Anyukák! Ti, akik hetek (hónapok, évek) óta nem aludtátok ki magatokat! Ti, akik az álmosságtól az éjszakába nyúló fejőgép mellszívó monoton hangjára rendre lefejelitek az étkező asztalt! Ti, akiknek a legnagyobb kikapcsolódás céltalanul sétálgatni (egyedül) a drogériák tisztítószerei között! Ha az utóbbi időben a tükörbe nézve azt láttátok, hogy a karikáitok a dekoltázsotokig lógnak, tudjátok meg, csak a szemetek káprázik! Egy tanulmány szerint ugyanis (a látszat ellenére) éppenhogy ráléptetek a hosszan tartó fiatalság útjára!  

Legalábbis egy kanadai egyetem kutatása ezt állítja. (Az első dolgom volt megnézni, hogy a tanulmányt csak férfi orvosok végezték-e, de nem, volt köztük nő is.) A Pablo Nepomnaschy és Cindy Barha kutatók által vezetett kutatás célja az volt, hogy megfejtsék, milyen összefüggés lehet a nők öregedése és aközött, hány gyereket szültek. Az eredmény pedig finoman szólva meglepő volt.

A kutatók szerint a fiatalság és a szülések száma közti összefüggés egy bizonyos telomer nevű, a DNS végén található résznek köszönhető. „A telomerek a kromoszómát alkotó DNS-szál két végén található rövid, többszörösen ismétlődő szakaszok, amelyek a kromoszómavégek stabilitását biztosítják. A kutatók régóta sejtik, hogy a telomerek egyfajta molekuláris órákhoz hasonlítanak, amelyek a sejtek öregedésének folyamatát irányítják, de eddig senkinek sem tudta bebizonyítania az összefüggést" - foglalja össze az Index. Miután a két kutatóorvos 13 évig vizsgálta a nőket, arra jutottak, hogy a terhesség alatt megnövekvő ösztrogénszint hatása a telomerekre lassíthatja az öregedést.Ebből pedig azt a következtetést vonták le, hogy minél többször szül egy nő, annál később kezd öregedni. 

A kutatás természetesen az Internet vicces kedvű anyukáit is megihlette. 

Egyikük például ezt a képet tette ki az alábbi szöveggel: 

Ez igaz. Ezen a fotón még csak 32 éves voltam, amikor a negyedik gyerekem megszületett. Bocs, hogy nincs rajtam smink.

anyukacikkujkep.PNG

Egy másik pedig az alábbi fotóhoz ezt írta:

A nevem Kelly, 37 éves vagyok és három, hét év alatti fiam van.

anyukacikkujkep3.PNG

És íme még egy gyöngyszem: 

Nemsokára töltöm a 39-et, mint öt gyerekes anyuka. Sosem éreztem magam ilyen jól!

anyukacikk2ujj.PNG

Nyitókép forrása: ITT