Stefani Joanne Angelina Germanotta 1986. március 28-án született New Yorkban, olasz szülők gyermekeként, egy lánytestvérrel nőtt fel. 4 éves volt csupán, mikor hallás után megtanult zongorázni, 13 évesen írta meg első zongoradarabját, 14 évesen pedig már fellépései is voltak. Az iskolai musicalekben többször is főszerepet kapott. Középiskolában szorgalmas, fegyelmezett gyerek volt, de sokat gúnyolták különcsége miatt, így sosem tudott igazán beilleszkedni. Így fogalmazott egyszer: 

Sokszor túl provokatív voltam, vagy túlságosan különc, ebből sok problémám adódott, bár igyekeztem beolvadni. Nem illettem oda, folyton valami csodabogárnak éreztem magam.

Osztálytársai annak idején létrehoztak egy „Stefani Germanotta, sosem leszel híres” nevű csoportot egy közösségi portálon. Gaga erre úgy reagált, hogy még több ének- és zongoraórára járt. Mikor sok évvel később Oscar-díjjal a kezében a köszönőbeszédét tartotta, kiemelte, hogy hogy a kanapén ülve senki nem fogja elérni az álmait, hanem tenni kell értük.

17 évesen felvették a New York-i Egyetem Tisch School of the Arts nevű művészeti iskolájába, ahol zene szakra kezdett járni. Kreatívabbnak érezte magát a csoporttársai többségénél, így végül otthagyta az iskolát, és a zenei karrierjére kezdett fókuszálni. Édesapja megígérte, hogy egy évig fizeti az albérletét, azzal a feltétellel, hogy ha nem jár sikerrel, visszamegy tanulni. 

Otthagytam az egész családomat, megszereztem a legolcsóbb lakást, és sz*rt ettem, várva, hogy valaki majd felfedez – nyilatkozta egyszer.

Néhány New York-i barátjával Stefani Germanotta Band néven kezdett el zenélni. Egy New Jersey-i italbolt alatti stúdióban vették fel az első lemezüket. Hogy pénzhez jusson, go-go táncosként lépett fel bárokban, ekkor közelebbi kapcsolatba került a drogokkal is, de végül felhagyott káros szenvedélyével, mivel édesapja nem volt hajlandó másképp szóba állni vele.

Később a Sonynak kezdett dolgozni dalszövegíróként, többek között Britney Spearsnek, Fergie-nek, és a Pussycat Dollsnak is írt dalokat. Végül Akon figyelt fel hangi adottságaira, és segített neki, hogy 2007-ben leszerződhessen az Interscope Recordshoz. Rob Fusari zenei producer, aki Gaga néhány korai dalának szövegírásánál segédkezett, Freddie Mercuryhoz hasonlította énekképességeit. Fusarihoz fűződik a művésznevének megteremtése is.

Minden nap, amikor Stef bejött a stúdióba, köszönés helyett elkezdtem neki énekelni a Radio Ga Ga című dalt. Egyszer írtam egy sms-t neki, benne a Radio Ga Ga szavakkal, de valamiért a Radio szó átjavítódott Lady-re. Stefani rögtön visszaírt: Ez lesz az! Ettől a naptól fogva ő volt Lady Gaga. Meg is mondta nekem: soha többé ne hívj Stefaninak!

Miután kialakult saját stílusa, rettentően felgyorsultak az események, és minden év tartogatott számára valami meglepetést: díjat, turnét, 2009-ben még Erzsébet királynőnek is énekelt. Ebben az évben vállalta fel biszexualitását a Rolling Stone magazinban, ahol elmesélte, hogy Jo Calderone-nek hívják a férfi alteregóját. Szárnyra kaptak olyan pletykák is, hogy az énekesnő hermafrodita, miután az ABC News csatornán egyszer úgy nyilatkozott,hogy "Bizonyos értelemben kétneműség van abban, ahogy előadom magamat, és én szeretem is a kétneműséget." 

