Ha volt már valaha rossz napod (márpedig valószínűleg volt, de ha nem, akkor csörgess meg, és mesélj!), ismered azt az érzést, amikor semmi sem jó, és ez kihat a külsődre: nem érzed magad se szépnek, se magabiztosnak, se csinosnak. Eleged van a gardróbod tartalmából, és a ruha, ami egy hete még tetszett, olyan, mintha valaki másra szabták volna. 

Legszívesebben otthon maradnál, vagy inkább csak elrejtenéd magad egy hatalmas pulcsiban, és úgy indulnál neki a napodnak. 

Természetesen, ha régóta tart ez az állapot, fordulj szakemberhez, de ha csak egy-egy napra kap el az önbizalomhiány, nem kell aggódnod, mindannyian átmegyünk ezeken a reggeleken. Legközelebb pedig, mikor egy kis magabiztosságra van szükséged, próbáld ki valamelyiket (vagy mindegyiket) a most következő önbizalomnövelő az öt tippből, amiket mind a tudománynak köszönhetsz! 

1. Izzadj, izzadj, izzadj!

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nike Run Club (@nikerunning) által megosztott bejegyzés,

Egy 2015-ös kutatás kimutatta azt, amit már régóta tudunk, de nem hangoztatjuk eleget: a sport növeli az önbizalmat. És nemcsak azért, mert endorfint (tehát boldogsághormont) szabadítasz fel vele, hanem azért is, mert növeli az önértékelésedet, amikor megküzdesz egy feladattal, és persze magaddal is. A vizsgálatban résztvevők önbizalom- és önértékelés-növekedésről is beszámoltak, miután elkezdtek rendszeresen sportolni. És még szebbnek is látták magukat. Tudom, nagyon nehéz egy borongós, motiválatlan csütörtöki reggelen hamarabb felkelni, és kondizni, vagy futni egyet meló előtt, de ha megteszed, nagyon-nagyon hálás leszel magadnak. És még a tükörképedért is odaleszel. 

2. Dicsérj másokat!

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

K M O D I N ❤️ (@kerrymodin) által megosztott bejegyzés,

De tök komolyan! Ha logikusan nézed persze, hogy működik: amint teszel egy kedves gesztust (például megdicséred a kolléganőd frizuráját), szimpatikusabb, vonzóbb leszel a másik szemében, ami azzal jár, hogy szebbnek lát téged. És ennek mi az eredménye? Ezt észreveszed, és te is szebbnek látod majd magad. Próbáld ki: bókolj egyet-egyet minden nap valakinek, és figyeld a hatást! Valószínűleg te is egy csomó dicséretet fogsz visszakapni, ami már önmagában megéri, de szépen lassan az is változik majd, ahogyan magadat látod mások szemében. Egy 2016-os kínai kutatás arra az eredményre jutott, hogy azokat a férfiakat, akik szóban dicsérnek, sokkal szebbnek látják a randipartnereik, mint azokat, akik valamilyen más módon nyilvánítják ki a tetszésüket. És ez önmagáért beszél. 

3. Beszélj magadhoz!

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Mindset • Inspiration (@forthegoodofficial) által megosztott bejegyzés,

Nem, nem őrültem meg! Egy 2014-es vizsgálat annak járt utána, hogy azok, akik magukhoz beszélnek, vajon zsenik vagy bolondok (persze, most leegyszerűsítettem a kutatást, de a lényeg ez volt). Kitalálod, mi lett az eredmény? Nyilván az, hogy zsenik. A vizsgálati alanyok egy beszéd megtartására készültek, és azok, akik egyes szám második személyben beszéltek magukhoz (“hidd el, hogy menni fog, ügyes és felkészült vagy”), sokkal nagyobb önbizalommal álltak ki, mint azok, akik nem diskuráltak saját magukkal. Bánj úgy magaddal, mint egy baráttal, és ha kell egy kis önbizalomnövelés a tükör előtt, nyugodtan mondd ki hangosan, hogy jól nézel ki! Ez úgy hat az agyadra, mintha valaki más mondaná. Menő trükk, nem? 

4. Tegyél úgy, mintha!

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

🦋 (@bellahadid) által megosztott bejegyzés,

Már egy csomószor hallottam, hogy menőbbnek, szebbnek és csinosabbnak érezhetem magam, ha úgy teszek, mintha az lennék - és sosem hittem el. Egészen addig, amíg egyszer, egy kicsit őrült napomon be nem tettem az egyik kedvenc vonulós zenémet a fülembe.

Kihúztam magam, és azt képzeltem, hogy olyan igazán belevaló, jó nő vagyok. Elkezdtem ritmusra sétálni az utcán.

Először elnevettem magam kislányos zavaromban, aztán egy-két percre tényleg elhittem. Működik. És már azt is tudom, miért: mert képzeletben tényleg így látod magad. A pozitív vizualizáció pedig hatalmas erővel bír, ezt már rengeteg kutatás alátámasztotta. Diákok, akik elképzelik, hogy jól teljesítenek egy szóbelin, jobb jeggyel vizsgáznak, mint azok, akik nem teszik ezt - és ez csak egy példa. Képzeld el magad (úgy, ahogy vagy, ne máshogyan), és azt, hogy ragyogsz, miközben az utcán sétálsz! Tudom, furcsának tűnhet, de hidd el, bejön. 

5. Viselj pirosat!

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Julia (@missfinnland) által megosztott bejegyzés,

Persze már az is sokat segít, ha egy olyan ruhatárad van, amit 100%-ban önazonosnak érzel, és imádsz. De mit szólnál még egy kicsivel több piroshoz? Ennek a színnek ugyanis hatalmas ereje van. Csak egy kutatást említek meg, de az nagyon erős. Ebben azt vizsgálták, hogy befolyásolja-e a férfiak vonzalmát a nők iránt a piros szín. 

A kutatók piros és semleges háttér előtt fotóztak le egy csomó, 24-25 év körüli nőt és határozottan arra jutottak, hogy aki piros hátteret kapott, azt vonzóbbnak, szebbnek látták a férfiak. 

Az, hogy ennek mi az oka, még homályos: egyes pszichológusok szerint biológiai vonatkozása van (a piros szín a menstruációs ciklusra, termékenységre emlékezteti a férfiakat), míg mások szerint a szín intenzitása nagyobb figyelmet vált ki. Akárhogy is van, egy biztos: te is erőteljesebbnek, vonzóbbnak láthatod magad egy kis pirostól, úgyhogy ne félj felkapni az élénk pulcsidat és a rúzsodat se felejtsd el, ha egy kis önbizalomtuningra vágysz!