Egész biztos, hogy te is simán össze tudnál szedni minimum egy - de nagy valószínűséggel több - zsáknyi ruhát, amit nem hordasz. Ezeknek a cuccoknak általában az a sorsuk, hogy évekig állnak a szekrényben, aztán a kukában végzik, pedig ez az egyik legkörnyezetkárosítóbb dolog, amit tehetsz velük.

A textilhulladék ugyanis speciális hulladéknak minősül, így nem dobható a kommunális kukába.

Sokan simán lustaságból választják ezt az utat, hiszen tényleg egyszerűbb csak ledobni a kuka mellé a zsákot, mint elvinni valamelyik ruhagyűjtő szervezetnek. Azonban nem csupán ez a két lehetőség van: a megunt cuccaidat akár el is adhatod! Annak érdekében pedig, hogy ne érjen csalódás, Mengyán Eszter , aki a fenntartható divatról vezet blogot, adott néhány tippet, és mivel már hosszú ideje nem vásárolt fast fashion boltban, jól ismeri az alternatív ruhabeszerzés módszereit.

1. Ne sasszéz be a turiba!

Az első és legfontosabb dolog, hogy semmiképp ne menj be csak úgy egy turkálóba a ruháiddal és várd, hogy körbeugráljanak. Eszter elmondása szerint nem sok olyan használtruha-bolt van, ahol beveszik a textileket. Egyfelől azt tanácsolja, hogy ha kinéztél egy turit, ahova megpróbálnád elpasszolni a ruhákat, akkor először a neten vagy személyesen náluk érdeklődj, hogy ez lehetséges-e. Másfelől ne is igazán turkálókkal próbálkozz, hanem ruhabizományikat keress, ezeken a helyeken inkább működik az a rendszer, hogy bevesznek ruhákat és fizetnek is értük.

Ami azonban nagyon fontos, hogy mindig szezonális ruhákat ajánlj fel! Ezek a boltok értelemszerűen minél hamarabb szeretnék továbbértékesíteni a bevett darabokat, úgyhogy mindig az adott évszaknak megfelelő ruhákat várnak és nyáron egész biztos, hogy nem fognak megszabadítani a megunt téli kabátodtól.

Ilyen bizományik egyébként Budapesten például a Hagor a Teréz körúton vagy a Gardrob a Király utcában.

shutterstock_438679942 (1).jpg

2. Próbálkozz online!

Nagyobb eséllyel tudod pénzzé tenni a ruhákat, ha a neten próbálod meg elnyomni őket. Ám ez sem olyan egyszerű műfaj, mint elsőre gondolnád. Eszter arra figyelmeztet, hogy ha ezzel kísérletezel, akkor nagyon figyelj oda, hogy tényleg jó képeket készíts a cuccokról, valamint ne felejtsd el az összes fontos méretet megadni. Ez pedig elég pepecselős munka. Ami viszont nagy előnye az online adok-veszeknek, hogy számos specifikus csoport működik a Facebookon, így ha megtalálod a te ruháidnak megfelelő csopit, könnyebben tudod majd eladni, mint egy olyan közösségben, ahova mindenki ömlesztve rakja fel a ruhákat.

De persze ilyennel is lehet kísérletezni, az egyik legnagyobb hazai facebookos ruhaeladós csoport a Boltkórosok, aminek közel 140 ezer tagja van, úgyhogy itt elég nagy lehet a vásárlóközönséged, plusz sokat tanulhatsz is arról, hogyan adják el a ruháikat mások. Valamint létezik egy kifejezetten adok-veszek app is, a LiveRobe, amin keresztül megpróbálhatsz továbbadni a ruháidon.

3. Gardróbvásározz!

Egyrészt te magad is szervezhetsz a barátaidnak gardóbvásárt, ahol kis összegekért kiárusíthatod a megunt ruháidat, vagy informálódhatsz arról, mikor és hol lesz a legközelebbi közösségi vásár, ahova kiviheted a ruháidat. Ez utóbbi esetében az első lépés, hogy asztalt kell venned, ahova majd kipakolhatsz. Ennek az árai változóak, hiszen attól függően, hogy mennyire van jó/forgalmas helyen az asztal, emelkedik a díja is. Ráadásul a legjobb helyeket gyorsan el szokták vinni, úgyhogy érdemes résen lenni.

De ha már megvan az asztal és eljött a nagy nap, akkor is van pár dolog, amit megtehetsz azért, hogy sikeres legyen az üzleted. Eszter tapasztalata szerint jó megoldás lehet ha nem egy hatalmas halom ruhával mész, hanem annyival, amit szépen el tudsz rendezni az asztalon és könnyű cserélgetni. Hiszen ez tényleg egy vásár, kicsit te magad is ruhaboltos leszel és nem árt ha van némi kereskedői vénád is, ezek ugyanis mind közrejátszanak abban, hogy mennyien fognak tőled vásárolni.

Szintén pro tipp, hogy nem muszáj csak az asztalodban gondolkoznod. Érdemes a szebb darabokat ízlésesen - akár szettekként - kipakolni oda, a kevésbé menő darabokból pedig csinálhatsz egy turidoboz, amire ráírod, hogy minden 500 forint.

Persze az asztalon lévő darabokat se próbáld egy-két ezernél drágábban eladni, mert a nap végén ott fogsz állni csalódottan a sok ruháddal a zsákjaidban. Ezen kívül pedig, amit szintén tarts szem előtt (a fenti esetekben is), hogy ne a már elnyűtt, rossz minőségű darabokat akard eladni, valamint mindig legyenek tiszták a ruhák, amiket árulsz. Ronda, koszos és hordhatatlan ruhákat se te, se más nem akar venni. Amennyiben az ilyenektől akarsz megszabadulni, add le őket textilhulladékként gyűjtő konténerekbe.

Amire pedig Eszter kifejezetten felhívja a figyelmet. és talán az egyik legfontosabb dolog ebben az egészben, hogy egyik módszertől se várd azt, hogy ebből fogsz meggazdagodni!

A fast fashion márkáktól származó használt ruhák ugyanis jelképes összegekért kelnek el, és tényleg csak egy kevés zsebpénzt tudsz velük keresni, úgyhogy ne úgy vágj bele, hogy a befolyt összegből veszed meg a következő laptopodat - kivéve esetleg akkor, ha valóban igazi értéket képvisel a ruhád. Valamint arra is készülj fel, hogy nem tudod majd annyiért eladni a ruhákat, amennyiért vetted. Úgyhogy kezdj el barátkozni a gondolattal, hogy a koktélruha, amit csak egyszer hordtál, de 40 ezerért vettél, valószínűleg maximum ötezerért talál majd új gazdára.