Egy amerikai dietetikusok által üzemeltetett oldalon publikálta a megfigyeléseit és kutatásai eredményeit két szakember, akik arra jöttek rá, hogy a kezed pont jó, hogy kéznél van, mikor arra keresed a választ, hogy mennyit egyél bizonyos dolgokból. A szakemberek a kalóriaszámolgatásra kerestek alternatívát, így álltak elő a saját módszerükkel, ami szerint

  • a tenyered mérete mondja meg, mennyi proteinre van szükséged,
  • az öklöd a zöldségbeviteled meghatározásban segít,
  • markodból megállapíthatod, mennyi szénhidrátot egyél,
  • a hüvelykujjad pedig segít a zsírbeviteled kordában tartásában.

Ennek értelmében egy részletesebb útmutatót is adtak. Mint írják, az olyan fehérjedús ételekből, mint a hús, hal, tojás, tejtermékek vagy a bab, a férfiaknak két nyitott tenyérnyit javasolnak, a nőknek pedig egy tenyérrel megfelelő mennyiséget ajánlott ezekből fogyasztaniuk.

A zöldségekből, mint brokkoli, spenót, répa, stb. azt javasolják, hogy a férfiak két ökölnyit vigyenek be, a nők pedig egyet. Ebben és az előző esetben is felhívják a figyelmet arra, hogy a kéz vastagságát is számítják.

lunch-table-salad-5876 (1).jpg

A szénhidrátban gazdag ételek esetében a férfiaknak két, nőknek egy maréknyi mennyiséget ajánlanak. Mikor pedig olyan élelmiszerek kerülnek eléd, amikben magas a zsírtartalom, mint például a különféle magvakban, akkor a pasidnak két hüvelykujjnyit porciózz ki, magadnak pedig egyet (amennyiben lány vagy).

A szakemberek persze nem mennek el szó nélkül amellett, hogy mindenki kéz és egyéb méretei eltérőek, ám pont ezért mondják azt, hogy a módszerük mindenki számára ideális, hiszen tökéletesen személyre szabottak az adagok, ha mindenki a saját adottságai alapján méri ki őket.

Szóval, ha épp úgy vagy vele, hogy itt az új év, új lapot nyitsz, új életmódra váltasz, akkor lehet, ezzel az egyszerű módszerrel érdemes kezdened az egészségesebb létet. Jó méricskélést!