Engem eléggé meglepett, hogyan köszöntött be idén az ősz, de a bevezetőmben már panaszkodtam erről egy sort, úgyhogy ezzel a lendülettel a lényegre is térek: a bőrömön kifejezetten látszik, hogy hirtelen változott az időjárás. Rögtön szárazabb lett, a maszkhordástól pedig természetesen kipattogtam, de ez már más kérdés.  

Hirtelen nem tudtam, mit kezdjek a rutinommal, mit csináljak másképp, úgyhogy megkérdeztem Rosenkranz Klaudia bőrápolási szakértőt, a Skinlatte bloggerét, hogy min is érdemes ilyenkor változtatni - ő pedig ellátott kilenc tök hasznos tanáccsal. Fogadd meg te is őket, hogy a bőröd is lekövethesse az évszakváltást! 

oszi-levelek.png

1. A hidratálód leváltása 

A szabály ez: ha kabátot váltasz, hidratálókrémet is váltanod kell! Azaz a vizes, könnyű hidratálók helyett táplálóbb, zsírosabb krémekre van szüksége a bőrnek. 

2. Az arclemosód leváltása 

A habzó, géles arctisztítókat tedd el, és válassz helyettük olajos arclemosó balzsamot vagy gyengéd arclemosó tejet.  

3. Extra hidratálás 

A nyári vízveszteséget természetes nedvességmegkötő faktorokkal teli, glicerines, nátrium-hialuronátos, ureás vizes lotionökkel, permetekkel, tonikokkal és szérumokkal pótold, azaz rétegezz - a legvizesebbtől a legzsírosabb textúra felé haladva.  

4. Ceramidok 


Ahhoz, hogy a vizet meg is tudja tartani a bőröd, be kell zárni ceramidos, tápláló hidratálókrémekkel, amelyek olajat is tartalmaznak. Ezek legyenek a rutinod végén! (Már az is elég, ha a jelenlegi hidratálókrémedhez teszel 2-3 csepp olajat, hogy felturbózd.) 

5. Mindent a száraz bőr ellen 

Párásíts, hogy a fűtés szárító hatását ellensúlyozd, és ne használj forró vizet a fürdéshez-arcmosáshoz! 

6. UV-sugarak 

Attól még, hogy kevesebb lesz a napsütés, ugyanúgy kell majd spf-et használnod!  


7. Hámlasztás 

Most már bátran elkezdheted a hámlasztó kúrákat, a pigmentfoltok halványítását, koptatását mélyhámlasztó (pl. green peel) kezelésekkel.  

8. Pattanásos bőrűek, figyelem! 

A seborrheás, problémás bőrűek készüljenek fel arra, hogy a bőrük állapota romlani fog, nekik nagyon fontos lesz, hogy legyen pár nyugtató krém a kezük ügyében allantoinnal, pantenollal, illetve seborrheás bőrre kifejezetten jó még a jojobaolaj, mert normalizálja a faggyúműködést (ami ősszel fokozódni fog - a bőr védelmi reakciója egyébként, ugyanis a faggyúréteg védi a hideg ellen a bőrt). Niacinamidot, szalicilsavat érdemes még beépíteni a rutinba! 

9. Maszkolás 

Ez a tápláló pakolások időszaka, heti kétszer nyugodtan tegyél magadra egy krémes pakolást vajakkal, növényi olajokkal!