Mielőtt nekikezdenél

„Először is tisztában kell lenni vele, hogy milyen a bőrtípusod, mert másfajta kozmetikumra van szüksége például egy zsíros vagy egy száraz bőrűnek. Ha például száraz a bőröd, akkor olajos lemosó való neked és zsírosabb hatású fényvédő. Ha zsíros bőröd van, akkor inkább gélt használj és könnyedebb fényvédőt. ”- kezdi Tajti Ildikó, a Szépségreceptek.hu szerzője. Nagyon fontos, hogy ha valakinek bőrproblémái vannak, mint például napkár, foltok, pattanások vagy rosacea, akkor a napi bőrápolási rutinban kapjanak helyet problémamegoldó termékek. A jó rutin az, ami figyelembe veszi a bőrtípust és a bőrproblémát is. Ha bizonytalan vagy, kérd ki szakember véleményét, és ez esetben nem lehet kétséged afelől, hogy a megfelelő kencéket fogod használni. Másik fontos tanácsa, hogy csak olyan kozmetikumokat vásárolj, amik gyengédek és nem okoznak bőrirritációt. Például ezeket az összetevőket érdemes kerülni, hogy minimalizáld a bőrirritáció esélyét.

A reggeli rutin

Ha tisztában vagy vele, hogy a te bőrtípusodnak mi a legmegfelelőbb, akkor ebben a sorrendben kezdd a reggeli rutinodat: elsőként lemosó, majd tonik, szérum vagy esszencia, hidratálókrém és fényvédő. Akár reggeli, akár késő esti rutinról van szó, ezt a szabályt kövesd: elsőként mindig a vizesebb és könnyedebb kozmetikumokkal kezdd, és lépésről lépésre haladj a legsűrűbb állagúig. Fontos tudni, hogy a reggeli rutinnál a fényvédőn kívül mindegyik lépés opcionális. A bőrtípusodon múlik, hogy lemosóból géleset, olajosat, arctejet vagy micellás vizet használsz. Ha például zsíros a bőröd, akkor jobb, ha kerülöd az olajos lemosókat. Ezután jöhet valamilyen magas hatóanyagtartalmú szérum, akár egy C-vitaminos is.  Ildikó külön kiemelte, hogy, főleg a szérumok után, kötelező a fényvédő használata!

A bőr öregedésért 80 %-ban az UV-sugárzás a felelős, így hiába minden öregedésgátló kozmetikum, ha nem párosul hozzá a fényvédő napi szintű használata.

Azt tanácsolja, hogy a fényvédővel vagy SPF-tartalmú hidratálóval ne spórolj, használd bőségesen. Télen minimum 30 SPF, nyáron 50 SPF, amit újra kell kenni, mivel már két óra UV-sugárzástól is elbomlik. „Miután beszívta a bőröd a krémeket, nyugodtan sminkelhetsz. Arra figyelj csak, hogy hiába tartalmaz az alapozód vagy a BB krémed fényvédőt, az nem sokat ér, mert ahhoz túl keveset teszel fel, hogy ténylegesen védjen."

arcapolasirutinkepm.jpg

Az esti rutin

Az esti rutinnál a szakértő a következő sorrendet ajánlja: lemosó, tonik, szérum vagy kémiai hámlasztó, esszencia és végül hidratálókrém (lotion), amit a nagyon zsíros bőrűek elhagyhatnak. Itt is érvényes, ami a reggeli rutinnál: a legkönnyedebb kencével kezdd, és a legsűrűbbel fejezd be. Amit sosem szabad kihagyni, az a kíméletes sminklemosás (ez különösen fontos a szemfesték lemosásnál) és a hidratálás, ha húzódik a bőröd. A kémiai hámlasztót és a szérumot elég heti egy-két alkalommal használni. Nagy arcmaszkmániásként muszáj volt megkérdeznem, hogy ezeket milyen gyakran ajánlja. Tanácsa szerint itt is a bőrtípus és az egyéni bőrprobléma legyen a fő szempont, de, ha időd engedi, és szereted a maszkokat, akkor amilyen gyakran szeretnéd, nem ártasz velük. Ha zsíros bőröd van, akkor inkább agyagtartalmú maszkokat tegyél fel, ha vízhiányosabb, akkor pedig hidratáló fátyolmaszkot.

Ha szeretnél többet megtudni a bőrápolás alapjairól, ajánlom Tajti Ildikó bőrápolási szakértő könyveit.