Igen, amikor ott álltam a játékboltban, a különböző méretű, ruhájú, és arcú babák tömegében, eszembe sem jutott, hogy valakinek ne az járjon a fejében, hogy milyen nagy a felhozatal, ahelyett, hogy pont olyan nincs, amilyenre szüksége lenne. Nekem ehhez a felismeréshez szükségem volt Clare Tawell történetére, aki saját maga kezdett el olyan babákat készíteni, amikkel a hallássérült kislánya is tud játszani.

Pontosabban létrehozott egy olyan nonprofit szervezetet, amely úgy alakítja át a babákat, hogy a különböző egészségügyi problémákkal küzdő gyerekek is találhassanak maguknak „saját babát”. A kétgyermekes brit anyában ez az ötlet akkor merült fel, amikor a hallássérült kislányának keresett hallókészüléket viselő babát:

Szörnyen elkeseredtem, amikor sehol sem találtam hallókészülékes babát. Úgy éreztem, hogy a társadalom semmibe veszi őt.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Siobhán (@wiltshire_wife_a_wandering) által megosztott bejegyzés,

A sugárzástechnológusként dolgozó anyuka ezért úgy döntött, hogy a szabadidejében úgy alakítja át a babákat, hogy a szájpadhasadékos kisgyerekektől az inzulinpumpát használó gyerekekig minél több kicsi lássa : a hozzájuk hasonló babáknak is van helyük a polcon. Sőt, gondolva a nem babázni vágyó kisfiúkra is, már hallókészülékes Woody is készült náluk. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

infinitdeesigns (@infinitdeesigns) által megosztott bejegyzés,

Clare, akinek a babáit már online is meg lehet rendelni, a Facebook oldalán elárulta: bár személyre szabottan is készít babákat, az utóbbi időben úgy megnőtt az érdeklődés a termékei iránt, hogy idén már nem tud több rendelést felvenni. És miközben én egyfelől örülök, hogy egyre több kisgyereknek adatik meg a lehetőség, hogy viszontláthassa magát a kedvenc játékában, a másik oldalról elkeserít, hogy nem lep meg: a Google keresője szerint a hazai játékboltok ettől a megközelítéstől még igen messze járnak. 

Hogy miért is lenne jó, ha ez megváltozna? Szerintem a lenti videóból kiderül: 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Barbie (@barbie) által megosztott bejegyzés,

Nyitókép forrása: ITT