Ha hirtelen rendeznénk egy olyan versenyt, hogy melyik sorozatszereplő haját irigyli a legtöbb lány, ma már talán nem Rachel Green nyerne a Jóbarátokból, hanem a Daenerys Targaryen a Trónok harcából. Erre pedig igazán büszkék lehetnek a sorozat fodrászai, ugyanis hatalmas munkájuk van a Sárkányok Anyjának megjelenésében. Először is, csak az több hónapnyi meló volt, hogy megtalálják a tökéletes színt, hiszen a könyvben Daenerys haja ezüst, ám ez az árnyalat a való életben az túlzottan öregítette a színésznőt - árulta Kevin Alexander, a sorozat vezető fodrásza a Time-nak.

Hosszú hetek kísérletezése előzte meg Emilia Clarke parókájának elkészítését, hogy aztán a fodrászok szembesüljenek a ténnyel: a világos színű műhajak rettentő érzékenyek, és hihetetlen gyorsasággal használódnak el. Egyetlen olyan jelenet is tönkreteheti őket, mikor a színésznőnek huzamosabb ideig füst közelében kell lennie. Alexander elmondása szerint Clarke-nak ma már négy típusú parókája van (minden típusból több tartalékkal), a hajaknak pedig külön neveik vannak: Dany, Diva, Candice, Blondie (ez utóbbi állítólag lánykori nevén Bitch volt.)

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Game of Thrones (@gameofthronescanada) által megosztott bejegyzés,

Egyébként a sorozatban az egyik legtöbb műhajat felemésztő jelenet Cersei Lannister szégyensétája, és az azt megelőző hajvágás volt. Alexander elmondása szerint öt különböző stylingolású parókát használtak a felvételhez, és mivel egy ilyen produkcióban biztosra kell menni, nincs helye a hibának, így mind az öt parókából kettőt készítettek.

A fodrász azt is elárulta, hogy a sorozatban használt parókák, a hosszuktól függően, akár 7000 dollár, azaz 2 millió forint értékűek is lehetnek, és Európából, Indiából valamint Oroszországból szerzik be az elkészítésükhöz használt az emberi hajakat. A parókákat egyébként pontosan úgy ápolják, ahogy te is a saját hajadat. Rendszeresen mossák, festik és fésülik őket. Mikor pedig épp nincsenek használatban, akkor a viselőjük fejéről mintázott tartón pihennek, hogy ne veszítsék el a formájukat.

Ám még egy pillanatra kanyarodjunk vissza Daeneryshez! Hiszen tagadhatatlan, hogy a leglátványosabb frizurái neki vannak, pláne mióta egyre sűrűsödnek a fonatok a hajában (amiknek természetesen az elkészítése több órát vesz igénybe minden forgatás előtt). Nos, arra rájöttél már hogy a Sárkányok Anyjának azért van egyre több befont hajtincse, mert Dothraki szokás szerint a fonatok a győzelmeket szimbolizálják?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Game Of Thrones (@gameofthroness._) által megosztott bejegyzés,

Ha pedig már szimbólumok, nem csupán Emilia Clarke frizurájának van mélyebb jelentése. Ott van például Jon Snow is, akiknek szintén érdemes megfigyelni a hajevolúcióját. A szülőkből néha túl kevéssel, néha pedig túl sokkal rendelkező férfit a sorozat elején viszonylag rövid, göndör fürtökkel ismerjük meg, ami nagyon hasonlít az akkor még életben lévő Rob Stark frizurájára. Ennek ugye az a nem túl rejtett jelentése, hogy kidomborítsa, hogy testvérek. Hasonló volt a cél azzal is, hogy a hatodik évadban férfikontyot kapott, ez ugyanis azt volt hivatott jelenteni, mennyire hasonlít Ned Starkra.

De van még valaki, akinél megfigyelhető, hogy a frizurái másokéra is emlékeztetnek: Sansa. A legidősebb Stark lány befolyásolhatóságát, formálhatóságát szimbolizálja, hogy a sorozatban mindig ahhoz hasonló hajat visel, aki éppen a legnagyobb hatással van rá. (Itt találsz erről több képet is.)

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

@the_game_of_thrones_ által megosztott bejegyzés,

És akkor végre beszéljünk arról, hogy Sansa évekig nem mosott hajat! Az eddig sem volt titok, hogy a sorozat férfi szereplői nem nagyon rakhatták víz alá a fejüket a forgatás során, nehogy elrontsák a koszos hatás, amit kelteniük kell a képernyőn. Ám egy viszonylag friss interjúban Sophie Turner elárulta, hogy egy ideig neki is tiltva volt a hajmosás.

Az első pár évadban moshattam hajat, mert egy arisztokrata a fiatal lány voltam, de aztán az ötödik évadhoz közeledve megkértek arra, hogy ne tegyem többé. Nagyon undorító volt. Most már szerencsére nekem is van parókám, de igen, évekig elég zsíros hajjal kellett élnem.

- mondta a színésznő az InStyle magazinnak.

Ha pedig ennyi nem volt elég Trónok harca hajakból, akkor hadd ajánljuk figyelmedbe ezt a csodálatos videót, amiben Sophie Turner megkísérli eldönteni, hogy a neki mutatott frizurákat a sorozatban láthatta-e, vagy a kifutón:

 

A borítókép a Game Of Thrones hivatalos Facebook oldaláról származik.