Ha tetszik, ha nem, a véleményvezérkedés még mindig dübörög, és bár én nem tartom az „influenszert" szitokszónak és hiszem, hogy lehet létjogosultsága ennek a tevékenységnek, ha anya meg apa gyerekeket is belevon a buliba, azt kerek perec a személyiségi jogok megsértésének veszem. Magáról a témáról úgy gondolom, hogy sok újat nem lehet elmondani. Ráadásul előttem már a jelenséghez klasszisokkal jobban értő pszichológusok sora is hozzászólt.

Van, aki szerint belefér, hogy a közösségi háló előbb lássa meg egy újszülött arcát, mint maga a kerületi védőnő, míg mások képesek ölre menni a nagyszülőkkel is, hogy nehogy posztoljanak életük szeme fényéről. Én valahol a kettő között állok.

Nekem van egy privát és egy nyilvános profilom, és míg az előbbin nem tudom megállni, hogy ne kürtöljem világgá a közelebbi ismerőseimnek, rokonaimnak hogy olyan szépen, mint az én lányom még a soha senki nem ivott pohárból, addig a nyilvános oldalamon csak tudatom, hogy igen, létezik. És hogy a viharba ne tudatnám, amikor reggel ébredéskor ő az első gondolatom és este lefekvéskor pedig az utolsó? De itt vége bulinak. (Pedig jól tudom, hogy gyerekkel/delfinnel/kiskutyával mennyivel több lájkot zsebelhetnék be, na de ez van...)

audrinam.jpg

Audrina Patrige nevű influenszer éppen egy terhességi tesztet reklámozva jelenti be, hogy kisbabát vár. (Fotó: Twitter)

Az ösztöneim azt diktálják, hogy mióta életet adtam neki, óvjam a világban jelen lévő összes szartól és egy ajándékkosárnyi hintőporért és samponért ne nyújtsam át tálcán az arcát olyanoknak, akiknek a sajátomat se mutatnám meg filter és retusálás nélkül.

De mindegy is, kár ezen felhúznom magam, az érintetteket pont nem az én kifakadásom fogja meghatni. Akkor mi? Mikor látják be, hogy az „arccal, hónunk alatt a gyerekkel a kassza felé” nem biztos, hogy olyan marha jót tesz egy szülő-gyerek kapcsolatnak? Majd az, ha ezek a gyerekek felszólalnak és megkérik anyut, reklámozza a saját arcával az üdítőt, ha annyira hisz benne? Úgy tűnik, hogy eljött ennek is az ideje.

A posztokban szembejövő kis reklámarcok egy része ugyanis elérte azt a kort, hogy azt mondhassa: anyukám influenszer és rosszul vagyok attól, hogy ebbe engem is bevon" - ahogy azt a  FinallyAnonymous6 néven posztoló tette.

FinallyAnonymous6 (már a választott álnév is milyen beszédes) ezt írja: „Az anyukám egy influenszer. Én pedig torkig vagyok vele, hogy ennek részese kell, hogy legyek. Ez már odáig fajult, hogy vennem kellett egy NE FOTÓZZ pulcsit magamnak és a húgomnak.”

A poszt bevezetőjében a tinédzser elmeséli, hogy az édesanyja eléggé híresnek számít az Instagramon, ahol őt és a húgát is rendszeresen mutogatta. A lány szerint pedig ez jó nagy szívás, ugyanis a róla megjelent infók akkor is nyilvánosak lesznek, amikor ő már randizni fog vagy munkát keres. Azt is elmesélte, hogy az édesanyja milyen dühös volt, amikor meglátta rajta és a húgán a „NEM FOTÓZHATSZ”, „NEM VIDEÓZHATSZ”, és az „ENGEDÉLYEM NÉLKÜL NEM KÉSZÜLHET RÓLAM FÉNYKÉP” feliratú pólókat.

Az anyuka pedig, ahelyett, hogy vette volna az üzenetet és legalább megpróbálta volna rendbe hozni a menthetetlent (tudod, ami egyszer kikerül a világhálóra, az örökre ott marad) még nyomasztotta is egy sort a lányát. Azt követelte tőle, hogy értse meg; kellenek a fotók, hisz’ onnan jön a pénz, úgyhogy ha szeretne szép dolgokat kapni, akkor ne hisztikézzen holmi személyiségi jogokra hivatkozva.

Az pedig kifejezetten szívszorító, hogy a lány úgy érzi, nincs más eszköze az anyja ellen. De a legszomorúbb szerintem az, hogy ezek a felnőttek, akik önszántukból szálltak fel a „hírnevemet egy meghitt családi karácsonyi fotóalbumért" vonatra tudják, mivel jár ez az egész, és még így is megéri az a rohadt ingyen wellness. Csak a fürdőrucis kislány mögött jól ki látszódjon az szállodai logó. Ja, hogy nem az én gyerekem, minek szólok bele? Igaz. Tök jó, hogy egyre többen lesznek, akik maguktól is megteszik majd. Csak senki ne lepődjön meg, ha onnantól egy életen át az lesz a mantra, hogy „NEM FOTÓZHATSZ." 

A fiatal lány eredeti bejegyzését ITT olvashatod.