A világ legtermészetesebb dolga, hogy mikor keresgéled a neked megfelelő mozgásformát, az egyik faktor az, hogy megnézed a különböző termek és oktatók árait. Hiszen teljesen alap, hogy ha igénybe veszel ilyen szolgáltatást, azért fizetsz. Sokaknak viszont mintha nem lenne ilyen evidens, hogy a jelen, bezárkózott helyzetben is ugyanúgy kell fizetni ezekért az órákért, mint járványmentes időkben.

Egy jógaoktató barátnőm mesélte, hogy mikor ő is kénytelen volt belátni, hogy egy időre le kell mondania személyes órákról, elkezdte meghirdetni az eddigi szolgáltatásait neten. Míg sok korábbi vendége örömmel kapott az alkalmon és boldogan fogadta, hogy ha Zoomon keresztül is, de ugyanúgy járhat jógázni, mint korábban, sokan dühös üzenetekben támadtak rá, hogy micsoda dolog ilyen helyzetben pénzt kérni miközben egy csomóan ingyen adják az edzést. Ennek a felháborodásnak persze egész cifra és megalázó formákat adtak, olyannyira, hogy a barátnőm elmondása szerint többször elsírta magát a dolog miatt, és valóban felmerült benne a kérdés, hogy most akkor rossz ember-e, ha karanténban is fizetős órákat tart.

edzes bent.jpg

Így most miatta, azok miatt a sportoktatók miatt, akik hasonló helyzetben vannak, azok miatt, akik vacillálnak, hogy fizessenek-e az online órákért, és azok miatt, akiket ez a gyakorlat felháborít, fontosnak érzem, hogy itt álljon:

karantén ide vagy oda, az edzők, jóga-, pilates-, és mindenféle más mozgást oktatóknak egyáltalán nem kötelességük a társadalmat ingyen órákkal ellátniuk. Sőt! Ők most pontosan ugyanúgy home office-ban kényszerültek, mint sok más szakmában dolgozó. Utóbbiak esetében pedig természetesnek vesszük, hogy megkapják a fizetésüket, akkor az edzőknél miért merül fel egyáltalán, hogy ne fizetnénk a szolgáltatásukért?!

Való igaz, hogy a vészhelyzet beütésekor sokan reagáltak úgy, hogy segítségképpen ingyenessé tettek sok tartalmat. Az ilyesmi olyan, mint az ajándék: lehet neki örülni, lehet vele élni, illik megköszönni és nem elvárni, hogy innentől “nekünk ez jár”. 

Megértem, hogy sokan nehéz helyzetbe kerültek a járvány miatt anyagilag is (megkockáztatom, hogy eltérő mértékben valójában mindannyian nehezebb helyzetbe kerültünk), de fontos megérteni, hogy a fent felsorolt szakemberek is hihetetlen nehéz helyzetben vannak. Nekik is az életük, a megélhetésük múlik azon, hogy tudják-e folytatni az eddigi munkájukat. A mi dolgunk pedig ebben az esetben nem ítélkezni senki felett, pláne nem olyanok felett, akik a munkájukat szeretnénk végezni, az viszont mindannyiunknak a saját és szabad döntése, hogy él-e a szolgáltatásukkal. Hiszen ahogy a karanténmentes életben sem muszáj edzőterembe járni (pláne nem, ha túl drágának ítéljük), úgy bezárkózva is mindenkinek szíve joga eldönteni, hogy szeretne e a nappalijában jógázni, és ez mennyit ér meg neki. 

Érdekes, amiatt egyetlen felháborodott kommentet se láttam, hogy a hirtelen házhoz szállításra áttért éttermek, nem ingyen adják az ételt. Az edzést miért is várná el bárki ingyen?