Bár már a 2000-es évek elejétől elérhetőek a cigaretta helyettesítéseként az elektromos  verziók, igazán csak az elmúlt pár évben robbantak be és váltak trendivé. Igen, trendivé, pont úgy, ahogy évtizedekkel ezelőtt a dohányzás volt a kifinomultság, menőség mércéje. Az elmúlt években rövid időre a cigi vesztett a csáberejéből és az vált vagánnyá, ha valaki nem élt vele, most azonban újra aranykorát éli a füstölés az e-cigaretták formájában. Ennek a felfutásnak pedig nem kizárt, hogy az áll a hátterében, hogy az általános nézet szerint ez egészségesebb, mint a sima cigi, ugyanis csak nikotin van benne, így a használó nem szívja be a dohányban található összes többi káros anyagot.

És ezen ponton kap sikítófrászt számtalan egészségügyi szakember, akik arra próbálják meg felhívni a figyelmet, hogy a kátrány helyett a nikotinos folyadékban található számtalan kemikália jut be a szervezetbe, ami nem túl meglepő módon, nem az örök és egészséges élet kulcsa.

Bár egyelőre még kutatják, hogy pontosan milyen hosszútávú egészségügyi hatásai vannak az e-cigarettázásának, az már körvonalazódni látszik, hogy jót biztos nem tesz. Tavaly év végén már megjelentek az aggasztó jelentések arról, hogy 2019-ben közel 2000 olyan tüdősérülésről számoltak be, amelyek a dohányzás ezen formájával hozhatók összefüggésbe, és legalább 37 halálesethez biztos köze volt az e-ciginek. De természetesen nem kell mindig a legrosszabbat előrevetíteni, a halál nem az egyetlen lehetséges „mellékhatása” enne a rossz szokásnak. Például ahogy arról egyre több szakember nyilatkozik, az már egészen biztos, hogy az e-cigizés nagyon nem barátja a bőrnek.

Szárít

Az egyik első dolog, amire az Allure, a brit Glamour és a The Klog cikkeiben megszólaló orvosok figyelmeztetnek, hogy bizony az e-cigivel a szervezetebe juttatott anyagok szárítják a bőrt. Azoknál pedig, akiknek eleve szárazabb a bőrük, vagy ekcémával, rosaceával, pikkelysömörrel küzdenek, nagyon sokat ronthat a helyzeten a füstölés. Sőt, bárkinél hámló, viszkető, piros foltok jelenhetnek meg az e-cigizés hatására.

Felpuffasztja a szemeket

A szempuffadás hátterében számtalan dolog állhat a táplálkozástól kezdve a káros szenvedélyekig. Mint azt Dr. Hadley King New York-i bőrgyógyász hangsúlyozza, mivel az e-cigarettázás szárítja a bőrt a szemek környékén is, így pedig puffasztja a területet.

adult-blur-cap-casual-338710 (1).jpg

Öregít

Hát, igen, az e-cigitől sem fog soha senki fiatalabbnak és fittebbnek tűnni, cserébe jól meggyorsítja ez is a bőr öregedését. Ez a szokás ugyanis pont úgy, mint az elődje érszűkítő hatása miatt elvonja az oxigént a bőrtől, ami idő előtti ráncosodáshoz vezethet. Valamint árt a kollagéntermelésnek és a rossz hatással van a bőr feszességére.

Lassítja a természetes gyógyulási folyamatokat

Ha e-cigizel és azt veszed észre, hogy a pattanásaid, aknéid sehogy se akarnak elmúlni, akkor jó ha tudod, a hiba nem feltétlenül a genetikádban van, hanem a rossz szokásodban. A kémiai anyagok ugyanis, amiket beszívsz ilyenkor zarvart keltenek a bőr önregeneráló, gyulladáscsökkentő folyamataiban, ami nem kívánt pigmentációt, kipirosodást, kollagénvesztést és persze kipattogzást okozhat…

…vagy bőrrákot

A nem múló pattanásoknál is veszélyesebb, hogy bizony a dohányzás ezen típusa (is) okozhat bőrrákot. Dr. Gretching Frieling szerint a dohányosok körében teljesen mindegy, milyen formában szívják, kétszer nagyobb eséllyel alakul ki laphámsejtes karcinóma.

Baleseteket okoz

Banális lehet, de ha eddig nem győződtél meg arról, hogy egyáltalán nem éri meg szívni az e-cigit, a végére még egy érv álljon itt ellene: könnyen okoz baleseteket. Persze a klasszikus cigaretta sem veszélytelen, hiszen megégetheted magad vele, sőt rosszabb esetben a házad is felgyújthatod, az e-cigi esetében teljes joggal lehet azon parázni, hogy felrobban a kezedben vagy a szádban, egyre több ilyen balesetet regisztrálnak ugyanis. Azt pedig talán nem kell részletezni, ez miért nem a legjobb a bőrödnek.