Még általános iskolás voltam, amikor kéretlenül jöttek a „tuti tippek” körömrágás ellen, anélkül, hogy bárkitől tanácsokat akartam volna. Nem is értettem, miért kéne felhagynom ezzel a nyugtató/unaloműző hobbival. Emlékszem, egy ponton apukám fejéhez is vágtam, hogy örüljön neki, hogy ennyi az össz’ rossz szokásom (erre ő valami hosszú listáról kezdett beszélni, de ez most nem érdekes) . Aztán, miután anyukám finoman elhintette, hogy egy fiú sem akarja majd megfogni a kezem, amíg így néz ki, úgy döntöttem, adok egy esélyt a leszokásnak. Sok évig tartott, az alábbi dolgokat mind kipróbáltam, de csak egyetlen módszer volt, ami tényleg működött.

Képgaléria

Csípős paprikát dörzsöltem az ujjaimra.

Az első kézmosásig működött. Mivel se nem csípett, se nem látszott, hogy valami lenne a kezeimen, ha megfeledkeztem magamról és megtöröltem a szemeimet, szörnyen fájt. Külön élmény volt, ha mindez nyilvános helyen történt, ahol hunyorogva rohanhattam mosdót keresni.

Kisollót hordtam magamnál.

Komolyan, minden tiszteletem azé, aki, ha meglátja, hogy lifeg egy kis bőrdarab a kezénél, szépen konstatálja, majd este hazamegy, és kisollóval levágja. Baromira tudok magamra haragudni, de ha látok egy pici darabot, amit, ha levágnék, nem is látszódna, én inkább foggal nekiállok, amitől úgy nézek ki utána, mint akit hüvelykujjon lőttek. Hiába volt nálam a kisolló, nem segített semmit, talán kétszer, ha elővettem.

Rágóztam.

Ez tűnt a legegyszerűbbnek, rágót mindig tartok magamnál és láttam benne logikát, hogy „elfoglalom” a számat. Amíg friss rágó volt a számban, nem is piszkáltam a körmeimet, de miután naponta két csomaggal el kellett fogyasztanom, így olyan herótom lett a szagától is, hogy ezt is abbahagytam. Ráadásul sok férfiismerősöm szerint kiábrándító, ha egy lány beszéd közben folyamatosan rágózik.

Leszokást segítő, pocsék ízű lakkal, illetve krémmel próbálkoztam

Elég sokan akarnak felhagyni ezzel a rossz szokással ahhoz, hogy külön leszoktató szereket lehessen már venni. Rövid távon hatásos volt, a WC-illatósító és benzin keverékének az íze jó visszatartó erő. Viszont, ahogy teltek a hetek és néha megfeledkezve magamról lerágtam egy-egy körmöt, elkezdtem hozzászokni az ízéhez. Nem azt mondom, hogy a kávémat is ezzel ízesítettem, de arra hosszú távon nem volt elég, hogy a kezemet távol tartsa a számtól.

Vizualizáltam a sok dzsuvát a kezemen.

Egyedül ez vált be. Ahányszor nyúltam volna a szám felé, visszaemlékeztem, hogy előtte aprót váltottam, kilincset fogtam, cipőt vettem fel, és hogy mennyi kosz lehet a kezemen, amiről nem is tudok. Ez eleinte arra volt elég, hogy míg nem értem haza, tuti nem kezdtem el rágni a körmeimet, aztán szép lassan egyre tovább bírtam. (Pluszban néha még bevetettem a paprikát, vagy a leszoktató löttyömet is.)

Happy End

Szuper tulajdonsága a bőrnek és a körömnek, hogy gyorsan nő. Nekem két hét sem kellett, és észrevehetően szebbek lettek a kezeim. Mivel korábban olyan állapotban voltak a körmeim, hogy lakkozni sem volt értelme, így azzal jutalmaztam magam, hogy elmentem manikűröshöz. Annyira tetszett az új, színesre lakkozott, sebmentes látvány, hogy azóta sem szoktam vissza.