Ahogy az lenni szokott, idén év elején is átadták az Oscar-díjakat, a rendezvényt pedig hatalmas találgatások előzték meg, pontosan úgy ahogy az lenni szokott. A legtöbb újság, szakember, laikus okoskodó ilyenkor azt igyekszik megjósolni, hogy vajon kik kapják a szobrokat, ám a Lyst nevű webshop már évek óta inkább a ruhákat figyeli és készítettek is egy statisztikát, valamint egy algoritmust, ami alapján kiderült, milyen ruhában van a legnagyobb valószínűsége annak, hogy egy színésznő Oscart nyerjen. 

Az oldal még a tavalyi 91. díjátadó kapcsán vizsgálta meg az azt megelőző 90 év gáladivatját, amiben nem csupán az Oscar vörös szőnyeget, hanem a Golden Globe-ot, az SAG-og és a BAFTA-t is figyelembe vették. Különösképpen pedig arra voltak kíváncsiak, hogy a nyertes színésznők milyen színű, márkájú ruhákat viseltek.

Mint a honlapjukon írják, dizájner, szín, kiegészítő, hajviselet és az adott sztár esélyei alapján egy algoritmust is készítettek, amivel megpróbálhatják megjósolni, ki milyen ruhában veszi majd át a díjat.

Kis disclaimer, hogy tavaly Olivia Colman esetében nem igazán sikerült beletrafálni (fekete Armanit jósoltak neki), de mentségükre legyen mondva, hogy a brit színésznő zöld Prada ruhájára senki nem volt felkészülve és azóta se mindenki dolgozta fel.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

The Academy (@theacademy) által megosztott bejegyzés,

Sajnos azt, hogy az idei évre mit jósoltak nem tették közzé, mindenesetre a statisztikáik elérhetőek, így könnyedén megvizsgálható, hogy Renée Zellweger és Laura Dern hozták-e a papírformát. 

Röviden: nagyjából igen. Habár a legnépszerűbb, döntően fekete színű ruhát egyikük se viselte, mindkettejük választása benne volt a legvalószínűbb lehetőségek között.

A Lyst statisztikái alapján ugyanis, a legtöbb női főszereplő és mellékszereplő győztes feketét viselt, mikor átvette a díját. Tavalyig így alakultak ezek az arányok (a szín melletti számok azt mutatják, 2018-ig hányan jelentek meg a színpadon ilyen ruhában az adott elismeréseknél):

Legjobb női szereplő

  • fekete (15)
  • kék (10)
  • arany (9)
  • ezüst (6)
  • fehér (6)

Legjobb női mellékszereplő

  • fekete (20)
  • többszínű (8)
  • zöld (7)
  • rózsaszín (7)
  • fehér (6)

Nos, ha Olivia Colman tavalyi áttetsző fekete stóláját beszámítjuk, akkor eddig 16 fekete ruhás legjobb női főszereplő volt, Regina King egy évvel ezelőtti Oscar de la Renta ruhája pedig egyértelműen plusz egy strigula a fehérekhez.

És az idei győztesek is erősítik a szabályokat. Mindketten Armanit viseltek, ami a statisztikák alapján a legnépszerűbb márka a vörös szőnyegen (ezt a top5-ben a Valentino, Dior, Chanel és a Gucci követi), valamint színekben sem tértek el a sablontól. Zellweger ugyanis fehéret választott, Dern pedig egy többszínű ruhát viselt, egy fekete és rózsaszín estélyit, amely mindkét szín szerepel a színésznők kedvencei között.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

ELLE Czech (@elleczech) által megosztott bejegyzés,

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

The Cut (@thecut) által megosztott bejegyzés,

Szóval, ha legközelebb fekete (Armani) ruhás nőt látsz egy díjkiosztón, akkor már tudhatod, amellett, hogy ez az egyik legbiztonságosabb és legelegánsabbank tartott szín, valószínűleg ő győzni érkezett.