Grand Canyon

A világ egyik legmélyebb és legismertebb szurdokát évente több millió turista keresi fel. Éppen ezért ki is alakítottak benne egy különleges üveghidat ahonnan lélegzetelállító kilátás tárul a kirándulók elé. A szabályok szerint ezt a látványt azonban csak az emlékezetükben, vagy helyben vásárol képeslapon vihetik haza, a hídon ugyanis tilos a fotózás, a látogatók elvben fel sem vihetik rá a saját kamerájukat. Szóval, ha ilyen képbe futsz bele valamelyik travel-blogger oldalán, akkor már tudhatod, hogy bizony, ő nem tartotta tiszteletben az előírásokat.

Sixtus-kápolna

A Vatikán egyik leghíresebb épülete, aminek a mennyezetét Michelangelo csodálatos freskója díszíti, régebben templomként működött, manapság viszont inkább múzeumként üzemel, ahol tilos a fotózás és a videózás. Ám ezt a szabályt nem amiatt vezették be, hogy megóvják az épületben található képzőművészeti alkotásokat a folytonos vakuzástól. Az igazság ennél sokkal kiábrándítóbb: egyszerűen annyi történt, hogy mikor a kilencvenes években felújították a kápolnát, akkor egy japán tévétársaság nagy összeggel támogatta a renoválást, cserébe azonban kizárólagos jogot kaptak arra, hogy képeket és filmfelvételeket készítsenek az épületben. Bár a szerződés azóta már rég lejárt, és a tévétársaság elvesztette ezt a jogot, a fotózás és a videózás tilalma változatlanul megmaradt. Persze ettől függetlenül rengetegen szelfizgetnek az épületben. Ejnye!

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Travel is my therapy✈️ (@aslireyhandincer) által megosztott bejegyzés,

Az éjszakai Eiffel-torony

Bár a világ egyik legtöbbet fotózott épületéről van szó, alapjáraton az Eiffel-torony megörökítését is szabályozzák. A tornyot hivatalosan éjszaka, kivilágított állapotban profi fényképész nem fotózhatja írásos engedély nélkül, fényárban ugyanis az épület olyan művészeti alkotásnak számít, ami szerzői jogok hatálya alá esik. Tehát mikor a kedvenc influenszered ilyen fotót oszt meg, akkor - persze lehet, hogy nem szándékosan -, de igazából szabályt sért.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Riccardo Munaretto (@riccardo_munaretto) által megosztott bejegyzés,

A Neuschwanstein kastély 

Az egyik legismertebb németországi kastélyt nagyon szigorú szabályok betartása mellett lehet csak megcsodálni. Bemenni csak és kizárólag egy 35 perces vezetett látogatás keretein belül lehet, és természetesen ez idő alatt tilos a fotózás és videózás. Emellett babakocsit és hátizsákot sem szabad bevinni, úgyhogy az ilyenekbe rejtett kamerával sem érdemes senkinek kísérletezni.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Schloss Neuschwanstein (@neuschwanstein.castle) által megosztott bejegyzés,

Las Vegas

Na nem kell megijedni, nem egész Las Vegasról van szó, csak néhány kaszinóról. Ezeken a helyeken biztonsági okokból nem lehet felvételt készíteni, egyfelől, hogy ezzel is csökkentsék a rablások kockázatát, másfelől, hogy a vendégek személyiségi jogaira vigyázzanak. Régebben egyébként szinte az összes kaszinóban tilos volt fotózni és videózni, amire általában a bejáratnál hívták fel a játszani vágyók figyelmét. A szigor az elmúlt pár évben enyhült, de kaszinója válogatja, hogy hol engedélyeznek kis szelfizgetést, és hol nem.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Vαlentinα (@miss_valgilbert) által megosztott bejegyzés,

Taj Mahal

A világ egyik csodáját a látogatók csak kívülről fotózhatják, az épület belsejének csodáit a fejükben kell őrizgetniük. Bent ugyanis tilos bármilyen felvételt készíteni, és (okos)telefont is csak kikapcsolt, vagy lenémított állapotban szabad bevinni.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

RETRIP<リトリップ>海外 (@retrip_global) által megosztott bejegyzés,

Uluru-Kata Tjuta Nemzeti Park

Ezt a lenyűgöző ausztrál nemzeti parkot, aminek egy kőszikla van a közepén, sem szabad csak úgy fotózgatni. A terület több részét is szent helyként tartják számon, így ezeken nemcsak fotózni és videózni nem lehet, de még lerajzolni sem szabad őket. A többi területen szabadabban lehet fényképezni, de ha valaki azzal a céllal érkezik, hogy később eladja a képeket, ahhoz engedélyt kell kérnie.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Uluru-Kata Tjuta National Park (@seeuluru) által megosztott bejegyzés,

Westminsteri apátság

II. Erzsébet és Fülöp herceg, valamint Katalin és Vilmos házasságkötésének helyszíne bár látogatható, nem szabad belülről fotózni. Ennek az egyik oka, hogy az épület valóban templomként működik, így az atmoszféráját megzavarnák a fotózó látogatók. Nekik azért sem engedélyezik a felvételkészítést, mert azt szeretnék, hogy ha már bent vannak, éljék át, fogadják be teljesen az eléjük táruló látványt. Ezt pedig nem könnyű úgy megtenni, hogy az ember közben arra figyel, hogy a megfelelő pillanatban nyomjon meg egy gombot. Ha valaki nagyon vágyik egy fotóra az apátság belsejéből, akkor - csak saját használatra! - erről az oldalról tölthet le a képeket.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Aris Komolis (@aris_kom) által megosztott bejegyzés,

Lenin-mauzóleum

Talán nem annyira meglepő, hogy tilos fotót készíteni a Szovjetunió egykori vezetőjének, Vlagyimir Iljics Leninnek a holttestéről, így pedig az egész mauzóleumban tilos kattintgatni. Ezen kívül mobilozni és beszélni sem lehet bent.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Kirill (@chaotic.jazz) által megosztott bejegyzés,

A nyitókép forrása: Neuschwanstein Castle Instagram