Nagyjából egy hónapja, mikor konstatáltam, hogy a cipősszekrényem ajtaját már nem tudom becsukni a belőle kiömlő lábtörő papucsok és kicsit kicsi, sarokhólyagokat okozó sportcipők miatt, úgy döntöttem, szanálok egyet. Döbbenten tapasztaltam, hogy a rengeteg pár cipőmből körülbelül hármat hordok állandóan, a többi meg csak várja, hogy egyszer felvegyem - de én nem teszem, mert miután megvásároltam őket, rájöttem, hogy kicsik, kényelmetlenek, szorosak, vagy hosszútávon hordhatatlanok. A barátnőim persze jól járnak ezzel. 

Nekik 38-39-es lábuk van, nekem meg 39-40-es. Ezért rendre megkapják azokat a cipőket, amiket a boltban még jónak ítélek, otthon meg úgy szorítanak, mintha nem lenne holnap. 

Sajnos ez túl sokszor fordul elő velem, így a következő vásárlásom alkalmával már szeretnék egy kicsit tudatosabb lenni. Találtam is egy útmutatót a VeryWellHealth oldalán, ami tök jó tanácsokkal szolgál, ha te sem szeretnél többé mérethiba miatt megválni a frissen beszerzett sneakeredtől. Egy biztos: rosszul semmiképp sem járhatsz, ha követed ezeket a tippeket! 

cipovasarlas-kisokos1.png

Rendszeresen mérd a lábad! 

A méreted ugyanis folyamatosan változik. És nemcsak hosszúságban, de szélességben és formában is - ráadásul még a két lábfejed sem teljesen egyforma. A legjobb módszer, ha ráállsz egy papírlapra (mindenképpen állj, mert úgy terül el teljes méretében a lábfejed), körberajzolod a lábad, és alaposan leméred! Így online is tudsz megfelelő méretet vásárolni, és a boltba is mehetsz felkészültebben. Ja, és ezt félévente ismételd meg, hogy mindig friss számokkal vehess új cipőt! 

Felejtsd el a cipőméreteket! 

Sajnos egyáltalán nem releváns, ha úgy mész be egy boltba, hogy 39-est kérsz a legújabb csizmájukból. Nekem például az összes márkánál más a méretem, van 38-as és 41-es sportcipőm is. Sőt, egy márkán belül is akadnak különböző számaim. Maradj inkább a pontosan mért adatoknál, és ezek alapján vásárolj! 

magassarku-cipok.png

A nagyobb lábfejedhez igazodj! 

Sajnos a gyártók is elkövetik néha azt a hibát, hogy nem teljesen egyformára csinálják a balos és a jobbos cipőt, és ehhez még az is hozzájön, hogy az egyik lábad szinte biztosan nagyobb, mint a másik. Én olyan embert is ismerek, akinek rendszeresen felemás méretet kell vennie, így elég nehézkes számára a cipővásárlás. A lényeg, hogy mindenképp a nagyobb lábadhoz igazodj: egy kis helyet ki lehet tölteni, de szűk cipőben már nem lehet helyet csinálni. 

Megfelelő zokniban/harisnyában vásárolj 

Ha tudod, hogy azt a csizmát mindig a pamutharisnyáddal akarod majd hordani, akkor a pamutharisnyádban próbáld fel! Futócipőt sem választasz mezítláb, és nyári vászoncipőt sem próbálsz vastagított téli zokniban. Régen én is azt gondoltam, hogy simán megvehetem az őszi cipőmet úgy, hogy papucsban mentem be a plázába, de sajnos nem volt igazam. Zokniban teljesen más volt a méretem és a cipő érzete is. Jobb erre odafigyelni! 

Hagyj 1.3 cm-t a cipő orra és a lábujjad hegye között! 

Emlékszem, anyukám mindig megnyomkodta a nagylábujjamat kiskoromban, amikor cipőt próbáltunk. Ezt azóta is rendszeresen megteszem, bár semmi értelme, mert a boltban úgy szoktam érezni, hogy van hely a cipő orráig, aztán sokszor kiderül, hogy menet közben nincs. A hivatalos szabvány szerint 0.5 inch (tehát körülbelül 1.27-1.3 cm) kell, hogy legyen a leghosszabb lábujjad vége és a cipő orra között. Nem gáz mérőszalagot kérni! 

kenyelmes-converse.png

Legyen helye a lábujjaidnak! 

Ez is baromi fontos szabály: ha úgy érzed, hogy egészen kényelmes a cipő, és mindkettőt felvéve sétálgattál benne, ülj le, és kezdd el mozgatni a lábujjaidat! De jó alaposan! Ez fogja ugyanis eldönteni, hogy a későbbiekben se nyomódnak-e majd kellemetlenül az ujjaid a cipőben. Szánj rá időt, és ezt is vedd figyelembe, amikor próbálsz! Így megelőzheted a későbbi körömbenövéseket és hólyagokat. 

Ha nem kényelmes, felejtsd el!

Mondjuk magas sarkúknál nem tudom, mi a szabály, én még nem viseltem belőlük kényelmeset, de papucsoknál, szandáloknál, csizmáknál, bakancsoknál és sportcipőknél tutira igaz: nincs olyan, hogy majd bejáratod, meg majd kényelmes lesz. Ez felejtős. Ha felvetted, sétálgattál benne, és nem volt jó érzés, hagyd ott! Lesz olyan darab, ami tetszik majd, és még kényelmes is lesz. Ja, és bár speciális, azért jó tanács: ha futócipőt keresel, olyan boltba menj, ahol van futópad! Én így tudtam kiválasztani a nekem legmegfelelőbb párt, és még edzhettem is egyet ingyen. 

Ha teheted, mindig olyan helyen válassz cipőt, ahol te vagy a lényeg (és az igényeid), és nem az, hogy minél gyorsabban rádsózzanak két-három pár új darabot. Nyugodtan szánj rá időt, és kérd az eladó segítségét! Egy modellből két-háromféle méretet is kikérhetsz, és sétálgathatsz bennük - elvégre a cipővásárlás befektetés, nem?