Tudom, nem most találták fel ezt csupaszodást, meg azt is tudom, hogy hozzáértő emberek csinálják nagyon régóta, szóval eszem ágában sincs megdönteni a lézeres szőrtelenítés iparágát. Egyszerűen csak az egészségére odafigyelő, tudatos (és néha kicsit hipochonder) nőként szeretek alaposan utánajárni annak a kezelésnek, amire jó sok pénzért - és fájdalomért - befekszem.  

Ráadásul nemcsak bennem fogalmazódott meg a kérdés. Kiderült, hogy csomó barátnőm, sőt, még a Liluland néhány szerkesztőségi tagja is kételkedik abban, hogy hosszútávon is tutira jó dolog-e lézerrel kiirtatni a szőrszálakat.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Laser Hair Removal (@prolaserclinic) által megosztott bejegyzés,

Úgyhogy kutatni kezdtem ez ügyben. Rengeteg klinika oldalát és egy csomó fórumot átvizsgáltam, viszont sehol sem találtam aggasztó infókat. Mármint azon kívül, hogy a kezelés fájdalmas lehet, utána pirossá és irritálttá válhat a bőr, és ritkán fertőzések/szemsérülések is előfordulhatnak. Lássuk be, ezek azért nem olyan durva dolgok, rövidtávú mellékhatások, amik vagy jelentkeznek, vagy nem, de simán kezelhetők. 

Egy dolog viszont feltűnt: minden általam olvasott cikkben alapvetésnek veszik, hogy a lézernek semmiféle hosszútávú hatása nincs az egészségre. Mégsem találtam erről SEMMILYEN kutatást. 

Lehet, hogy ez most egy picit túlparázásnak tűnik, de attól még szkeptikus vagyok. Mert hány dologról derült már ki utólag, hogy mégsem egészséges, sőt, egyenesen veszélyes, vagy rákkeltő?  

Elszántan kutattam tehát tovább, hogy kiderítsem, létezik-e hosszútávú egészségfelmérés, vagy bármi, ami bizonyíthatná, hogy a lézer tényleg veszélytelen az egészségre. Ekkor ráakadtam az amerikai ELLE honlapján egy 2013-as cikkre, amiben ugyanígy felvetik a kérdést, és kicsit homályosan ugyan, de felmerül a lézer veszélyességének a gyanúja. 

A cikkben ugyanis beszámolnak egy bostoni - szőrtelenítéseket is végző - orvos, Dr. Gary S. Chuang előadásáról. Ebben a szakember arról beszélt, hogy az a lézer, amit a szőrtelenítés közben használnak, veszélyesen káros anyagokat szabadít fel és enged a levegőbe, ezzel kockáztatva a kezelőorvosok egészségét. 

Egy kollégám arról számolt be, hogy minden egyes lézeres szőrtelenítésnél romlottak az asztmás tünetei - mondta az orvos.  

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Lilly‘s Luxe Lounge (@lillys_luxe) által megosztott bejegyzés,

Chuang egyébként három évvel később, 2016-ban publikált is egy tanulmányt, amelyben bebizonyította, hogy a kezelések közben 377-féle toxikus gáz szabadul fel, amiből 13 köztudottan rákkeltő hatású lehet (mint például a benzol és a toluol). Szerinte az eredmények ismeretében egyáltalán nem véletlen, hogy sok bőrgyógyásznak rosszullétei, vagy tünetei vannak a kezelések közben. Ez pedig eléggé aggasztó információ.

Az említett cikkben egyébként megszólalt két másik doki is: az egyik dr. Elizabeth Hayle, aki elmesélte, hogy pont a gázok miatt kezdett el maszkot hordani a szőrtelenítő eljárásai közben. A harmadik szakértő, dr. Caroline Jacob viszont azzal érvelt, hogy ha lenne bármilyen komoly negatív következménye ennek a szépülési formának, már biztosan kiderült volna. Szerinte a kezelések során felszabaduló gázokkal minden nap találkozunk a városi forgalomban is. Valljuk be, ez is logikusnak tűnik.

Egyelőre tehát annyit tudunk, hogy a lézeres szőrtelenítés nem teljesen veszélytelen, de ez a veszély sokkal inkább a dokikat érinti, mint minket, szépülni vágyókat.  

Egy dolog viszont nagyon fontos, ha kacérkodsz a végleges szőrtelenség gondolatával: szinte mindenhol kiemelik a szakértők, hogy gondosan nézz körbe, mielőtt kiválasztod a helyet, ahol megcsináltatod. Azt tanácsolják, a kozmetikák és szépségszalonok helyett orvosokkal, megfelelően felszerelt rendelőkben végeztesd (akármekkora is az árkülönbség), hiszen így tudják teljesen rád szabni a lézer erősségét, és valószínűleg náluk van olyan légkeringető rendszer, ami minimalizálja a felszabaduló gázok belégzését. 

És itt beugrott a kérdés: ha ennyire körültekintően kell bánni a lézerrel, akkor mi a helyzet az otthon használható szőrtelenítő kütyükkel? 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Happy Skin Co (@happyskinco) által megosztott bejegyzés,

Halleluja, erre legalább találtam egy 2010-es tanulmányt! Ebből az derült ki, hogy bizonyos otthoni használatra elvileg alkalmas szőrtelenítők olyan erős lézerrel rendelkeznek, hogy szembe irányítva simán okozhatnak nagyobb egészségügyi problémákat is. Ehhez képest mégsem adnak hozzájuk szemüveget. Megnyugtató. De a lézer által égetett szőrszálakról és a felszabaduló gázokról egy szó sincs sehol ebben az esetben.

Persze 2010 óta nagyot fejlődött ezen a téren (is) a technológia, és nyilván a gyártóknak sem áll érdekükben potenciálisan veszélyes cuccokat árulni, de azért véglegesen csak egy 2019. januári kutatástól lehet megnyugodni. Ebben az olvasható ugyanis, hogy ha rendeltetésszerűen használod a piacon kapható lézeres szőrtelenítőket, teljesen biztonságosan szabadulhatsz meg a szőrtől otthon is.

Ezek persze már jobb hírek, de azért kíváncsi leszek a 10-20 év múlva kikerülő tanulmányokra is.

Most, hogy legalább ennyivel okosabb lettem, már nem félek annyira a lézeres szőrtelenítéstől, de ha teljesen őszinte akarok lenni, még mindig nem jött meg hozzá a kedvem. Viszont, ha egyszer mégis rászánom magam, akkor 100 százalék, hogy egy megbízható, és gondosan felszerelt orvosi klinikát fogok választani.