Mókás, hogy épp most futottam bele abba a közgazdaságtudományi kutatásba, amit Emory Egyetem szakemberi végeztek, és amiben azt vizsgálták, milyen kapcsolat van aközött, hogy a párok mennyit költenek az esküvőre, és hogy meddig maradnak együtt. Azért tartom mókásnak ezt, mert pont a napokban hallgattam végig egy baráti társaságban az egyik nő hosszú litániáját arról, hogy már csak azért is fontos, hogy az ember(lánya) nagy és drága esküvőt tartson, mert akkor kisebb az esélye a válásnak. Emellett azzal érvelt, hogy nehezebb szakítani, ha együtt elköltöttetek egy ekkora összeget arra, hogy ország-világ előtt megpecsételjétek a szerelmeteket.

Fun fact: a sztoriban szereplő teoretikus egyébként elvált asszony, szuperdrága esküvővel a háta mögött. A másik fun fact pedig, hogy bár talán van némi logika abban, amit mond, a tudományos kutatás szerint sincs igaza.

A tudósok a felmérésükhöz több mint háromezer házas vagy már elvált embert faggattak ki az esküvőjükről, és így állapították meg azt, hogy azok a párok, akik kevesebbet (ebben az esetben 1000 dollár alatti összeget) költöttek a lagzira 50 százalékkal (!!) nagyobb eséllyel maradtak együtt, mint azok, akiknek drága esküvőjük volt (több, mint húszezer dolláros).

jeremy-wong-weddings-K41SGnGKxVk-unsplash (1).jpg

De miért?

Az indoklás szerint ennek az oka, hogy a párok zöme hatalmas adósságba veri magát az esküvő költségeivel, ami aztán egy meghatározó konfliktusforrássá válik köztük. Az anyagiakon való szorongás ugyanis a második leggyakoribb válóok a félrelépés után.

Szóval most már azt tudod, hogy jobban jársz, ha lemondasz az esküvőről, amit mellett még Diana hercegnééi is egy mezei házibulinak tűnt volna, ám az olcsó lagzi nem egyenlő a kicsivel – figyelmeztetnek a tudósok.

A kutatás szerint ugyanis azok, akik a nagy napot több emberrel (lehetőleg úgy kétszázzal) osztják meg, ritkábban válnak el, mint azok, akik csak egyedül és két tanúval járulnak az anyakönyvvezető elé.

Ha pedig még biztosabbra akarsz menni abban, hogy a házasságod hosszan tartó lesz, akkor nem hagyod ki a nászutat (és nem mehet a drága esküvő az utazás rovására). Hiszen a felmérés eredménye kimutatta: azok, akik elmentek nászútra 59 százalékkal nagyobb eséllyel kerülték el a válást.

A végére pedig egy tipp tőlünk: számos dolog van, amin tudsz spórolni egy esküvő megszervezésekor. Ilyen például a ruha is, ám nem árt tudnod, hogy szemben azzal, amit a legtöbb női magazinban olvashatsz, miszerint bármelyik fast fashion boltból tudsz lőni magadnak esküvői ruhát, ezt nem olyan könnyű abszolválni, mint ahogy a magazinok sugallják. Ha olcsó ruhát szeretnél előbb olvasd el Zsófi tapasztalatait arról, hogyan próbált meg plázában menyasszonyi ruhát venni magának!