Azért állítom ezeket ilyen határozottan, mert én is érintett vagyok az ügyben. Mivel sminket szinte soha nem hordok, a hétköznapokban azzal szeretem kicsinosítani magam, hogy kifestem a körmöm. Ez pedig esetek 90 százalékában végül sokkal több stresszt okoz, mint örömet, hiszen az én körmeim pont azok, amik már egy-két óra után is elkezdik ledobni magukról festéket. 

Az évek és a rutin már megtanítottak arra, hogy van pár apró trükk, amivel talán pár napig is sikerül életben tartanom a mankiűrömet. Ezek egyébként nem titkok: találtam egy-két olyan márkát, amik nekem beváltak és a termékeik tovább maradnak fenn a kezemen, plusz megfigyeltem, hogy az alapozó lakk tényleg kicsit tovább rátapasztja a festéket az ujjhegyeimre. De mikor ezeket a trükköket bevetve és tökéletesen alkalmazva is megjelennek a lakkhiányos foltok a körmön és kapok egy kisebb idegösszeroppanást, akkor elkezdem magamban keresni hibát és felidézem mindazt a sok bölcsességet, amit az interneten olvastam a témában. Nagyjából hat pontban lehet összefoglalni azt, hogy mit tanácsol a legtöbb portál:

  • Mosd meg a kezed a manikűrözés előtt!
  • Több irányba reszeld a körmöd!
  • Reszelés után alaposan tisztítsd meg!
  • Mindig használj alapozó lakkot!
  • Becsületesen várd meg, hogy megszáradjanak a rétegek, mielőtt újat viszel fel!
  • A fedőlakkot se feledd el!

Mikor az összes utasítást megfogadva még mindig ugyanott tartok a tehénfoltos körmeimmel (ami egyébként idén nagyon divatos, csak nem ilyen értelemben), akkor felmerül bennem a gyanú, hogy itt én át vagyok ám verve. Mivel pedig ezt többször is átéltem, most eljött a pillanat, hogy egy szakembert kérdezzek a témában. 

koromlakk bent.jpg

Kriszti körmöséhez fordultam, akinek miután felsoroltam, hogy én bizony megfogadtam a fenti jó tanácsokat, mégsem maradt tartós a lakkom. Azonnal közölte, hogy végül is nem rosszak ezek a módszerek, mert egy nappal meghosszabbíthatják a festés életét, de ez nagyjából a maximum, amit várhatunk tőlük.

A szakember elmondása szerint csak annak a nőnek marad több napig szép a lakkja, akinek egészséges és erős körmei vannak, nem mellesleg pedig nem használja az ujjait. A lakk ugyanis főleg attól pattogzik le, hogy a köröm egy rugalmas anyag, ami meghajlik, mikor találkozik valamivel, a lakk viszont merev és nem mozog együtt a körömmel. Ebből lesz igazából a lepattogzás és ez a magyarázat arra is, hogy a lábkörmödről miért kopik lassabban a festék: egyszerűen azért, mert a lábujjaidat kevesebbet használod. 

Most pedig, hogy ezt már tudjuk, mi a teendő, ha mégis tartós manikűrt szeretnénk? Nos, a szakember azt mondja, erre egyetlen valóban hatásos módszer van: a géllakk. A  körmös egyébként hangsúlyozza, hogy ezt lehetőleg szakembernél csináltasd, hiszen nem véletlenül létezik ez a szakma, és nem véletlen, hogy profi manikűrösök szokták csinálni. Ha azonban nagyon ragaszkodsz ahhoz, hogy magadnak készítsd a körmöd, akkor azt tanácsolja, szerezz be UV-ra kötő fedőlakkot, amit értelemszerűen megfelelő lámpával száríts meg a kezeden.

Szóval, igen. A kiábrándító valóság az, hogy ha keresztbe feszülsz sem lesz igazán tartós a sima lakkal készített manikűröd. Ám legalább a jövőben többet nem kell se magadat ostoroznod miatta, se vérben forgó szemekkel jogi lépéseket fontolgatnod a hosszan tartó manikűrt ígérő gyártókkal szemben.