Eléggé meglepődtem, miután nemrég szembe jött velem egy cikk, ahol ijesztő fotókkal illusztrálva mutatják be, hogy milyen maradandó sérüléseket hagyott egy hétéves kisgyereken a nyaralás alatt készült hennatetoválás. A szülők elmondása szerint nem sokkal azután, hogy a kislányra ráfestették a mintát, a festék helyén a karja elkezdett viszketni, rá nem sokkal pedig gennyes hólyagok jelentek meg rajta. Később ezeket csak úgy tudták az orvosok eltávolítani, hogy a minták helyén maradandó sérülések keletkeztek.

Az első gondolatom, amellett ,hogy "hál’ égnek, hogy az én kislányomnak sosem volt baja a festéktől!" az a kérdés volt, hogy vajon mi is okozhatta a sérülést és, hogy nekünk csak szerencsénk volt-e, vagy kellő elővigyázatossággal elkerülhető-e a baj. A témáról Dr. Solymosi Ágnes bőrgyógyászt kérdeztem.

Nem új keletű dolog, hogy a henna hatására egy kisgyereknél kontakt bőrgyulladás lépjen fel. Nekem is volt már ilyen esetem, amit az okoz, hogy a gyerekek bőre érzékenyebb a hennára, pontosabban fogalmazva a festékben található PPD nevű anyagra.

- kezdi Ágnes, aki azt is elmagyarázta, hogy a PPD, vagyis a Para-Phenylenediamine nevű vegyület egy olyan színezőanyag, amitől a henna fekete és tartósabb lesz, és amivel egyre gyakrabban lehet találkozni fesztiválokon és rendezvényeken is. 

Aki szeretné, ITT megnézheti, hogy mi történik, ha valakinél a PPD tartalom miatt allergiás reakció lép fel. (A látványt csak erős gyomrúaknak ajánlom.) 

A bőrgyógyász szerint míg azt pontosan nem tudni, hogy a lakosság hány százaléka lehet allergiás magára a hennára, addig azt igen, hogy ha már tartalmazza a PPD-t, akkor ez az arány jóval magasabb. Akár a lakosság 6-8 százalékát is érintheti. Éppen ezért nem véletlen, hogy az Európai Unióban évek óta szabályozzák a szépségápolási termékek (mint például a hajfestékek) PPD tartalmát, ugyanis a festék már korábban is okozott sérüléseket.

A doktornő hozzáteszi: igaz, hogy előre nem tudni, kinél léphet fel kontakt bőrgyulladás, de ha valakinek például atópiás ekcémája van, akkor neki biztosan nem ajánlott festetni. Arra a kérdésre pedig, hogy mivel érdemes otthon ápolni a bőrt, ha észreveszem, hogy allergiás reakció lépett fel, ezt a választ kaptam:

Ha látjuk, hogy gond van, akkor fontos, hogy mihamarabb orvoshoz forduljunk. A festék hiába érte csak a bőr legfelső rétegét, a hólyagok megjelenése már mélyebbre terjedő gyulladásra utal, amit ha nem szakszerűen kezelnek, akkor hegesedést okozhat. Ezért kifejezetten nem ajánlom, hogy otthon, akár gyógyszertári, akár természetes készítményekkel kísérletezzünk anélkül, hogy szakember látná a sebeket.