Kim Kardashian egy azóta már eltávolított Twitter bejegyzésben a Flat Tumy Co. egyik nyalókáját szopogatja, és arról áradozik, hogy mekkora találmány már, hogy a fincsi kis nyalókákkal csökkenteni lehet az étvágyat, így akár még órákig el lehet odázni az evést. Az instacsászárnő persze egyből felhívja a követői figyelmét arra is, hogy most éppen 15%-os kedvezmény van az édességekre, szóval most érdemes vásárolni belőlük – de nyilván csak felebaráti szeretetből szól.

Az internetezők gyomra viszont nem vette be egykönnyen az étvágycsökkentő nyalókákat promózó anyagot. A probléma egyik fele az, hogy a nyalóka hivatalosan nem élelmiszer, hanem „supplement”, azaz kb. táplálékkiegészítő, így az amerikai egészségügyi törvények szerint nem esik olyan szoros elbírálás alá az FDA-nál.

Vagyis igazából semmi garancia nincs arra, hogy működik, vagy hogy az van benne, ami a csomagolására van írva. Utóbbi mondjuk nem is feltétlenül baj, mert az első két összetevője a cukor, meg a barna rizs szirup, ami… hát… cukor.

Miután a hírt felkapták, több lap is megkérdezett orvosokat, gasztroenterológusokat, dietetikusokat, és bár mind óvatosan fogalmazott, és senki sem állította, hogy a nyalókák ártalmasak lennének az egészségre, azt azért mindannyian elmondták, hogy egy kis cukorral elnyomni az étvágyadat biztosan nem a legjobb módja az egészséges testsúly elérésének vagy megőrzésének.

 

FLAT TUMMY CO (@flattummyco) által megosztott bejegyzés,

És ha jobban belegondolunk, tényleg, mintha mi is hallottunk volna már korábban ezt a receptet: „ha éhes vagy, ne egyél, nyomd el az étvágyad két gramm üres kalóriával, ami semmiféle energiát nem ad, de segít jobban bírni a koplalást!” De hol is? Ja persze! Ez a „Hogyan legyen étkezési zavarod 10 lépésben” első pontja, de idézik az „Így tedd tönkre az anyagcserédet és garantáld a diabéteszt” című örökzöldben is.

Figyelembe véve, hogy Kim Kardashian rajongótáborának igen nagy részét kamasz lányok teszik ki, akik a lehető legsebezhetőbb korban vannak, és a leginkább veszélyeztetik őket az evés- és testképzavarok, akármennyit fizettek is érte, biztos, hogy nem érte meg az árát – és ezt nem csak mi mondjuk, hanem Jameela Jamil, a The Good Place színésznője is.

„TALÁN ne szedj étvágy csökkentőket hanem egyél eleget, hogy legyen energiád működtetni az AGYAD, meg hogy keményen tudj dolgozni és sikeres legyél. Meg hogy játssz a gyerekeiddel. Meg hogy jól érezd magad a barátaiddal. Hogy eltudj mondani valamit az életedről a végén azon kívül, hogy »Lapos volt a hasam!«” – írta a Twitteren.

eljen.gif

Gimphy