A menstruációs szegénység azokat a nőket érinti, akik nem tudnak maguknak megfelelő higiéniai termékeket vásárolni a menstruációjuk idejére, emiatt pedig fertőzésveszélynek teszik ki magukat, állandóan rettegnek az átázás okozta megszégyenüléstől, vagy képtelenek munkába, iskolába menni azokon a napokon, amikor menstruálnak.

A menstruációs szegénység így végső soron hozzájárulhat ahhoz is, hogy a lányok kimaradnak az iskolából, vagy elveszítik a munkahelyüket, anyagilag még nehezebb helyzetbe kerülve.

Európai kutatások szerint a menstruáció havonta átlagosan öt napig tart, és tíz euró költséggel jár. Az Egyesült Királyságban minden tizedik nő nem engedheti meg magának a menstruációs termékeket, és az iskolás lányok közel fele hagyott már ki tanítást a menstruáció miatt.

A menstruációs szegénység (vagy szimplán csak a tény, hogy egy nő becslések szerint élete során körülbelül 7 millió forintot költ el egy egészségügyi helyzet miatt a férfiakéhoz képest egyébként is alacsonyabb fizetéséből) kezelésére több ország próbált már valamiféle megoldást találni. Kenyában és Kanadában például az ezeket a termékeket érintő áfa csökkentésével vagy eltörlésével próbálták enyhíteni a nők terheit, Írországban pedig soha nem is kellett áfát fizetni a tamponok után.

Skóciában már 2018 óta ingyenesen helyeznek ki női higiéniás termékeket az oktatási intézményekben, ezt a programot terjesztették ki és foglalták most törvénybe: Monica Lennon munkáspárti képviselő nyújtotta be, a skót parlament pedig egyhangúan elfogadta a menstruációs szegénység elleni törvényt, amely kötelezi az önkormányzatokat, hogy ingyen betétet és tampont juttassanak annak, aki ezt igényli.

Tehát nem lesz ezentúl ingyen a betét meg a tampont mindenkinek, mint ahogyan azt sok helyen olvasni lehetett, csak arról van szó, hogy aki nem tudja megfizetni, az ingyen kaphat.

 Az önkormányzatok két évet kapnak a program kidolgozására. Az intézkedéscsomag becslések szerint huszonnégymillió fontba kerül a költségvetésnek – írja az Euronews.

A probléma itthon sem ismeretlen: az Abcug 2019-es cikke szerint Magyarországon a nők harminc százalékát érintheti a menstruációs szegénység, a Food Not Bombs civil önkéntes szervezet idén novemberben közzétett posztja szerint 5 nőből egyet. Az ő becsléseik szerint egy átlagos nő egy hónapban 1000-2000 forintot költ női higiéniás termékekre, ami nem tűnhet soknak, de vannak, akik számára ez is elérhetetlen összeg.

Az utcán élő nők, a nehéz anyagi körülmények között élő sokgyermekes családok vagy éppen a beteg gyereküket egyedül nevelő anyák is gyakran fordulnak a segélyszervezetekhez egy csomag betétért, mert az albérlet meg az étel kifizetése után a saját elemi igényeikre egyszerűen már nem marad pénz.

És persze rengetegen vannak, akik ezekhez a szervezetekhez sem jutnak el. Nekik marad a zsebkendő, a vatta, ha hozzá tudnak jutni, vagy sokszor csak egy zokni vagy más textília.

Ezek a szükségmegoldások nem csak az átázástól való félelmet, a tabu miatti megaláztatást hordozzák magukban, de sokszor sajnos a fertőzés veszélyét is. Minden évben kerülnek nők a sürgősségi osztályra, mert a nem erre a célra szánt anyagokból valami visszamarad a hüvelyükben, ami súlyos gyulladást, elhalásokat, nem egyszer pedig visszafordíthatatlan meddőséget okoz.

De még a valódi tampon használata sem biztonságos, ha nem megfelelőek a higiéniás követelmények. Ugyanezen okokból nem jelenthet megoldást az intim kehely vagy a mosható betétek használata sem. Éppen ezért ezeket többnyire nem, de eldobható betéteket és nedves törlőkendőket te is adományozhatsz. Szinte biztos, hogy bármelyik jótékonysági szervezetnél hasznát tudják venni.

Bár bízom benne, hogy ha már a politikusaink annyira személyes ügyüknek tekintik, mi történik a méhünkben, hamarosan talán nálunk is előterjeszt valaki egy, a skóciaihoz hasonló kezdeményezést.

Addig azonban kénytelenek leszünk mi, nők gondoskodni egymásról.

 

Források:

https://infovilag.hu/informaciohiany-es-raszorultsag-hol-is-kellene-kezdeni/

https://hu.euronews.com/2020/11/25/skocia-atment-a-menstruacios-szegenyseg-elleni-torveny

https://abcug.hu/a-zokni-a-betet-a-zsepigomboc-pedig-a-tampon-a-raszorulo-noknek/

https://www.facebook.com/foodnotbombsbudapest/photos/a.312970372077000/4885342791506379/