„Röviden összefoglalva az őszülés azt jelenti, hogy a pigmenttermelés elkezd lelassulni, megállni a hajszálakban. Ennek kiváltó oka lehet a biológiai óránk, genetikai tényezők, és, bár ez nem bizonyított, de cáfolni sem tudták még, a stressz is” - kezdi Sanyi.

Tehát a szakértő szerint teljesen normális jelenség, ha már 30 éves korod körül megjelennek az első kifakult hajszálaid. Ez csupán annak a jele, hogy a szervezeted nem akar tovább energiát pazarolni a hajszálak színezésére.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ayşegül Uçar Gypsy Soul 🌻 (@rawthyself) által megosztott bejegyzés,

 

Persze tudom, attól, hogy most már érted, minek köszönhetőek a világos hajszálaid, szeretnéd tudni, miként tüntethetnéd el őket.

Sanyi szerint a legfontosabb, hogy ne kezd el őket tépkedni! És nemcsak azért, mert a Szex és New York óta tudjuk, hogy ha kitépsz egyet hét másik jön a temetésére, hanem mert egy idő után visszafordíthatatlan nyomai lesznek a szedegetésnek.

Volt egyszer egy vendégem, akinek foltokban hiányzott a haja, mikor hosszú hónapok után először eljött hozzám. Ijedten kérdeztem is tőle, hogy mi történt a fejével. Ő pedig elmondta, hogy az utóbbi időben egyre több ősz hajszálat fedezett fel magán, amiket mindig kitépkedett. Csak éppen azt nem tudta, hogy élete folyamán egy szőrtüsző csak bizonyos mennyiségű hajszálat tud újra növeszteni, és ha minden alkalommal kitépi az új szálakat, akkor egy idő után elfogynak

 - magyarázta Sanyi. Éppen ezért, ha csak néhány hajszáltól szeretnél megszabadulni anélkül, hogy az egész hajadat be kéne festeni, akkor a fodrász szerint az a megoldás, hogy közel a tövéhez, ollóval levágod.

Amennyiben viszont festetni szeretnél, akkor tanácsos szakértő segítségét kérni.

„Mivel az ősz haj a festésre másképp reagál, mint a még pigmentált hajad, és színe sincs, amit szívni lehetne, ezért csak fedni lehet. Így pedig nem valószínű, hogy az otthoni hajfestékekkel eléred a kívánt eredményt. Ráadásul az olyan divatszíneket, mint a vörös és a szőke nehezebb is elérni az ősz hajon. Sőt, van még egy rossz hírem: őszen gyakrabban kell festeni, mivel könnyebben ledobja a színt a hajad.”

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Traci (@downthesilverrd) által megosztott bejegyzés,

Ám ha úgy döntesz, hogy kebledre öleled az őszülést, akkor két dologra kell figyelned:

Az egyik, hogy, mint a ránctalanító kozmetikumok esetében, hajra is lehet olyan samponokat és hajpakolásokat kapni, amik kifejezetten ősz tincsekre valóak. A varázsszavak, amiket a csomagoláson keresned kell: age, anti-age, vagy a silver. Ezek a hajápolási szerek segíthetnek abban, hogy az üreges, élettelenebb és a durvább tapintású hajszálak puhábbá váljanak. 

Sanyi másik tanácsa pedig: ha úgy döntesz, megnöveszted az ősz hajadat, akkor türelmesnek kell lenned.

„Mivel az átlagos haj havonta egy centit nő, ezért ki kell bírni azt az átmenetet, amíg lenő akár a festék akár a saját, még pigmentet tartalmazó haj. De ha van egy 5-6 centis lenövés, akkor már nagyon menő pixie fazonokat lehet vágatni.”

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Katie Martin Studio (@katiemartinstudio) által megosztott bejegyzés,

Nyitókép forrása: ITT