Hogy egy személyes kitérővel kezdjem: 22 évesen, mikor életem első gálájára mentem, akkor szembesültem azzal, hogy bármilyen formában megmondják nekem, hogy mit kell viselnem (leszámítva az iskolai ünnepségek fehér ing-sötét szoknya kombóját).

Nos, ez volt az az alkalom, mikor végérvényesen megértettem, hogy felnőttnek számítok, és jól meg is tanultam, hogy egy meghívón a „coctail” nem feltétlenül (a szintén akkor tanult szóval élve) open bar kínálatát jelenti.

Azóta részt vettem jó pár gálán, puccosnak számító, vagy éppen munkaszempontból fontos eseményen, de nem olyan rég mégis a Google-höz kellett fordulnom, mikor a meghívó szerint „festive” ruhában kellett megjelennem. Nos, annak érdekében, hogy neked hasonló helyzetben ne kelljen átnyálaznod az internetet, készítettünk egy dresscode-szótárat!

White tie

Talán annak van a legkisebb valószínűsége, hogy váratlanul meghívjanak egy white tie rendezvénye, ám amennyiben ezt megtörténik, akkor nemcsak a legszebb, földig érő esélyidben kell megjelenni, hanem még hosszú kesztyűt is illik hozzá húzni, az egészet pedig jó, ha egy szépen feltűzött frizura koronázza meg.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Clotheshorse Anonymous (@shopclotheshorseanon) által megosztott bejegyzés,

Black tie

Az előző verzió kicsit megengedőbb formája. Ilyenkor senki nem fog csúnyán nézni rád, ha a kesztyűt otthon hagyod, és az esemény jellegétől függően az elegáns koktélruháid, a kisestélyeid és a nagyestélyik közül is válogathatsz.

Formal

A kicsit lazább viseletek előtt vannak a formal különböző szintjei. Ha simán csak ezt a szót látod a meghívón, akkor tudnod kell, hogy itt bizony elegáns öltözetet várnak tőled. Lehet ez estélyi vagy térd alá érő koktélruha, a lényeg, hogy kifinomult legyél és semmiképp se hivalkodó.

A semi formal esetében olyan szempontból fellélegezhetsz, hogy az estélyit hagyhatod pihenni, helyette az elegáns, hosszabb fazonú koktélruháid közül kell választanod. Legalábbis, ha esti eseményre mész. Amennyiben egy délután semi formal rendezvényre vagy hivatalos, akkor inkább az elegáns kosztüm lesz a jó választás.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Duchess Of Cambridge (@katemcambridge) által megosztott bejegyzés,

Ezek mellett a business formallal is könnyen találkozhatsz, amiről már a nevéből sejtheted, hogy valami munkával kapcsolatos hivatalos eseményen számítanak rád, így a professzionális és elegáns éned kell kidomborítanod a ruháddal. Az ilyen találkozóra az olyan ruhád elegánsabb verzióját vedd fel, amilyen egy tárgyalásra is mennél.

Coctail

Szóval nem, nem a piáról volt itt szó esetemben (bár hozzáteszem volt tényleg egy csomó koktél is), hanem arról, hogy ide koktélruhába menj, olyanba ami inkább rövidebb, bulisabb, játékosabb, mint az eddig felsorolt esetekben.

Festive

A másik kedvencemhez érkeztünk. Nos, nem véletlen, hogy a karácsonyi időszakban találkoztam ezzel a kikötéssel, ilyenkor ugyanis a coctailhez hasonlóan kell öltözni, de valamilyen formában az éppen adott ünnepre is reflektálni vele, akár színében, akár valami visszafogott mintában. Azt hiszem, erre a dresscode-ra azért van szükség, hogy az év végi időszakban, ha karácsonyi partit rendez egy cég, akkor ne mindenki vicces karácsonyi csúnyapulcsiban jelenjen meg.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Mariah Carey (@mariahcarey) által megosztott bejegyzés,

Business casual

Talán ezzel találkoztál a legtöbbet, munkahelyi vagy munkával kapcsolatos eseményekre ugyanis ez a leggyakoribb elvárás. Ilyenkor olyan ruhát kell viselned, amiben ugyan kényelmes érzed magad, de visszafogott, nem hivalkodó, nem kihívó. Például egy szebb szoknya vagy nadrág inggel.

Casual

Itt pedig ugyan már hihetnéd azt, hogy akkor ez a mindent megengedő kategória, de azért ne részegülj meg a szabadságtól ennyire. Valóban, ha ezt látod egy meghívón, akkor már-már szinte bármit viselhetsz, de azért nem mindent. A szakadt farmered, az ujjatlan, dekoltált pólód és a miniszoknyád sem ilyen alkalomra van, az olyan alkalmakon ugyanis, mikor ezek helyénvalóak, nincs dresscode. Mindenesetre ebbe a kategóriába már simán beleférnek a szolidabb nyári ruhák, vagy a csinos farmerek, egyszerű pólóval.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Selena Candids 💜 (FAN ACCOUNT) (@selenagomezcandids) által megosztott bejegyzés,