„Sokan nem tudják, de a köröm nem egy lélegző szerv, csupán egy elhalt szaruréteg, tehát levegőztetni sem kell”- mondja a Diamond Nail Műkörömépítés és Oktatás szalon körmöse, Andi. A szakértő szerint, ha egy idő után mégis úgy érzed, hogy a körmöd sérült, elvékonyodott, érzékenyebb a lámpa alatt, akkor ott a nem megfelelő technikával dolgozó műkörmös a hibás. Mindegy, hogy géllakk vagy műköröm van a kezeden, ha a szakember nem reszeli le, csupán csak megbolyhozza a körmöt, nincs mitől elvékonyodnia. Viszont, ha nekiesik a reszelővel, akkor már a köröm felső hámrétegét is lereszeli.

A másik probléma az szokott lenni, hogy a vendég saját maga tépkedi fel az elhasználódott lakkot, és a saját körmén okoz olyan sérülést, ami csak lassan gyógyul.

 Sajnos ez igaz, a saját káromon tanultam meg: ha idegességemben felfeszegetem a géllakkomat, csillagokat szoktam látni, mikor utána az UV-fény alá kerül a kezem. Andi még hozzáteszi: van olyan eset, mikor a műkörmösnek kell szólnia, hogy a körmöknek pihenésre van szüksége. Például, ha „körömbaleset” történik - ami ritkán, de azért előfordul - és látszik, hogy húsig szakadt a köröm, akkor egy jó szakember jelzi, hogy meg kell várni a teljes gyógyulás folyamatát.

Mivel garantáltan-tuti-extra biztosra akartam menni a kérdésben, felkerestem a Skeyndor Szépségszalon műkörmösét, Kiss Annát is  hogy vajon egyetért-e azzal vagy cáfolja, amit a másik szakember mondott. A válasza szinte ugyanaz volt, mint az előző szakértőnek.

„Ha a körmöt körültekintően kezelik elő, akkor nincs, ami roncsolja a körömlemezt, tehát nem lehet gond.”- mondja Anna. „A legfontosabb a gombásodás megelőzése és a vízelvonás. Továbbá a manikűrös felelőssége felmérni, hogy nincs-e sérülés a körmökön - és hogy ne is legyen.”

Szerinte, ha pihentetni kell a géllakozott körmöt, az sosem a lakk vagy a műköröm miatt szükséges, hanem azért, mert egy sérülés miatt gyógyulnia kell a saját körömnek. De ha jó szakemberhez mész, és nem próbálod meg saját magad szakszerűtlenül leszedni a géllakkot, akkor nem lehet baj.

Tehát a lényeg: találj egy jó szakembert, aki vigyáz a körmeid épségére, és ha baleset történik, akkor szól, hogy most várj egy kicsit! És kérlek, legyen több eszed, mint nekem volt, és ahelyett, hogy egy szorongósabb időszakodban tövig téped a géllakkodat, inkább rágózz vagy jógázz! És akkor tuti nem leszel eltiltva az ezerféle színű körmöktől.