Akár gyantáztatni jársz, akár epilálsz (áú), akár lézeresen szedetted le, akár borotválkozol odalent, egyet jobb, ha tudsz: nem véletlenül vagyunk úgy összerakva, hogy szőrt növesszünk a legféltettebb kincsünk tájékán. 

A divat mégis mindig változik, és mi nők, követjük. 

Szerencsére most, 2019-ben, a természetesség korát éljük ezen a téren is, de ez még mindig nem elég ahhoz, hogy elfogadjuk magunkat úgy, ahogy a jóisten megteremtett bennünket. Vagyis sokunknak nem elég. Hiszen, hiába esik jól megnöveszteni, vagy folyamatosan gyantáztatni, ha a partner mást szeret, előbb-utóbb igazodunk az ő igényeihez. És persze ő is a mieinkhez. De most nem akarok belemenni a párkapcsolati dinamikákba, a hangsúly inkább azon van, hogy egészséges-e meghagyni az intim tájékon a szőrt. Nos, a Glamour egyik cikke elég érdekes érveket sorakoztatott fel a természetesség mellett, amiktől én is elgondolkodtam, vajon biztosan szükség van-e havi fazongyantára és folyamatos precíziós borotválásra. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Hannah Justine (@hannahjustine1) által megosztott bejegyzés,

1. Védelem 

Nem véletlenül van szőrünk odalent. Ez a réteg védi meg dörzsölődés okozta irritációk, baktériumok, és egyéb kórokozók ellen a nemi szervünket

- magyarázta a lapnak Jacqueline M. Walters nőgyógyász. Szerinte óriási baromság, hogy a nők egy része szégyennek éli meg a szőrösödést, hiszen egy 100 százalékban természetes folyamatról van szó, amibe az egészségünk érdekében nem kellene beavatkoznunk. Hozzátette, hogy rengeteg fertőzést úszhatunk meg azzal, ha természetesen hagyjuk az intim tájékainkat, sőt még a felfázást is megelőzhetjük vele. Érdemes megfontolni! 

vintage-foto-szor-odalent.png

2. Kémiai vonzalom 

Egy másik nőgyógyász, Alyssa Dweck szerint sem ajánlatos megválnod a nemi szerveden és körülötte nőtt szőrtől: egyrészt a hőmérséklet-szabályozás miatt (segít jó “klímát” fenntartani odalent), másrészt azért, mert - és ez már elég izgalmas - koncentrálja a feromonokat. Vagyis az egyénre jellemző kémiai vegyületeket, amiktől azt érezzük, hogy a másiknak vonzó az illata. Hogy mire jó ez? Arra, hogy még jobban megkívánjon a pasi, ha leér a lényegi részhez. Egy érvnek azért nem rossz, ugye? 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Postpartum • Pelvic Pain (@pelvicguru1) által megosztott bejegyzés,

3. Tompítás 

Akár hiszed, akár nem, két szakember, Dr. Sherry Ross és Lauren F. Streicher szerint van még egy nagy előnye annak, ha “elfelejted” leborotválni magad odalent: a mechanikai hatástompítás. Azt talán már észrevetted, hogy az intim területeken teljesen más állagú és erősségű a szőr, mint a hónaljban, vagy a lábakon, és ez nem véletlen, hiszen itt a védelem az első. Sok olyan tevékenység van (például biciklizés és szex), amikor nyomás nehezedhet a vaginádra - ilyenkor jó, ha ott egy pusz "réteg", hogy ne érhesse sérülés. Ja, és egy csomó pasi szerint izgalmasabb az ágyban (pont emiatt a plusz réteg-érzés miatt), mint a csupasz fazon! 

Természetesen ha te csak úgy érzed jól a bőrödben, hogy havonta meglátogatod a kozmetikusod egy alapos gyantára, azzal sincs semmi gond – a lényeg az, hogy te elégedett legyél. De ha eddig csak amiatt szőrtelenítettél, mert féltél, hogy ciki lenne megnöveszteni (hidd el, egy csomóan vannak így ezzel), vagy bizonytalankodtál, hogy mi jön be a pasiknak, jobb, ha tudod: van másik véglet és középút is, ráadásul ezek talán még egészségesebbek is.

Na, dobod a borotvát?