Egy szörnyű időszakból kezdek végre kijönni. A nyaram kicsit olyan volt, mintha valaki jól fejbe akart volna vágni még a 25. szülinapom előtt, hogy tudjam, az élet nem olyan könnyű, mint amilyen eddig volt. Volt részem gyászban, szakításban, fájdalomban, depresszióra utaló tünetekkel tarkított időszakban, motivációvesztésben, kilátástalanságban, konfliktusokban, szorongásban és még sorolhatnám. Nem azért írom le ezeket, hogy sajnáltassam magam (tudom, hogy mindenkinek vannak ilyen periódusai, és igen, a baj tényleg mindig csőstül jön), inkább azért, hogy érzékeltethessem: 

az elmúlt két-három hónapban sírtam életemben a legtöbbet. És ehhez egy elképesztő paradoxon társult: a legtöbb külsőmre vonatkozó bókot és dicséretet is mostanában kaptam és kapom. 

Azon a napon, amikor a legnagyobb fájdalommal vívódtam, este átjött a legjobb barátnőm két sörrel és reggelig vigasztalt. A második sör vége felé azt mondta, muszáj megjegyeznie egy dolgot, mert nem tudja magában tartani: szerinte most szebb vagyok, mint valaha. A helyzet pedig a következő volt (csak, hogy lásd magad előtt): egész nap sírtam, nyilván nem volt rajtam semmi smink, pár napja kávé volt minden főétkezésem, és az egyik nagy, kényelmes pulcsimban ültem megtörten a kanapén. Nyilvánvalóan nem értettem, miért mondja ezt. De kedves volt, és valahol örültem a bóknak, betudtam a baráti szeretetnek. Aztán elkezdtek megszaporodni ezek a helyzetek.

siras-gif.gif

NBC

Ha te is átmentél már hasonló időszakon, tudod, milyen ez: minden nap sírsz, legalább egy kicsit, hiszen a fájdalmad mindig utat tör magának valamilyen módon. Volt egy hét (a legintenzívebb, legrosszabb rész), amikor minden egyes nap kaptam egy bókot, hogy milyen szép vagyok most, és milyen jól nézek ki. Meetingeken, baráti összejöveteleken, a lovardában (edzés után - wtf), sőt még apám is megjegyezte, pedig neki az se tűnne fel, ha fekete, tüsire vágott hajjal látogatnék haza. Egyszerűen nem értettem, mi történik.  

De az tény, hogy a bőröm sokkal szebb lett, és mivel egyáltalán nem foglalkoztam azzal, hogy mit vegyek fel, és mit kenjek magamra, a 'leszaromstílusom' valószínűleg a kisugárzásomra is kihatott. 

Ám a valódi ok végig a sírás volt. Mindig közvetlenül, vagy pár órával sírás után lettem kisimultabb, mások szerint szebb. Ennek persze számtalan oka lehet, de van egy nagyon fontos, amit a Psychology Today egyik írója, Neel Burton, is megfogalmazott: ha sírsz, a testedben lezajló különböző hormonális változások beindítják a stresszoldást. De ez csak fiziológia. Ami fontosabb, az a tudattalanod: a sírás emlékeztet arra, hogy valamilyen feldolgozatlan problémával küzdesz. Gyakorlatilag átjárást biztosít a tudatod és a tudattalanod között, és segít az érzelmeid erősebb, jobb megélésében. 

siro-asszony-gif.gif

Bravo Tv

Azonban ott van még egy másik szempont is: az, hogy mit sírsz ki, amikor érzelmi könnycseppeket morzsolsz el. Számos kutatás bebizonyította, hogy a könny nemcsak sós víz, hanem egy meglehetősen bonyolult, méreganyagokat is tartalmazó vegyület. Csoda, hogy megkönnyebbülsz, és jobban érzed magad egy kiadós sírás után? Nem. 

Oké, érzelmileg és kémiailag tiszta a dolog (érthető a kettő együttes hatása), de mi történik a bőrrel sírás közben? Amikor először rákerestem erre a témára, több tweettel is találkoztam, ami isteníti a könnyeket. Vannak nők, akik az esti rutinjukba legszívesebben beépítenék a kiadós sírást.  

És ezen nem csodálkozom. Amikor naponta sírtam legalább fél órát, se egy pattanásom, se egy akném, se egy kiütésem, semmim nem volt. Csak ragyogó bőröm. 

Szép az élet, nem? Amikor nincs életkedved, és otthon ülsz a kanapén a kedvenc óriáspulcsidban koszos zsepikkel körülötted, megadja azt, amire csak két-három hónap múlva lesz szükséged: a gyönyörű bőrt. Priceless.  

Nos, erről sajnos nem nagyon találtam tudományos cikkeket, de egy, a Quora-n feltett kérdésre érdekes válasz érkezett. A felhasználó rámutatott a könny összetételére, és arra, hogy nagy részben található benne lizozim. És valóban. Ez az anyag pedig rendkívül erős baktériumölő: amint találkozik velük, elkezdi bontani a sejtfalukat. Megtalálható egyébként a nyálban, a könnyben és a gyomornedvekben is. Ez már lehet magyarázat a könnyek bőrszépítő hatására.

Persze, még mielőtt elkezdenél üvegcsébe sírni és pipettával az arcodra kenni a könnyeidet esténként, egy dolgot tisztázzunk: nagy valószínűséggel az érzelmi, fiziológiai és kémiai hatások egyszerre okozzák azt, hogy szebb leszel sírás után. Itt szerintem egy a tanulság:

sírj, ha sírnod kell, és sose nyomd el az érzést. Nem elsősorban a szépségedért, de egy kicsit amiatt is...