Többször találkoztam már a „girl code” kifejezéssel, de a legtöbbször csak abban kontextusban, hogy mik azok az íratlan szabályok, amiket a jó barátság érdekében a csajoknak illik betartani. Szerintem ennél többről kell, hogy szóljon a dolog: hiszen nehogy már szoros barátságban kelljen lenned egy másik nőtársaddal, hogy jófej vagy egy kicsit segítőkész legyél vele! És, hogy milyen apróságokon múlhat, hogy valakinek te legyél a nap megmentőnője? Mutatom:

 1. Ha egy nyilvános hely mosdójában tampont kér tőled egy lány és nálad pont van, akkor adj neki egyet!
 2. Rúzsos fog? Elkenődött szemfesték? Fenn felejtett árcédula a ruhán? Jelezd diszkréten!
 3. Ha egy másik nő megdicséri a ruhádat, mondd el neki hol vetted és mennyiért, ne tartsd magadban!
 4. Ha piros foltot látsz egy másik lány nadrágján, rögtön jelezd neki!
 5. Kövesd az öt perces beauty-szabályt: ha 5 perc alatt meg lehet oldani a "helyzetet" (például elkenődött rúzs) akkor tedd szóvá, ha viszont nem (mondjuk egy hajlenövés) akkor tartsd magadban, mert az illetőben feleslegesen keltesz rossz érzéseket.
 6. Ha kiderül, hogy mellrákod van, akkor sokat segíthet, ha képes vagy beszélni róla más nőknek. Meséld el, hogy vetted észre, milyen érzés volt, hol volt a csomó, mert ezzel akár életet is menthetsz...
 7. Ha észreveszed, hogy nyilvános mosdóban valaki csendben ül a vécén, akkor minél hamarabb hagyd el a terepet - lehet, hogy kakilni szeretne.
 8. A barátnőd exe és kiszemeltje tabu.
 9. Mindegy, hogy milyen kis butaságon pattantatok össze, ha tudod, hogy a barátnődnek szüksége van egy kis támaszra, ne gondolkodj, indulj.
 10. Soha ne kezdj úgy egy beszélgetést, hogy " jaj, mennyire fáradtank/kialvatlannak/nyúzottnak tűnsz"!
 11. Ha nincs a mosdóban wc-papír, szólj az utánad érkezőnek!
 12. Ha egy szórakozóhelyen vagy az utcán odamegy hozzád egy lány és úgy csinál, mintha ismerne téged, akkor ne hajtsd el, játszd el a rég nem látott ismerős/barát szerepét!
 13. Mindegy, hogy egy jó barátnő vagy egy idegen csaj kér meg: ha fotót készítesz valakiről, tedd oda magad, hogy minél jobb és előnyösebb képet csinálj róla!
 14. Ha látod, hogy egy lányt „körül zsong” vagy talán követ egy gyanúsnak tűnő alak, menj oda a lányhoz és kezdj el vele dumálni. Inkább legyen 10 téves riasztás, mint egy egyszer egy segítség nélküli helyzet.
 15. Ha taxival vagy a te kocsiddal mentek haza egy buliból, mindig várd meg, hogy a barátnőd bemenjen az ajtón.
 16. Ha egy szórakozóhelyen a kelleténél többet ivott a barátnőd, akkor ne hagyd, hogy egyedül menjen a mosdóba, azt pedig pláne ne, hogy egyedül menjen haza!
 17. Ne add ki a barátod/nőismerősöd titkait! Ha valaki megtisztel a bizalmával, nem mentség, hogy „úgysem tudják, kiről szól a sztori” vagy „nem is ismerik személyesen” akkor is tartsd meg magadnak az infókat. A pletykáktól soha semmi nem lett még jobb.
 18. Dicsérj! Neked semmiből nem áll azt mondani egy másik lánynak ,hogy milyen szép az arca vagy mennyire csinos az új ruhájában, de lehet, hogy neki egy kicsit helyrebillented az önbizalmát. Ami néha mindannyiunkra ráfér.
 19. Nyilvánosan mindig állj ki a barátod mellett. Négyszemközt pedig beszéld meg vele, ha nem értesz egyet valamivel.
 20. Ünnepeld úgy a barátnőd sikerét, mintha a sajátod lenne.
 21. Csak akkor adj tanácsot, ha kérik.