Josephine Baker felháborító szettje  

A táncos és aktivista Josephine Baker a ‘20-as évek Párizsának igazi sztárja volt. A leghíresebb ruhája (mondjuk nem biztos, hogy ezt ruhának lehet nevezni) egy banánszoknyából és egy melltartóra hasonlító felsőrészből állt, ami akkoriban igencsak felháborítónak számított. A közönség pedig imádta. A nőt is, az ikonikus összeállítást is, az elképesztő stílusérzékét is. Hemingway például csak így nyilatkozott Josephine-ről: "a legérzékibb nő, akit valaha láttam, vagy látni fogok".

Rita Hayworth csipkeruhája 

Rita Hayworth karrierje megérne egy külön értekezést, de beszéljünk inkább erről a fantasztikus csipkeruháról, amiben a LIFE magazin hasábjain jelent meg 1941-ben. Később a lap egyik szerkesztője így nyilatkozott erről a Bob Landry készítette fotóról: "kétségtelenül a leghíresebb és legtöbbször újrafelhasznált amerikai pinup-kép eddig". Nem véletlenül: akkoriban ezeket a csipkés, meglehetősen szexi ruhákat maximum alsóneműként hordták a nők, ezért sem kerülhetett címlapra a fotó, túlságosan illetlen lett volna. Azt viszont kimondhatjuk, hogy ha egy ruha beégett a köztudatba, ez az, hiszen több mint 5 millió másolat landolt a fotóról amerikai katonák kezében a második világháború idején. Nem csodálkozom.

Marilyn Monroe 1955-ös fehér ruhája 

Szerintem nincs ember a Földön, akinek ne lenne meg az ominózus ruhalebbenős jelenet a Hétévi vágyakozás című filmből. Bár bizonyos okok miatt újra kellett forgatni (pl. többek közt Marilyn férjének, Joe DiMaggionak dührohama okán is), a William Travilla tervezte nyakpántos ruha örökre bevonult a történelembe. Ha egy ruhának saját Wikipedia-oldala van, az azért jelent valamit, nem?

Bianca Jagger dekoltázsvillantós esküvői blézere

Pérez-Mora Macias, vagyis Bianca Jagger már néhány hónapos terhes volt, amikor 1971-ben hozzáment Mick Jaggerhez St. Tropez-ben. De nem is ez a lényeg, hanem a ruha, amiben oltár elé állt. Az Yves Saint-Laurent Le Smoking blézerét úgy viselte, hogy mindenki emlékezzen rá: melltartó és aláöltözés nélkül. A siker nem maradt el, a blézert - és ezeket az esküvői fotókat - örökre megjegyeztük, nem mellesleg azóta jó néhány divatmárka kampányát is inspirálta ez az összeállítás. Jogosan, hiszen mennyire szexi már!

Diana hercegnő debütáló ruhája  

 

Diana mindössze 19 éves volt, amikor először a nyilvánosság elé lépett Károly herceg oldalán, nem is akárhogyan: egy gyönyörű fekete David Emanuel-ruhában (ami egyébként 192 ezer fontért kelt el 2010-ben). Az ikonikus fekete darab bevonult a divattörténelembe, főleg miután Emanuel így nyilatkozott a hercegnőről későbbi könyvében: "Elképesztő átalakulásnak voltunk szemtanúi. Úgy érkezett meg, mint egy tanárnő, aztán felvette a ruhát, és filmsztár lett belőle."

Cindy Crawford piros minije  

Nem biztos, hogy van még egy nő a világon, akinek annyira jól áll a piros, mint Cindy Crawfordnak. Az viszont biztos, hogy az a bizonyos 1991-es vörösszőnyeges bevonulás Richard Gere oldalán, ahol ezt a legendás piros miniruhát viselte, sok-sok divatrajongó emlékezetében megmaradt. Az elképesztően szexi darab egyébként Versace-tervezés.

Jennifer Lopez köldökig kivágott zöld ruhája  

Bár akkor még csak hatéves voltam, örökre megjegyeztem ezt a Versace-ruhát a 2000-es Grammy-gáláról. J.Lo előtt egyébként már Amber Valletta és Geri Halliwell is felvette, de egyikükön sem állt úgy, mint Lopezen. Az első díjat ő és David Duchovny adhatták át, a férfi pedig csak ennyit tudott mondani: "Nos, Jennifer, ez az első alkalom az elmúlt 6 évben, amikor biztos vagyok benne, hogy senki sem engem néz."

Lady Gaga húsruhája  

 MTV Video Music Awards, 2010: Lady Gaga fogja magát, és besétál tetőtől talpig húsba öltözve. Döbbenet. Szerintem ez a pillanatot sokan megjegyezték  és az énekesnő karrierjén is lendített még egyet a Franc Fernandez tervezte szett (merthogy húscipő, húskalap és hústáska is járt a ruhához). De nem a meghökkentés volt az egyetlen cél: az outfittel az amerikai hadsereg kizsákmányoló intézkedései ellen tiltakozott. Gaga később így nyilatkozott Ellen DeGeneres műsorában: "Te is tudod, hogy én vagyok a legkevésbé ítélkező ember a világon, de ha valamit el kell mondanom, azt elmondom. Ha nem állunk ki azért, amiben hiszünk, hamarosan csak annyi jogunk lesz, amennyi a hús a csontjainkon."

Rihanna döbbenetesen átlátszó ruhája 

2014-ben Rihanna nyerte a CFDA Év stílusikonja-díját, és amikor színpadra szólították, a fél világ szája tátva maradt: egy olyan csillogó, hálós ruhát viselt, amiben - mondjuk ki - szinte meztelen volt. De ő inkább amiatt jött zavarba, mert beszédet kellett mondania, amikor átvette a díjat. Adam Selman, a ruha tervezője így nyilatkozott az ikonikus darabról: "Úgy fontuk a ruhát, hogy az ő bőrszínéhez tökéletesen passzoljon. 230 000 színes kristályt szőttünk az anyagba, hogy minden ruha alatti részlet szépen, csillogó megvilágításban látszódjon." Rihanna egyébként később elmondta egy interjúban, hogy egy picit megbánta a melltartó hiányát - hát, igen, elég merész volt, de legalább tényleg felejthetetlen.

Serena Williams kezeslábasa  

Serena mindig is ismert volt a maga tervezte darabokról, gondoljunk csak a ütüs teniszruhára. Amit 2018 nyarán viselt a French Openen, arról egy fél világ beszélt. Serena szülés után tért vissza a pályára, egy saját maga tervezte kezeslábasban, amelyet a bírók nem néztek jó szemmel: szerintük sértő, “macskanős”, a hagyományokat nem tisztelő ruhában nem lehet sportolni, így kitiltották az ilyen jellegű szetteket a pályáról. Szomorú, és egyben felháborító, ami Serenával történt, de nem kell őt félteni, egész biztosan láthatunk még tőle hasonló meghökkentő 'akciókat'.