Ha olvastál az elmúlt nagyjából egy évben bulvárcikket, vagy legalábbis láttál ilyen lapokat, akkor szinte biztos, hogy belefutottál olyan írásba, ami azt boncolgatja, hogy Palvin Barbara és a pasija, Dylan Sprouse olyanok, mintha testvérek lennének. Azonban ha valami csoda folytán erről lemaradtál, mutatunk gyorsan egy képet a párról, akik tényleg döbbenetesen hasonlítanak egymásra:

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Barbara Palvin & Dylan Sprouse (@palvinxsprouse) által megosztott bejegyzés,

Nos, közel sem ők az egyedüli szerelmesek, akik ikertornyok, ez a különös jelenség pedig már évtizedek óta foglalkoztatja a kutatókat is. A tudomány mai állása szerint két oldalról érdemes vizsgálni az doppelgänger-szerelmeseket. Az első, a Palvin Barbiék esetében is már a kezdetektől megfigyelhető hasonlóság.

Az ilyen helyzetekben a tudattalan működésében és a pszichológiában érdemes keresni a magyarázatot, ami nagyon leegyszerűsítve az lehet, hogy az ember ahhoz vonzódik, ami ismerős számára. Ha pedig a másikon felfedezi a saját vonásai, akkor nagy eséllyel be fog jönni neki.

Az elméletet egy 2013-as vizsgálat is alátámasztja. Ennek során az alanyoknak fotókat mutattak a partnereikről, amiket úgy manipuláltak, hogy az arcvonásaik közé másokét keverték. Ezek között voltak az alanyok számára teljesen idegenek, de őket magukat is belephotoshoppolták a szerelmeik fotóiba. És mi lett az eredmény? A vizsgálatban résztvevők nemtől és szexuális identitástól függetlenül azt az arcot találták a legvonzóbbnak, amelyben ők voltak elrejtve.

Emellett pedig a genetika is közrejátszhat abban, hogy magunkhoz hasonló társat keresünk. A témában a Time magazinban jelent meg egy hosszabb cikk, ahol arról írnak, hogy több tanulmány is kimutatta: a párok genetikai állománya gyakran hasonló, ennek pedig az is állhat a hátterében, hogy akaratlanul is olyan emberbe szeretünk bele, aki hasonló felmenőkkel rendelkezik. Itt pedig már a szociológia is képbe jön, hiszen a szakember, Ben Domingue szerint a genetikailag hasonló emberek sokszor ugyanabból a környezetből jönnek. Érdekes módon ezen egyébként már most sokat változtatott a online társkeresés, hiszen ez kiszélesítette a kört, amiben az emberek ismerkednek.

De mi van azokkal, akik az évek során kezdenek el egymásra hasonlítani?

Talán a fenti esetnél is érdekesebb, mikor a párokon több évnyi együttélés után jelennek meg a közös jegyek. Hogy lehet ez? A tudománynak erre is van magyarázata. 1985-ben Robert Zajonc, a Michigan Egyetem professzora publikált egy tanulmányt, amiből az derült ki, hogy az idő előrehaladtával a házaspárok egyre jobban hasonlítottak egymásra, amit a szakember az utánzással magyaráz. Mint mondja, az emberek hajlamosak másolni egymás arckifejezéseit és minél több időt töltünk valakivel, annál hasonlóbbá válik a mimikánk.

Azok a párok pedig, akik évtizedeket töltenek el együtt, számtalan hatást, élményt élnek meg közösen, egymást arcát tanulmányozva  - és akaratlanul másolva. Zajonc egyébként azt is megfigyelte, hogy minél boldogabbnak érezték magukat a házasok, annál inkább hasonlítottak egymásra.

A szakember eredményeit nem sokkal a publikálás után többen is megkérdőjelezték, ám mivel egyelőre senkinek nem sikerült ennél jobb magyarázatot adnia a jelenségre, a mai napig a michigani professzor kutatását idézik a témában.

És akkor ezek után a végére felmerül a kérdés: hogy mi is van azokkal a helyzetekkel, mikor azt mondják, hogy az ellentétek vonzzák egymást?

A borítókép forrása: Palvin Barbara Instagram oldala