Tisztában vagyok vele, hogy az imént az eleganciát kellett volna említenem, hiszen a 1960-as kiadású Nagy klisélexikon megalkotói szerint ez a legkézenfekvőbb, sőt, talán egyetlen út a tökéletes nőiesség felé. Számomra viszont bőven ezredrangú ahhoz képest, mint mikor egy nő megjelenésében is érezteti: ő távolról sem holmi látens okmányirodai ügyintéző, aki olyan merev, mint Steven Seagal arcizmai. Szerintem kevesebb vonzó jellemvonás van annál, mint amikor valaki felvállalja a benne élő fiatalos tüzet, valamint, hogy ezzel együtt érzi jól magát a bőrében. És ehhez nem kell jakuzára tetováltatnia magát, türkizkék tarajt csináltatnia vagy kihipózott Sex Pistols-pólót hordania. Bár tény, hogy konzervatívabb körökben egy szolid orrkarika is ördögűzőért kiált, még negyvenes nők bájfaktorát is képes feldobni.

De hogy kevésbé „extrém” példát is említsek: a kockás ingre sosem tekintenék úgy, mint az alabamai countryzenészek népviseletére. Egy slim fit típusú, ízlésesen kigombolt darab már önmagában átkozottul dögössé tud tenni egy kishölgyet, cipzáras, fekete (mű)bőrdzsekivel kombinálva pedig halálos esztétikai fegyvert alkot. Hasonló hatást tud rám gyakorolni egy kapucnis pulcsi is, feltéve, ha csajos fazonú, és nem a 90-es évekbeli taktaharkányi rapperek ruhatárát idézi.

És ha már érintettem a témát: csajokon felettébb menőnek tartom a „triplacsíkos”, old school fehér sportcipőt, ami a RUN DMC tagjainak jóvoltából vált örökérvényűvé. Örök szerelmem továbbá a magasszárú vagy normál fazonú fehér tornacipő, ha egy nő rövid szoknyával hord ilyesmit, akkor is hajlamos vagyok megbámulni, ha előzőleg egy delíriumos szakorvos ütvefúróval végzett rajtam szemműtétet. 

És hogy mennyire divatosak a felsorolt cuccok 2018-ban? Nos, engem személy szerint – de vélhetőleg a férfiak túlnyomó többségének nevében is beszélhetek – jobban izgatnak Kirgizisztán vízgazdálkodási törvényeinek legfrissebb módosításai, mint ez a kérdés. Ha egy nő valóban(!) komfortosan érzi magát hasonló ruhadarabokban, és képes összeegyeztetni ezeket saját egyéniségével, részemről már félig-meddig nyert ügye van.