Gaga elképesztően sokszínű tehetség, volt több nagy cég arca, zenei rendező, divatbemutatókon is kifutóra lépett. Az amerikai V magazinban saját rovatot írt divat és művészet témában, de a Metropol vendégszerkesztője is volt. 2017-ben Gaga: Five Foot Two címmel a Netflix dokumentumfilmet is forgatott az életéről. A film javarészt Gaga gyógyíthatatlan betegségéről, a fibromyalgiáról szól, ami egy központi idegrendszert érintő betegség, és extrém fájdalomérzettel, depresszióval, alvászavarokkal járhat. Pár évvel korábban a csípője is eltört, azóta sem tudott teljesen felépülni, több koncertjét is le kellett mondania, de valahogy mindig talpra állt, és esze ágában sincs lassítani. 

Gaga lelkileg is nagy megpróbáltatásokon ment keresztül, 2014-ben beszélt először arról, hogy 19 évesen megerőszakolták, ami után poszttraumás stresszben szenvedett. A film azt is bemutatja, hogy Gaga egy teljesen hétköznapi nő a mindennapokban, aki 31 éves korára lett képes kimondani azt, hogy már nem bizonytalan magában, a nőiességében, nem szégyelli, amije van és szexibbnek érzi magát, mint valaha. Azt is jól bemutatja a film, hogy bár napközben sok ember veszi körül, estére többnyire teljesen egyedül marad.

Igazi divatdiktátor, kirívó öltözködése karrierjének egyik kulcsfontosságú eleme, ami az embereket igencsak megosztotta. Saját kreatív produkciós csapata van, a Haus of Gaga, amelyet ő irányít. A team készíti a ruháinak jelentős részét, a színpadi kellékeit és a frizuráit is.  

Amikor zenét írok, mindig arra gondolok, milyen ruhában akarom majd előadni. A célom a mindent összefogó előadóművészet, a divat összeolvasztása a zenével. Azt akarom, hogy a vizuális hatás mindig olyan erős legyen, hogy a rajongók meg akarják enni, ízlelni, nyalni minden egyes részünket – mesélte egy interjúban.

Elmondása szerint a divat iránti szeretetét édesanyjának köszönheti. Inspirálta Diána hercegnő is, akire gyerekkora óta felnéz. Donatella Versacét múzsájának tekinti, illetve Alexander McQueen is a kedvencei közé tartozott. Többen gondolták úgy, Gaga majmolja Madonnát, ezt a pletykát Madonna zárta rövidre egyszer egy interjúban, mondván: csodálja Gaga tehetséget, és semmiféle kapcsolatot nem lát köztük. Ebben már csak azért is lehet valami, mert Gaga nem szeret senkihez sem hasonlítani, eredeti hajszíne barna, de debütáló albuma előtt szőkére festette, mert állítólag sokan összekeverték Amy Winehouse-zal. 

A bőre ápolására kifejezetten odafigyel, természetes csodaszere a spenótlé, melyet előszeretettel fogyaszt, de egy interjúban azt mondta, szerinte minden krémnél, sőt, a botoxnál is hatásosabb a sok orgazmus. Azért ő is szokott kicsit csalni, előszeretettel használ arcemelő tapaszt, melyet néha a szeme köré ragaszt fel, így változtatja annak formáját. Mindene a szereplés és a rajongói, akiket gyakran „little monsters”-nek hív. A kifejezést magára is varratta, több tetoválása is van egyébként.

A Vogue a legjobban öltözött személyek közt említette meg, a Time magazin pedig Minden idők 100 divatikonja közé sorolta Gagát, aki viselt már Muppet-figurákból készített, buborékokból összerakott, sőt, nyers húsból összefércelt ruhát is - utóbbihoz cipő és retikül is készült. Obama félelmetesnek írta le a vele való találkozást, Gaga ugyanis egy 40 centis cipőben jelent meg az amerikai ex-elnök előtt. 

