Úgy tűnik, az önbecsülésünk 60 éves korunk körül van a csúcson, legalábbis ezt állítja egy tanulmány, ami a Psycholigical Bulletin című szaklapban jelent meg. Sőt, azt is, hogy a pozitív önkép hatása legalább egy évtizeden át ki is tart.

A középkorúság sok felnőtt életében egy olyan időszak, amit a stabilitás jellemez, párkapcsolat és munka terén egyaránt. Emellett ebben az időszakban sokan tudatosan is figyelmet fordítanak a társas kapcsolataik ápolására, ami kifejezetten fejleszti az önbecsülést-

nyilatkozta Ulrich Orth svájci pszichológiaprofesszor, a tanulmány egyik szerzője a TIME magazinnak.

A szakemberek 191, az önbecsüléssel, önbizalommal kapcsolatos tudományos vizsgálat eredményeit összegezték, melyekben csaknem 165.000 ember adatait gyűjtötték össze. Így kaptak korábban példa nélkül állóan átfogó képet arról, hogy a korral hogyan változik az önbecsülés.

Az önbecsülésünk először 4 és 11 éves korunk között kezd emelkedni – a gyerekkornak ebben a részében szociálisan és kognitívan is fejlődni kezdünk, és egyre függetlenebbnek érezzük magunkat. Ezen a szinten maradunk körülbelül 15 éves korunkig. Ez bizonyos szempontból meglepő, hiszen a legtöbben azt feltételezik, hogy a tinédzserévekben az önbizalom lecsökken, hiszen ilyenkor a pubertás összezavarja a fiatalokat, a vele járó fizikai változásokkal együtt, és ilyenkor kezdjük el igazán összehasonlítgatni magunkat másokkal. A kutatás eredményei szerint azonban ez nincs hatással a gyerekkorban felépült önbecsülésre.

Éppen ellenkezőleg, a kamaszkor közepéig stabil marad az önbizalmunk, majd emelkedni kezd, egészen 30 éves korunkig, majd nagyjából ugyanazon a szinten marad, míg 60 évesek leszünk, amikor ismét megemelkedik, és tartja is magát ezen a szinten egészen 70 éves korunkig.

Ezután viszont sokan az önbizalom, önértékelés csökkenéséről számolnak be, ami körülbelül 90 éves kor körül éri el a mélypontot azok esetében, akik megérik ezt a kort.

Az öregséggel együtt jár az elmagányosodás, a barátok, szerettek elvesztése, a nyugdíjas élet, és persze a külső,  a fizikai és szellemi állapot változásairól sem szabad megfeledkezni. Ezek együttese – érthető okokból – megtépázza az önértékelést. Ugyanakkor az, hogy 90 éves kor előtt az önbizalom csökkenésre nem jelentős, a szakemberek szerint mindenképpen reménykedésre adhat okot, mivel a begyűjtött adatokból úgy látják, hogy sokan még kifejezetten idős korban is képesek relatíve magas önértékelésre.