Alapvetően elég régimódi vagyok, ha vásárlásról van szó: imádok órákon keresztül, szépen, lassan válogatni a kedvenc turkálóimban. Meg kirakatokat nézegetni, csakúgy. Persze vettem már sok mindent a neten, de ha lehet választani, én a zoknimat is megtapogatom, mielőtt hazaviszem magammal. 

De még én is elcsábulok néha, ha meglátok egy menő táskát, vagy egy gyönyörű pulcsit valamelyik webshop hirdetésében.  

Vannak azonban olyan szépségápolási- és divattermékek, amiket még mindig nagyon rizikós a neten megvenni, mert - többek között - olyan speciálisak, hogy nagyon nagy mázli kell ahhoz, hogy elégedett legyél velük, és ne hívd fel azonnal anyázva az eladót, amikor kinyitod a csomagot.  

Képgaléria

Parfüm

Az egy dolog, hogy megrendeled újra a kedvenc parfümöd, mert imádod - ez teljesen rendben van. Az már viszont más tészta, mikor ismeretlen illatot vásárolsz a neten. Múltkor én is elgondolkodtam azon, hogy az egyik menő márka legújabb illatát megvegyem (akciós volt, én meg menstruáltam, szóval érthető a félreértés), amikor beugrott: most komolyan adjak ki egy kisebb vagyont az ylang-ylang, meg a szantálfa szavakért? Na, nem! De mindig megdöbbenek, hogy sokan vásárolnak így, mert “maximum visszaküldik”. Mégis kinek van kedve egy üveg parfümöt ide-oda postázgatni, amikor egy hivatalos levél elküldése is felér egy El Caminóval? Kíváncsi vagyok, mikor kezdenek el olyan laptopokat gyártani, amik egy termék illatát is képesek lesznek megmutatni, majd talán akkor én is merek parfümöt rendelni.

Replikák

Ez az egyik legrizikósabb terep, ha netes vásárlásról van szó. Akár az eBayről, akár az Aliról rendelsz kamu FjallRavent, jobb, ha tudod: nagy valószínűséggel nem azt fogod kapni, amire számítottál. Még akkor sem, ha első ránézésre nagyon örülsz neki. Nagyon ritka a jó minőségű replika, és hiába jutsz hozzá olcsóbban, nem biztos, hogy hálás leszel magadnak, amikor fizetés közben esik le az M-betű a kamu Michael Kors-pénztárcádról. Hidd el, nem olyan kellemes ichael Korsszal továbbslattyogni (a példa nem személyes ihletettségű).

Fürdőruha

Háromszor próbáltam, mindháromszor befürödtem. De nem a vadiúj bikinimben! A kedvenc webshopomból is rendeltem már (nem olcsón) kétrészes fürdőruhát, és használtam a mérettáblázatot (ami mindig be szokott jönni), mégsem állt jól, pedig fantasztikusnak hittem, amikor megvettem. Az egyiknek a fazonja volt borzalmas rajtam, a másiknak rossz helyen volt a dereka, a harmadiknak a melltartója nem passzolt. Komolyan nem találkoztam még olyan lánnyal, akinek a netes bikinivásárlás valaha összejött volna. Azt hiszem, ennek az egyik fő oka az lehet, hogy a fürdőruha akkor tetszik leginkább, ha egy elképesztően jó testű modellen látjuk. És ezt a látványt baromi nehéz félretenni: annyira belezúgunk a bikinibe, hogy megrendeljük, aztán rajtunk már nem mutat úgy, mint a képen. Túl rizikós, én inkább maradok a klasszikus, strandszezont megnyitós, lángosról örökre lemondós, utálom magamos próbafülkében szenvedésnél.

Melltartó

Ez az, amit soha nem jutna eszembe online megvásárolni. A melltartó nekem még akkor is egy kínzóeszköz, ha a lehető legpuhább, legkevésbé merevítős, legselymesebb anyagokból van - és ahhoz, hogy ezeket a tulajdonságait kiderítsem, muszáj felvennem. Nem tudom, te hogy vagy vele, de egy 1.3 millió online vásárlót megvizsgáló felmérés is igazolta, hogy a kényelem az egyik legfontosabb tényező, amikor online ruhaneműt veszünk. Az értékeléseknél például 4,8-szor többet használják a vásárlók a kényelem szót, mint azt, hogy szexi. Akkor minek a neten melltartót venni, amiből még személyesen, a boltban is jó ha fele arányban sikerül egy komfortos darabot kifogni?

Használt kozmetikumok

Érdemes nagyon körültekintőnek lenned, ha a neten szeretnél “sminkturizni”! Virágzik ez a piac, és bár tényleg nagyon jó ötlet, hogy egy másnak nem tetsző szemhéjpúdert, vagy egy más számára felesleges hidratálót olcsón megkaparinthatsz, az ellenőrizhetetlensége miatt bőven rejt veszélyeket ez a műfaj. Sok csaló például drága krémeket árul jó áron, méghozzá úgy, hogy megtölti a csomagolást egy kevésbé minőségi, akár már lejárt termékkel. Jobb vigyázni ezekkel, mert nemcsak a pénztárcád, de a bőröd is rosszul járhat! De ha mégis érdekel a sminkturzás, előbb olvasd el egy profi makeup artist tippjei az erről szóló cikkünkben!