Gaga különös ruháival gyakran fontos ügyekre próbálja felhívni a figyelmet, mivel zenei karrierje mellett számos jótékonysági és humanitárius programban is részt vesz. Bevételeit többször ajánlotta már fel természeti katasztrófák károsultjainak, küzd az esőerdőkért, illetve az LMBTQ-jogokért, a HIV/AIDS megelőzéséért, és az online zaklatás ellen is. Édesanyjával együtt létrehozta a Born This Way Alapítványt, melynek fő célja az ifjúság inspirálása, védelme. Turnéi állomásaira követi a Born Brave Bus, amely interaktív módon, a turnéállomások helyi szervezeteivel közreműködve próbál kommunikálni a rászoruló fiatalokkal, akik mentális betegségekkel, testképzavarral, zaklatással, evészavarral küzdenek.

Gagának nem véletlenül szívügye a dolog, nyíltan beszélt arról a közösségi oldalain, hogy 15 éves korától ő maga is bulimiában és anorexiában szenvedett. Szerinte, ha nyilvánosságra hozzuk a tökéletlenségeinket, akkor már kevésbé fogjuk őket szörnyűnek érezni.

Návai Anikónak adott interjújában egyszer azt mesélte, kislánykorában utálta az orrát. 

Olasz bevándorló családból származom, egész másképp néztem ki, mint a csupa kék szemű, szőke, arányos arcú csaj. Ahogy kamaszodtam, egyre jobban elfogadtam az örökségemet, annyira, hogy már büszke voltam rá. Mostanáig nem mondtam senkinek, de annak idején a lemezcégem egyik főnöke noszogatott, hogy operáltassam meg az orromat, mielőtt kiadják az első lemezemet. Örülök, hogy nemet mondtam, és inkább megtanultam szeretni magamat. És mikor azzal jöttek, hogy táncoljak, meg hogy így vagy úgy nézzek ki, mindig kicsavartam, amit mondtak, és azt csináltam, amit az ösztönöm diktált. Így maradtam meg annak, aki vagyok, hogy mindig azt és úgy mondom, amit és ahogy akarom. Amikor arra próbáltak rávenni, hogy szexinek nézzek ki, pont az ellenkezőjét csináltam, mert be akartam bizonyítani, hogy egy nőnek nem kell az elvárások szerint kinézni a popzenei világban.

2012- ben kezdődött filmes karrierje, földönkívüliként tűnt fel pár percig a Men in Black – Sötét zsaruk 3-ban. Első említésre méltó főszerepe az Amerikai Horror Story: Hotel című sorozatban volt, amelyért Golden Globe-díjat kapott, 2018-ban pedig a a Csillag születik legújabb remake-jében alakította csodásan Ally-t, a női főszereplőt. A film betétdala, a Shallow, Oscar-, és Golden Globe-díjat is nyert.

A film rendezőjével, és egyben férfi főszereplőjével, Bradley Cooperrel az emlékezetes, Oscar-díjátadós duett után (és előtt is) többször összeboronálták a lapok, de hivatalosan csak három hosszabb kapcsolatáról lehetett hallani. Több évig volt Lüc Carl párja, még eltitkolt esküvőről is rebbentek fel pletykák. Taylor Kinney színésszel a You and I című videoklip forgatásán ismerkedett meg, sokáig együtt voltak, Taylor meg is kérte a kezét, de végül 2016-ban szétmentek. Rá egy évre Christian Carino tehetségkutató ügynökkel jött össze, vele idén váltak el útjaik - alig egy héttel az Oscar-díjátadó előtt bontották fel az eljegyzésüket. Saját gyermeke nincs, de két keresztgyerekét rajongásig imádja - ők mellesleg Elton John gyermekei. 

Gaga 33 éves kora ellenére szinte már mindent elért, amit a pályáján lehet, mégis újabb és újabb ötletekkel rukkol elő, és gőzerővel dolgozik legújabb albumán. Szupersztársága megkérdőjelezhetetlen, a tehetségénél csak a teherbírása, és a kitartása az elképesztőbb. Az erős, független, modern nők igazi mintapéldánya, aki már így is beírta a nevét a zenetörténetbe, de mindenki biztos lehet benne, hogy lesz még jó néhány olyan dobása, ami miatt évtizedekig a figyelem középpontjában marad. Kivéve, ha ő maga másképp akarja.

Forrás: Itt és Itt