szatyorban a frissen megvásárolt fátyolmaszkot, aztán gyorsan kidobod a csomagolást a kukába, feltétlenül tisztítsd meg a kezeid, mielőtt megszenteled az arcod a maszkkal. Vagy használj egy külön erre való, rendszeresen tisztított ecsetet!

4. Túl sokat használsz belőle

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

@so_bunny_po által megosztott bejegyzés,

Ez akkor persze nem igaz, amikor fátyolmaszkozol, de minden más esetben könnyen megszaladhat a kezed. Én például sokszor hittem, hogy ha hatalmas rétegben viszem fel a tubusos arcmaszkot, akkor biztos szebb lesz tőle a bőröm. Hát, nem, sőt. Itt is érvényes a kevesebb több elv, úgyhogy csak annyit tegyél fel, amennyit a csomagoláson javasolnak, vagy annyit, amennyit nem érzel tehernek a bőrödön! 

5. Nem szabod személyre a maszkod 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

LILULAND (@liluland_hu) által megosztott bejegyzés,

Ez kifejezetten a fátyolmaszkokra vonatkozik. Ugye veled is előfordult már, hogy kibontottad a csomagolást, alig vártad, hogy végre az arcodra kerüljön, segítsen a bőrödön, aztán mindenhol elállt, lógott, és kicsit sem vette fel a fejed formáját? Ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy nem jó a termék, csak nem teljesen passzol az arcformádhoz - vágj le belőle, ha túl nagy, és csinálj rajta nagyobb nyílásokat, ha túl kicsi! Senki sem mondta, hogy kötelező azt a maszkot az arcodra tenni, ami kicsit sem kényelmes, és ki sem látsz belőle.

6. Túl sokáig hagyod hatni 

Elsőre persze logikusnak tűnhet a gondolat, hogy órákig hagyd a bőrödön a jótékony hatóanyagokat, de sok terméket kifejezetten arra a hatóidőre terveztek, ami rájuk is van írva. És ez hatványozottan igaz a szárító maszkokra! Régen, amikor még semmit sem tudtam a pattanásokról (azon kívül, hogy nekem vannak, és nem akarom őket), hajlamos voltam órákig szárítani a bőrömet egy pórusösszehúzó, vagy agyagos maszkkal. Azt hittem, ettől majd jobb lesz a helyzet. Aztán nyilván sokkal gázabb lett a végeredmény, mintha magamon hagytam volna 15 percig, aztán hidratáltam volna. Hát, igen, az évek és a hibarutin... 

7. Kihagyod a rutinod miatta 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

• PLANET SKIN • (@planet_skin) által megosztott bejegyzés,

Sose feledd: az arcmaszk kiegészítő, és nem helyettesítő! Persze, ha a sivatag közepén ér az este, és otthon hagytad a kedvenc hidratálód, de van nálad egy bőrtípusodnak megfelelő hidratáló maszk (milyen életszerű példa), akkor nem dől össze a világ. Viszont minden más esetben érdemes gondoskodnod a bőröd megfelelő ápolásáról. Add neki azt, amihez már hozzászokott: maszkolás után is irány a fürdő, hidratálj, ápolj, szérumozz! 

8. Túl gyakran használod 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Panachea (@panacheauk) által megosztott bejegyzés,

Én már - mily’ meglepő - ezt a hibát is elkövettem. Egyszer annyira megszerettem egy maszkot, hogy felvásároltam belőle a készletet, és minden másnap felkentem az arcomra egy adagot. Aztán csodálkoztam, hogy szörnyű állapotba került a bőröm. Jobb, ha te is követed a terméken található utasításokat, hidd el, nem véletlenül írják rá, milyen gyakran érdemes használnod