Mit gondolsz, mi lehet az oka, hogy a házasságban élő párokra előbb-utóbb egyre több kiló szökik fel? Talán már nem kell aggódniuk, hogy fognak mutatni az esküvői fotóikon? Vagy talán már úgy érzik, hogy miután felkerül a gyűrű az ujjukra már nem kell annyira törniük magukat, hogy tetsszenek a másiknak? Talán ezek a válaszok is közrejátszhatnak, de képzeld, van ennél egy sokkal egyszerűbb ok is.

Az ok pedig nem más, mint azok a (valljuk be, zavarba ejtően csodálatos) esték, amikor vagy a kanapén ülve, a kedvenc sorozataitokat nézve nasiztok, vagy ha nagyon elemetekben vagyok, randizni mentek a kedvenc éttermetekbe.

Szakértők szerint ezeknek az esti, visszafogott, „nyugdíjas tivornyáknak” köszönhetően a nők közel 12 kilót híznak a házasság hatodik évéig, míg a férfiak az első két évben akár 11 kilót is felszedhetnek.

A kutatásból továbbá az is kiderült, hogy azoknál a pároknál, ahol csak az egyik fél kezd el hízni, ott 37 százalék eséllyel a másik is „követni” fogja őt. (Milyen romantikus! said no one ever.)

párokesznek.png

Mielőtt azonban elkezded magatokat  Mr és Mrs Jabbaként vizionálni, nyugi, jó hírem is van: nemcsak a hízás, de a testmozgás, fogyás, egészségesebb életmód is ragályos. Magyarul, ha az egyikőtök úgy dönt, hogy az esti chipsezés helyett inkább sétál egy nagyot, nagy eséllyel a párja is követni fogja.

Szintén bizakodásra ad okot, hogy bár a házaspárok nagy részére valóban évről-évre folydogálnak fel a plusz a kilók, a nagy részük kevesebb alkoholt fogyaszt, sőt, kimutathatóan sokan hagynak fel a dohányzással. (Vagyis a szándék megvan bennük, hogy a „holtomiglan-holtodiglan minél tovább tartson.)

Dr. Pamela Peeke, a Maryland Egyetem orvostudományi karának egyik professzora szerint ugyanis kimutatható, hogy a szorosabb kapcsolatban lévők milyen komoly hatással vannak egymás egészségügyi állapotára. Szerinte a tanulmányból egyértelműen látszik, hogy azok a párok, akik támogatják egymást, hogy minél egészségesebben éljenek, mindketten valóban jobb formába kerülnek és egészségesebbek is lesznek.