Egy kis disclaimer: a most következő kutatásban kivételesen nem a génlottó nyerteseiről lesz szó. A tanulmány eredménye ugyanis pont arra világít rá, hogy az intelligencia megfiatalít, nem pedig fordítva. Azaz a kozmetikumok és az egészséges életmód mellett, az IQ-d lehet az, ami lassítja a látványos öregedést.

Amire pedig ezt a kijelentést alapozzuk, az a Wisconsini Egyetem több évtizeden át tartó kutatásának az eredménye. Ennek során ugyanis a tudósok azt figyelték meg, hogy a magasabb intelligencia és a fiatalosság között összefüggés lehet. A vizsgálatok 1957-ben kezdődtek, mikor a résztvevő alanyok gimisek voltak. Az ‘50-es években még csak az IQ-jukat vizsgálták, majd 1992-1993-ban visszatértek hozzájuk, hogy számoljanak be arról, hány évesnek érzik magukat belül, majd ismét válaszolniuk kellett erre 2011-ben, 71 évesen.

Így derült ki, hogy akiknél anno magasabb intelligenciahányadost mértek, idősebb korukban is fiatalabbnak, frissebbnek érezték magukat. Ez pedig természetesen a külsejükre is kihatott, jóval több évet letagadhattak, mint a kevésbé intelligens társaik.

Persze nincs abban semmi meglepő, hogy aki fiatalabbnak érzi magát, az fiatalabbnak is tűnik a koránál, mint az, aki úgy érzi, az évek súlya elviselhetetlenül nehezedik a vállára. Ez pszichológia. Ám ezen felül is van néhány faktor, ahogy az intelligencia hatással lehet a fiatalos külsőre - mutat rá Britght Side.

Nyitottság

Az intelligens emberek nyitottabbak az új dolgokra, könnyebben, szívesebben kísérleteznek, keresnek fel új helyeket, vágnak bele valami addig ismeretlenbe. Az ilyen dolgok pedig frissen és aktívan tartják őket, minden kísérletezéssel ők maguk is megújulnak.

Jobb döntések

Nyilván nem lehet általánosítani, és nem minden kimagaslóan intelligens ember tűnik fiatalabbnak a koránál és hoz jobb döntéseket az életével kapcsolatban, de jó esély van arra, hogy mégis megfontoltabb legyen döntéshelyzetekben. 

Intelligencia = pénz

Sokszor a magasabb intelligencia jobb tanulmányi eredményekkel, jobb továbbtanulási lehetőséggel és így hosszú távon jobb állásokkal és fizetéssel jár együtt. A minél biztonságosabb egzisztencia pedig hatalmas fiatalságboost lehet.

Azonban csak az intelligenciától várni a fiatalos külsőt, vagy a fiatalos külsőtől várni az intelligenciát nem túl intelligens dolog. Nyilván ezerféle faktor van, ami egyiket és másikat is befolyásolja.

A fiatalos külső nem egyenlő a magas IQ-val. Annyi viszont kétségtelen, hogy mindig jó ilyen félfelesleges információk birtokában lenni, hogy az ember aztán menőzhessen a kimagasló intelligenciájával a következő baráti videócsetelésen