Naponta 500 millió aktív felhasználó. Vagyis nap mint nap ennyi posztoló fordul meg az Instagramon. Ettől a számtól akár még azt is hihetnéd, hogy a képmegosztó felület egyik fő mozgatórugója a sokszínűség, de akkor miért van az, hogy az embernek néha olyan érzése van, mintha egy szépen kisminkelt és filterezett klónsereget látna maga előtt?

Ezt a kérdést Dr. Solymosi Ágnes bőrgyógyász és kozmetológusnak is feltettem, aki először röviden csak ennyit mondott:

persze, hogy így látod, hisz pont ez az Instagramot napi szinten használó generáció az, amelyik a legjobban szeret a celebekről készült fotók alapján esztétikai beavatkozást választani.

Ágnes elmesélte, hogy az utóbbi években két részre lehet osztani a pácienskörét: „Van a 40 év körüli korosztály, akik szeretnének jó formában maradni, de őket a trendek nem igazán befolyásolják. Nekik leginkább az a fontos, hogy láthatatlan kézzel dolgozzak, vagyis ne legyen hivalkodó az eredmény, maradjanak meg az arc eredeti vonásai, csak kicsit felfrissítve.

Ezzel szemben a  másik csoport, a 20-as és 30-as évek elején járó lányok, nem feltétlenül ragaszkodnak a „láthatatlan kézhez”, ők örülnek, ha minden minél látványosabb, például egy ajakfeltöltés. Ebben a fiatal korosztályban ritkábbak azok az esetek, amikor az arc anatómiai hibáit szeretnék eltüntetni, korrigálni. Ők a trendek követésére fogékonyabbak.

Ezeket a lányokat mostanában nem az érdekli, hogy melyik frizura vagy milyen árnyalatú rúzs a menő, hanem, hogy melyik áll vagy szemforma számít trendinek.

Ágnes szerint ebben van a probléma kulcsa. „Gondolj bele, a trendek a szépségiparban is gyorsan változnak. Tavasszal még ez a divat, ősszel már más. A trendkövetés egy hajviseletnél könnyen kivitelezhető, plusz bármikor könnyen tovább változtatható. Viszont egy esztétikai beavatkozás, főleg ha túlzó, maradandó nyomot hagy az arcon, csak nagyon nehezen visszaállítható. Talán úgy tűnhet, hogy magam ellen beszélek, de úgy gondolom, fontos hogy a fiatal generáció tisztában legyen ezzel.  

A doktornő véleménye szerint ugyanis korántsem magával az esztétikai beavatkozással van a gond, és azzal, ha valaki szabályosabb arcú és szebb szeretne lenni, ehhez pedig orvosi segítséget kér.

Ágnes szerint a probléma akkor merül fel, ha a változtatás fő vagy egyetlen motivációja a trendek követése. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Edukativni Centar (@brazilska_official) által megosztott bejegyzés,

„Éppen ezért konzultáció nélkül sosem szabad belefogni semmibe. Szükség van egy beszélgetésre, amikor meghallgatom a páciens kérését, és közben figyelem a gesztusait, a mimikáját, látom őt magát, a stílusát, ami nagyban meghatározza  majd, hogy milyen esztétikai beavatkozást/beavatkozásokat választunk”- mondja Ágnes. Hiszen hatalmas csalódást okozhat az is, ha valaki trendkövetésből megváltoztat valamit a külsején, csak éppen az adott irányzat egyáltalán nem passzol hozzá. Ahogy a ruhatrendek terén is mindenki számára jól ismert a jelenség, hogy attól, mert egy fazon menő, nem mindenkinek áll jól, úgy a Kylie Jenner-féle ajkak se mutatnak jól minden arcon