Egy ideje rászoktam a géllakkra, szerintem az egyik legpraktikusabb és legjobb dolog, ami a körmeimmel történhet: mindig ápolt a kezem, izgalmas színeket és mintákat próbálhatok ki, ráadásul még a körömrágásról is segített leszokni. De a minap, mikor a körmösömnél jártam, betettem a kezem az UV-lámpa alá, és beugrott a kérdés: 

vajon káros az a mennyiségű sugárzás, amit a kéthetente kért géllakkommal kap a bőröm? 

Eléggé megijedtem, mert egy ideje a nyaraim arról szólnak, hogy óvjam a bőröm a napfénytől, eldöntsem milyen fényvédőt használjak, hogyan ne égjek le, miként védjem az anyajegyeimet, mikor menjek szűrésre, stb. Na, nem mondom, hogy nem élvezem vakációzást, de azért az utóbbi pár évben elég sok elrettentő sztorit és tényt hallottam az UV-sugarakról, úgyhogy eléggé ódzkodom tőlük. Pont ezért döntöttem úgy, hogy utánajárok, vajon káros-e manikűröshöz járni. 

szep-kormok-uva.png

Lehet, hogy nem éri meg a szép köröm?

Első körben találtam is egy cikket a Today oldalán, ami alaposan körbejárta a kérdést, és számításba vette, hogy sok szalonban már LED-lámpát használnak.

Ettől picit megnyugodtam, hiszen a LED szó már önmagában valamiféle technikai újítást jelent az én fejemben, azt gondoltam, ami modern, az nem árthat annyit. Na, pont ezt használják ki a gyártók is.

A cikkben megszólaló Dr. Chris Adigun bőrgyógyász szerint ugyanis ezek az új, LED-technológiát használó lámpák ugyanannyi UV-sugárzást adnak le, mint a régi típusúak. És persze a rossz fajtából. 

Ha nincs UVA, nincs manikűr, ez ilyen egyszerű. Lehet egy lámpa bármilyen típusú, muszáj ezzel a sugárral dolgoznia, hogy megszilárduljon a köröm felületére kent lakk - mondta a szakértő. 

Ezzel csak annyi a probléma, hogy az UVA-sugárzás a legveszélyesebb: ez a felelős a rákos sejtburjánzásokért, és képes az UVB által a bőrben termelt D-vitamint is lebontani. Ráadásul az öregedés, a ráncosodás is ennek számlájára írható. Nem jó hírek. 

Mennyi az annyi? 

Most, hogy kiderült, minden egyes alkalommal az egyik legveszélyesebb sugárzás éri a kezed a körmösnél, érdemes annak is utánajárni, hogy milyen mennyiségben kapod azt. Egy átlagos géllakkhoz néhányszor fél-egy percet kell bedugnod a kezed a gépbe attól függően, hogy milyen manikűrt kértél, és milyen lámpával dolgozik a körmösöd. Nos, a Today információi szerint a LED-lámpák bár kevesebb hatóidővel rendelkeznek, intenzívebb UVA-sugárzást kapsz tőlük, mint a régi típusúaktól. Tehát csak időt spórolsz, sugárzást nem. A cikkben megszólaló szakértő szerint ez simán felér egy erősebb nyári napon kapott napfénnyel, sőt erősségében túl is szárnyalja azt. Ami szintén nem valami megnyugtató, hiába éri kisebb felületen a bőrt.

mukorom-uva-megeri-e.png

Akár egy erősebb nyári napfény erejét is megkaphatja a kezed, ha megcsináltatod a körmöd

Így már nem is olyan meglepő, hogy nemrég lehetett olvasni egy 21 éves lányról, aki a körmén kapott melanomát a rendszeres géllakkozástól. A sztoriról beszámoló írásban szintén megszólalt egy szakértő, aki szerint 

az UV-lámpák a kéz szoláriumai. 

Dr. Chris Adigun szerint ez azonban nem teljesen igaz, hiszen a szoláriumok UVB-és UVA-sugarakat is használnak, míg a manikűrösödnél "csak" UVA érhet, ráadásul nem az egész testeden. De ettől még nem túl szerencsés a sztori, hiszen az UVA megnövelheti a bőrrák kialakulásának kockázatát, és sajnos elengedhetetlen, ha műkörmöket, vagy géllakkot szeretnél csináltatni. A bőrgyógyász ugyan hozzátette, hogy még tudományosan nem bizonyították a manikűrösöknél használt lámpák és a rák konkrét összefüggéseit, de a képlet eléggé egyértelmű: minél több UVA éri a bőröd, annál nagyobb kockázatnak teszed ki magad. 

Akadnak persze kevésbé ijesztő vélemények a témában: a Harvard Health Publishing cikkében megszólaló orvos egy olyan kutatásra hivatkozott, amelyben nem sikerült egyértelműen igazolni a manikűrösök UV-lámpája és a rák közötti összefüggést. De azért ő is figyelmeztet, hogy bár egyértelmű, tudományos alátámasztás még nem született, azért érdemes óvnod a kezeidet, ha rendszeresen megcsináltatod a körmeidet...

Tudom, ez most sokkoló, én is döbbenten állok a dolog előtt, hiszen mostanáig a legnagyobb örömmel szökelltem el kéthetente a körmösömhöz valami izgalmas, új színt kérni. Még nem is tudom, hová tegyem ezt, de ha te továbbra sem szeretnél lemondani a műkörmeidről vagy a géllakkodról, annyit javasolnak a szakértők, hogy

mindenképp kend be a kezed magas faktorszámú, kifejezetten UVA-sugárzás ellen is védő naptejjel, mielőtt manikűröshöz mész! Ha hazaértél, akkor pedig antioxidánstartalmú krémmel vagy szérummal ápold!