Kevéssé ismert tény, hogy a körömlakkozást tulajdonképpen eredetileg a férfiak fedezték fel maguknak. A Kr. e. 3. évezredben a babilóniai harcosok zöld és fekete festékbe mártották az ujjaik végét, mielőtt háborúba indultak. A régészek ezt onnan tudják, hogy a harcosok sírjában egyenesen készleteket találtak a manikűrözéshez, mindenféle eszközzel - persze ezt nem úgy kell elképzelni, mint a mai manikűrkészleteket, de arra már teljesen jók voltak, hogy a férfiak csata előtt kipingálják velük a körmeiket.

A Kr. e. 3. évezredben Kínában is volt már hagyománya a körömfestésnek, ekkor az arisztokrata nőkre volt jellemző, hogy színes karmokkal mászkáltak. Ezt úgy érték el, hogy méhviaszból, tojásfehérjéből, gumiarábikumból és zselatinból készült keveréket kentek a körmeikre éjszakára, amit orchidealevelekkel vagy rózsaszirommal színeztek.

A színes köröm egészen a Kr. e. 6. századig megmaradt státuszszimbólumként, a férfiak és nők megnövesztették, és különböző fémekkel és drágakövekkel díszített körömvédőkkel óvták, és természetesen festették is. A hosszú, ápolt köröm azt jelentette, hogy a gazdájának nem kell kétkezi munkát végeznie, és biztosan nagyon gazdag.

Az ókori Egyiptomban sokáig a kézfejetdíszítették csak, például hennával - aztán megjelent a színen Kleopátra, és divatba hozta a vérvörös körmöket, amelyeket különböző növénykivonatokkal színezett. Az első rendesen dekorált körmöket azonban az aztékoknak köszönhetjük, akik az 1400-as években szintén a harcra való felkészülés során festették őket. A sasok nagyon fontosak voltak a mitológiájukban, ezért hegyes fapálcával és természetes festékanyagokkal sasmintát pingáltak a körmeikre, mielőtt csatába indultak.

Queen-cleopatra.jpg
via Wikimedia Commons

A világ első manikűrszalonja hol máshol is nyílhatott volna, mint Párizsban: az 1870-es években tárta ki kapuit, és férfiakat és nőket egyaránt kiszolgált. Az első számú profilja nem is a festés, hanem a tisztítás és a polírozás volt, hogy ápolt megjelenést adjon azoknak, akik igénybe vették a szalon szolgáltatásait. Persze különböző olajok segítségével a színezés is lehetséges volt. 1878-ban aztán munkába állt az USA első hivatásos manikűröse is, aki egy nagyon talpraesett és a korát jócskán megelőző asszony volt: Mary Cobb elvált a férjétől, visszavette a leánykori nevét, és megalkotta a saját márkáját. Még használati utasítást is gyártott a hölgyek számára, akik otthon akartak manikűrözni maguknak.

The_Manicure.jpg
Rudolf Ernst festménye

Az első modern körömlakkot 1917-ben alkották meg az Egyesült Államokban, amit a nagy válság idején azzal reklámoztak, hogy egy kis megfizethető luxus lehet, ami mindenkinek jár. 1932-ben a Revlonnak az az ötlete támadt, hogy a hagyományos festékek helyett pigmenteket használ a körömlakk megalkotásához, ez lehetővé tette azt, hogy új színeket is megalkossanak. 

Innen pedig elindult a körömlakk és a manikűr felemelkedése - a hagyományos lakkok után eljött a műkörmök és a géllakkok ideje, ma pedig már annyira óriási a választék, hogy nagyon nehéz eldönteni, milyen körmöket szeretnénk. De érdekes belegondolni, hogy az egész ötlet a babilóniai férfiak fejéből pattant ki, még akkor is, ha tőlük függetlenül alakult ki a körömfestés hagyománya az egész világon.