"Mivel az UV-sugarak öregítik és meg is betegíthetik a bőrt, így az egyetlen tényleg biztonságos barnaság az, amit nap nélkül érsz el" - kezdi Tajti Ildikó, bőrápolási szakértő, a Szépségreceptek.hu tulajdonosa. 

Emiatt, ha úgy érzed, csak és kizárólag barnább bőrrel érzed jól magad, Ildikó szerint is az a legjobb megoldás, ha önbarnítót használsz. De nagyon nem mindegy, miként viszed fel, és tudod-e, hogyan működnek ezek a házilag is alkalmazható kencék. Először is lássuk, mi van bennük!

Az önbarnítók elsődleges hatóanyaga a DHA (dihydroxyacetone), egy olyan kozmetikai összetevő, amelyet a cukornádból nyernek ki. Minél több DHA van egy krémben, annál barnább leszel. 

Ennek hallatán pedig azonnal megszólal bennem egy hang: "jaj, ez nem hangzik túl jól, őszintén szólva már ettől a névtől elment a kedvem!" De azért kivárom a végét. Ildikó ekkor hozzáteszi, hogy egy csomó termék a DHA-t még egy erythrulose nevű anyaggal is kombinálja (vannak egyébként olyan önbarnítók is, amelyekben csak ez van), hogy tovább tartson - az egyébként így lassabban megszerzett - barnaság. Ettől még mindig nem vagyok nyugodt, nyilván rögtön be is ugrott a kérdés: veszélyes ez a DHA, vagy nem? 

Ildikó szerint egy hátránya van: ha UV-sugárzás éri a DHA-val kezelt bőrfelületet, több szabadgyök (sejtrongáló molekula) keletkezik, mint egyébként, ez pedig hosszútávon komolyabb megbetegedésekhez is vezethet. Egy kutatás is kimutatta, hogy 40 perccel a barnítózás után a DHA-val bekent bőrben 180%-kal (!) több szabadgyök keletkezik, mint a 'békén hagyott' bőrben. Tehát nagyon fontos, hogy önbarnítás után (és egyébként is) használj fényvédőt! 

sunscreengif.gif

Jax Media

De a szakértő elmagyarázza a működési mechanizmust is: 

A bőröd felszínén rengeteg elhalt hámsejt van, ezek aminosavaival lép kölcsönhatásba az önbarnító - megszínezi azokat (elindítja a melanintermelést). Míg ezzel szemben az UVB-sugárzástól a bőr mélyebb rétegeiben alakul ki a barnaság. Ezért is tarthat akár hónapokig a napsugarak okozta szín, míg az önbarnítás eredménye napok alatt eltűnik, hiszen a felső hámréteg folyamatosan kopik.  

De ez nagyon egyéni, mindenkinél máshogyan hat, és változó ideig tart. Épp ezért nem érdemes véleményeket olvasgatni a neten egy-egy termékről, hiszen lesz, akinek hosszú, szép barnaságot okoz ugyanaz a krém, ami másnak nagyjából egy napig hat. Mindenkinek egyedi a bőre, és természetesen az sem mindegy, hogy az önbarnító puha, hidratált, megfelelően előkészített, vagy elhanyagolt, érdes bőrfelszínre kerül.

Sőt, a szín is más és más különböző bőrtípusoknál: míg valaki csokibarna lesz egy terméktől, simán lehet, hogy te sárga, és fordítva. 

Na, és akkor jöhet a millió dolláros kérdés: ha mindezek után úgy döntesz, hogy belevágsz az önbarnításba, milyen terméket válassz? 

Ildikó szerint függetlenül attól, hogy olcsó, vagy drága, minden ilyen krém DHA-val és erythrulose-zal barnít, így inkább az lebegjen a szemed előtt, hogy ne tartalmazzon a bőrödre káros denaturált alkoholt és irritáló anyagokat. Természetesen azt is hozzáteszi, hogy ha viszketsz tőle, vagy bármilyen formában allergiára gyanakszol, azonnal hagyd abba a használatát! 

És akkor jöhet a következő kérdés: hogyan használd? 

Mivel pár óra is elég lehet a végeredményhez, inkább este használd. De miután bekented magad, a felöltözéssel várj legalább negyed órát, hogy a krém teljesen beszívódjon a bőrödbe, különben könnyen összefoghatja az ágyneműdet és a ruháidat! Előtte pedig érdemes hidratálni az adott bőrrészt. 

Az is fontos, hogy ugyanolyan egyenletesen oszlasd el a testeden, mint a naptejet, mert ha nem így teszel, foltos lehet a végeredmény. Mivel ott, ahol vastagabb a bőr, könnyebben hatnak az önbarnítók (például a sarkadon, térdeden), fontos, hogy eltávolítsd előtte az elhalt hámsejteket. Ehhez akár annyi is elég, hogy a zuhanyzástól felpuhult bőrödet gyengéden, mégis alaposan áttörlöd egy tiszta kistörölközővel. És mindig húzz gumikesztyűt (vagy önbarnítókhoz ajánlott kesztyűt), hogy ne fogja be túl sötétre a tenyered! 

Ildikó azt is tanácsolja, hogy ha világos a bőröd, ne rögtön a legerősebb termékkel kezdd a barnulást. De ha mégis ilyet vettél, keverd ki a kedvenc testápolóddal! Az sem rossz módszer, ha kipróbálod egy nem annyira látható területen a terméket, mielőtt nekiállsz házilag színt kreálni magadra. Így megelőzheted, hogy tetőtől-talpig narancssárga legyél használat után pár órával. 

ross-onbarnitogif.gif

Warner Bros. Studios

És akkor jöhet a következő millió dolláros kérdés: mi van akkor, ha megtörtént a baj, és foltosra önbarnítóztad magad? 

Ahol foltos a bőröd, oda vagy hámlasztót használj, vagy reggel dörzsöld át az érintett területet vizes törölközővel, ez segíteni fog - mondja a szakértő. 

Tényleg nem gondoltam volna, hogy ennyi kérdésem lesz a témában, de ez után is akadt még egy: a szalonos önbarnítás is ezen hatóanyagok működésén alapszik? 

A válasz igen. Ildikó azt mondja, ezeknek az eljárásoknak is a DHA a hatóanyaguk, és a szalonban is ugyanúgy oda kell figyelned a bőröd előkészítésére és a hidratálására. A szalon előnye maximum annyi, hogy ott egyenletesebben, szakember segítségével barnulhatsz. A kérdés inkább az, hogy megéri-e az időt és a pénzt, hiszen gyakran, havonta akár több alkalommal is el kell menned, hogy barna maradj.  

Nem tudom, te hogy vagy vele, de ezek után én lehet, hogy inkább fehér maradok - legalábbis addig biztosan, amíg fel nem találják a 100%-ban bőrkímélő, bőrmegújító, bőrszépítő, egészséges barnulási módszert. Ez persze nem azt jelenti, hogy ha szeretnél minél hamarabb, károsodás nélkül barna lenni, ne próbálhatnád ki az önbarnítókat, még mindig sokkal jobban jársz velük, mintha kifeküdnél a napra.