Túl vagyok az idei első „koronás- e a gyerek vagy csak náthás” konzultációmon a gyerekorvosunkkal. Mégis, biztos, ami biztos itthon kell maradnia legalább egy hétig, míg a doki újra nem látja és nem kapjuk meg az igazolást, hogy emberek közé mehetünk. Szerencsére a gyereknek már másnap szinte kutya baja. Az eső napok óta szakad és miközben szedem elő zsákokból a téli csizmákat, arra gondolok, hogy ez a tél rohadt hosszú lesz.

Hosszabb és másabb, mint az eddigiek. Az eddigi aggodalmaimhoz (hogy fogok dolgozni egy itthon lábadozó gyerek mellett, szar anya vagyok -e, ha délután négy órai sötétedes miatt fél óránként nézem, hogy mikor jön a fürdetés?) újak csapódnak:

Ezentúl minden kis orrfolyás után két hétig itthon kell lennünk? Hogy kérjem meg a nagyit, hogy vigyázzon a beteg gyerekre, mert nekem dolgoznom kell?  Mi lesz, ha a bezártságtól befordulok és türelmetlen leszek? Vajon lesz idén nagy közös családi karácsony?

Nem akarlak lehúzni téged. Csak mostanában annyi barátnőm kér elnézést, hogy „jaj, bocs, ha panaszkodom és hisztikézek”, hogy szeretném, ha te is tudnád, hogy ez teljesen rendben van, sőt, fontos is. Mondd el, ha félsz. Ha a social distancing miatt még inkább egyedül érzed magad. Ha lelkiismeretfurdalásod van, mert alig várod, hogy idén végre rokonlátogatás helyett otthon szentestézz. Ha bánt, hogy mások kinevetnek, hogy paragép vagy, mert kesztyűt húzol bevásárláskor. Hogy nem azért szaladsz el a drogériába, mert fogyóban a samponod, hanem hogy egy kicsit emberek közt legyél. És azt is, ha te ezek közül egyiket sem érzed, és köszönöd, jól vagy.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

SELF-LOVE ILLUSTRATORS (@selfloveillustrators) által megosztott bejegyzés,

 Azoknak viszont, akik nincsenek jól, talán jó látni, hogy nincsenek egyedül a rossz érzéseikkel. És bár lehet (sőt, nem lehet, biztos, mivel nem vagyok szakember) hogy nem fogok tudni megoldást nyújtani a tél és a körülöttünk lévő helyzet okozta szorongásra, annyit azért tudok tenni, hogy elmondom, nekem mi segít. (Nyugi, nem olyanokra gondolok, hogy úgy táncolj a nappalidban, mintha senki sem látna.)

Először is, lehet, hogy elsőre furán hangzik, de van pár barátnőm, akikkel előre le van beszélve, hogy a hét melyik napján, hány órakor hívjuk egymást. Ilyenkor már előre kávé bekészítve, gyereknek mese bekapcsolva, (sicc TV-ellenes bezzeganyák) és úgy beszélgetünk mintha egy kávézóban ülnénk.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

✨Babygorl✨ (@tinygals) által megosztott bejegyzés,

Másodszor, és most kérlek ne forgasd a szemeidet, a sport. Nem véletlenül akkora klisé ez a tanács. Teljesen mindegy, hogy mit választasz, de adj egy esélyt a heti 2-3 alkalomnyi testmozgásnak, és sokkal jobban fogod magad érezni. (Én pl gyors gyaloglásra járok a kutyával, direkt emelkedős utcákban.)

A megszokott „kevesebbet lógj a telódon” tipp helyett inkább azt mondom, hogy lógj rajta, ha neked attól jobb, de például válogasd meg, hogy kiket követsz. Keress számodra vicces, inspiráló, elgondolkodtató tartalmakat.

Végezetül, ha megkérdezik, hogy vagy, ne félj panaszkodni. És soha ne érezd úgy, hogy "te is csak hisztikézel."