Nálunk otthon a felvilágosítás a következőképpen zajlott: anyukám komoly arccal belekezdett a mondandójába, majd a harmadik mondatban, már kissé zavarosan elkezdett beszélni a méhecskékről, ami aztán kuncogásba, végül témaváltásba fulladt. Aznap viszont, mikor „beütött a krach” , a tettek mezejére lépett, és egy gyors drogériás shopping után elmondta, hogy mi is történik.

Ám manapság, mikor a fiatalok nagy része a gugliról tájékozódik, ahol már az öreganyám térdkalácsát is ajánlják fogfehérítésre, jó látni, hogy egyre több anyuka tájékozottan, akár  menstruációs csomaggal  indítja útjára lányát az iskolába.

Sőt, olyanról is hallottam, hogy „első menzesz” partit tart a család, tortával és ajándékokkal. Mondjuk én személy szerint nem lennék oda az ötlettől, hogy egy marcipánból formázott tamponon fújjam el a gyertyát, miközben apu fotózik, de persze lehet, hogy szűk látókörű vagyok.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Batty H (@buzzwithbatty) által megosztott bejegyzés,

A felkészítő csomagot viszont, amiben van tampon, tisztasági betét, törlőkendő, váltóbugyi, egy kis zacskó, meg némi csoki, szuper ötletnek tartom. Mikor Jávorszky Eszter pszichológust kérdeztem a témáról, ő is hasonlóan vélekedett.

Abszolút jó ötlet egy ilyen technikai csomag. És nemcsak azért, mert a gyakorlatban segít felkészülni az új helyzetre, hanem mert a tárgyakon túl egy fontos beszélgetést is elindíthat. Nem véletlen, hogy az első menstruációt „nővé válásnak” is hívják, ami szorosan kötődik a nőiességhez és a szexualitáshoz. Egy ilyen beszélgetés alatt például egyáltalán nem baj, ha az anyuka kimutatja a saját nőiességét. Hisz ez az aspektus nemhogy nem tabu, de teljesen természetes része az életnek.

Belegondolva, hogy a mai lányok valóban korábban érnek, és nem számít egyedi esetnek, ha 10 évesen jön meg valakinek, felvetődött bennem az aggodalom: hogyan érdemes a témát megközelíteni egy olyan lánnyal, aki bár fizikailag érett, fejben és lélekben még kisgyerek? A szakértő válasza félig nyugtatott csak meg.

Önámítás azt gondolnunk, hogy a mai technológia világában a fiataloknak nincs információjuk. Sajnos tapasztalatból mondom, hogy a menstruációnál súlyosabb kérdésekkel is jobban képben vannak, mint azt mi hinnénk. Éppen ezért nem kell az ilyen beszélgetéseknél pironkodva állni a gyerek előtt, mivel ezzel egy adag szorongást is átadunk neki

– mondja a pszichológus. Hozzáteszi, hogy szintén nem érdemes sem blokkolni, sem szépíteni az információt, mivel úgyis utánanéz az interneten, és amit ott talál, az lehet téves, és káros is.

Szintén fontos, hogy mindegy, hány éves a gyerek, ha érdeklődik a szexualitás vagy a változó test témakörében, akkor az ő szintjén őszintén válaszoljunk. Erre lehet apropó egy kistestvér születése, vagy egy kismama nagy pocakjának a látványa is.

Nyitókép forrása: ITT