Ahogy öregszem (így lassan a 30 felé közeledve), egyre inkább átértékelem a cipősszekrényem darabjait: sokkal kevesebbszer veszem elő a gyönyörű, de talpgyilkos magassarkúimat, és egyre többször nyúlok a kényelmes belebújós darabok felé, hogy a gyarapodó, memóriahab-betétes sportcipőimről már ne is beszéljünk. Néhány évvel ezelőtt még inkább megvettem volna egy olyan kényelmetlen cipőt, ami biztosan jól megnyújtja a lábamat, és szépen kihozza a vádlimat is, mint egy olyan kényelmes surranót, ami ugyan annyira nem áll jól, mégis jó benne menni, és nem rohad le benne a lábam két óra séta után sem. 

Ezért tudok nagyon is azonosulni az olasz Vibram cipőgyártó márkával, akik megalkottak egy olyan cipőt, amit szó szerint csak rá kell kötni a lábra, egy tépőzárral lezárni, aztán csak élvezni, ahogy az anyag rásimul a lábfejre. Az hagyján, hogy már ránézésre is látszik, mennyire kellemes hordani, de még jól is néz ki, és többféle dizájnban létezik.

 

Vibram (@vibram) által megosztott bejegyzés,

A cipő fantázianeve a Furoshiki, ami eredetileg egy japán tradicionális csomagolókendő volt, amit ruhák, ajándékok szállítására használtak. A hagyománya a szigetországban hosszú időre nyúlik vissza, a műanyagzacskók elterjedésével viszont kicsit háttérbe szorult, a környezettudatosság előretörése miatt kezdik el most újra felfedezni maguknak az emberek. 

 

Vibram Furoshiki (@vibramfuroshiki) által megosztott bejegyzés,

Valószínűleg a dizájnnak köszönhető a cipő elnevezése, mivel tényleg úgy néz ki, mintha egy ilyen Furoshikivel egyszerűen becsomagolnád a lábadat. Persze azért a talprész meg van erősítve, hogy biztosan ne járd le a lábaidat a városi betondzsungelben sem, de a lábbeli többi része teljesen rugalmas, és gyakorlatilag ráolvad a lábfejedre.

 

Vibram Furoshiki (@vibramfuroshiki) által megosztott bejegyzés,

Én simán hordanám, bár a webshop árait kicsit sokallom (30 ezer jó magyar forintnak megfelelő dollárt kérnek érte), és tényleg remélem, hogy nemsokára most már az ilyen kényelmes surranók korszaka jön, és lemondunk a lábszadizó, de gyönyörű magassarkúkról.