Először is, nézzük, hogy mi történt. Kim Kardashian (akit gondolom nem kell bemutatnom) alakformálókkal és fehérneműkkel foglalkozó Skims nevű márkája nemrég piacra dobott egy kifejezetten kismamáknak szóló kollekciót. A pocakot is szépen fedő ruhaneműket így hirdetik: „kényelmet és megfelelő tartást ad az átalakuló testnek, terhesség alatt és szülés után is.” Ámen, ez elég jól hangzik.  A rengeteg pozitív visszajelzés mellett természetesen néhány negatív komment is érkezett, köztük Jameela Jamil brit színésznő/aktivistától, aki (megjegyzem, végre!) bármikor simán beleáll azokba a celebekbe, akik az agyonphotoshopolt fotóikkal hülyítik a népet, vagy éppen hashajtó szedésére buzdítják a követőiket.

Jameela, nem sokkal a Skims kismamakollekciójának bejelentése után az Instáján fejtette ki, hogy tök király lenne, ha hagynánk, hogy a terhes nők anélkül élvezhetnék a bennük lévő kis csoda fejlődését, hogy az átalakuló testük miatt kellene aggódniuk és szégyenkezniük. Hozzátette: „az alakodat nem kell sem szégyellned, sem elrejtened, kib@szottul jól nézel ki úgy, ahogy vagy!

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

SKIMS (@skims) által megosztott bejegyzés,

Mondanom sem kell, Jameela posztjával tökéletesen egyetértek. Én speciel kismamaként nemhogy elrejteni nem akartam a terhességem, de már a harmadik hónaptól kitolva, látványosan a derekamra támasztott kézzel mászkáltam, nehogy bárkinek is elkerülje a figyelmét, hogy mi a helyzet.

Tudom, hogy sok nőnek szívás a terhesség és nehezebben fogadják a testük változását (ami szintén tök természetes reakció), én viszont sosem éreztem magam annyira boldognak és gyönyörűnek. De azért legyünk őszinték.

Ha a várandósság utolsó heteiben, amikor már kétszer meggondolja az ember lánya, hogyha leejt valamit, érdemes -e érte lehajolni (hacsak nem egy pocsolyába ejtett mobilról van szó, akkor a legtöbbször NEM a válasz) valaki a kezembe nyomott volna egy tényleg jó, támasztékot nyújtó és kicsit "egyben tartó" alakformálót, akkor azt nemcsak elfogadtam volna, de még oltárt is emeltem volna a tiszteletére.

Chrissy Teigen (modell, John Legend felesége, hivatásos Twitter-megmondó) például terhesen, Insta sztoriban viselte az ominózus rucit, miközben elmondta, hogy köszöni az aggódó szavakat, de neki marhára nem célja elrejteni a várandósságát, azt meg kifejezetten kikéri magának, hogy annyira sötétnek tartsák, hogy egy pamutbugyival akarja lelapítani a terheshasát. Chrissy hozáttette: szerinte nincs összefüggés a között, hogy egy nő szereti -e a testét, és hogy egy kis kényelemre vágyik.  

Jameela ezek után egy másik, egy fokkal visszafogottabb posztjában megjegyezte, hogy igazából nincs gond a ruhadarabbal, amennyiben egy nő a kényelemért választja, és nem azért, hogy vékonyabbnak tűnjön. Hozzátette: ha ő egyszer valaha kismama lesz, sosem fogja a striáit, a nagyobb testét, és semmiféle, a kismamaléttel járó változást elrejteni. Kívánom neki, hogy így legyen. Viszont (ha ismerném) arra is megkérném, hogy egy pillanatnyi rossz érzést se keltsen azokban a nőkben, akik nehezebben fogadják el a változást és nem tapsikolnak áhítatosan, hogy reped a bőr a hasukon.

Ne szabjuk már meg, hogy ki milyen feltétellel hordhat egy ruhadarabot és ne kössük társadalmi elvárásokhoz, hogy azt vehessük fel, amiben jól érezzük magunkat. Ha jól tudom, Jameela is ezért küzd.

 

Nyitókép forrása: ITT