Hirtelen minden megváltozott, ezt én (aki még maszkban és kesztyűben azért elhagyja a lakást) is nagyon érzem. Bezárkóztunk, teret nyert az online világ, naphosszat megy a háttérben a Netflix, és szép lassan  

realizáljuk, hogy ez a valóság, és nem egy borús Black Mirror-epizód. 

Nálam hullámzó a dolog, hol jókedvem van és kihívásként fogom fel a helyzetet, hol pedig befordulok egy kicsit. Mert nagyon hiányoznak a barátaim, nagyon szeretnék beülni valahova a csajokkal egy sörre-fröccsre, nagyon szeretnék elmenni pizzázni, és már most kezd elegem lenni az érintkezésmentes kajarendelésből. Emberi kontaktushiányom van, pedig nem is egyedül vagyok itthon, és még a lovardába is kijárok, ahol pár méterről ugyan, de találkozom másokkal. 

Szerencsére találkaigény szempontjából a barátaim is így érzik magukat, úgyhogy megbeszéltük, hogy minden héten összejövünk az éterben, és kajálunk, dumálunk, akár hajnalig. Az első ilyen alkalmon már túlvagyunk, és bár nem ugyanolyan volt, mint személyesen vegyülni, mégis meglepően jó érzés volt közöttük lenni.

A legváratlanabb pedig az volt, hogy mindezt technikai hiba nélkül, este nyolctól hajnali egyig simán tudtuk kivitelezni, mindenféle fizetős app nélkül. 

Úgyhogy, ha te is szeretnél a családoddal, rokonaiddal, barátaiddal virtuálisan találkozni, íme 5 szuper alkalmazás, amikkel ezt bármikor megteheted, méghozzá ingyen! 

facetime.png

Ha mindenki Apple rajongó: FaceTime 

Iphone-osok, figyelem! Ha a csapatban mindenki almarajongó, nem nagyon kell tovább kutakodnotok, hogy milyen felületen talizzatok! Ingyenes, elég jó minőségben közvetíti a képet és a hangot, csak hangban is lehet csatlakozni, ráadásul 32 emberig működik, szóval akkor is bejöhet, ha egy nagyobb házibulit akarsz tartani.

whatsapp.png

Ha Android és IOS is játszik: Whatsapp 

Sok beszámoló szerint azért jobb a Whatsapp például a Vibernél, mert gyengébb internetminőség és jelerősség mellett is képes fenntartani a videócsetet. Maximum ront a képminőségen, de nem szakad meg, ami óriási előny.  

skype.png

Ha jó sokan vagytok: Skype 

Persze a jó öreg Skype-nak is van már fizetős verziója, de valószínűleg ezeket az extrákat nem igénylitek egy családi ebédhez vagy egy baráti összejövetelhez. A Skype 50 (!) emberig ingyenes, ráadásul laptopról, telefonról és tabletről is tökéletesen működik, ha elég jó hozzá az interneted.  

marcopoloapp.png

Ha nem tudtok egyszerre jelen lenni: Marco Polo 

Erről az applikációról én is csak nemrég hallottam először, de nagyon tetszik az ötlet: egy listába szedve megtalálod a barátaid, és mikor üzenni szeretnél neki, csak felveszed a videoüzit, ők pedig lejátsszák, amikor online vannak. Jogos a kérdés, hogy akkor miben más, mint bármelyik beszélgetős app, ahol videót is lehet küldeni? Abban, hogy ez csak erről szól. Ingyenes, úgyhogy nyugodtan töltsd le, és kezdj el a családoddal vagy a barátaiddal napi néhány kedves üzenetet váltani, meglátod, szórakoztató és szívmelengető lesz! 

messenger.png

Ha valami egyszerűre vágytok: Facebook Messenger 

Bevallom, két hete még nem gondoltam volna, hogy ajánlani fogom a Messengert, hiszen annyira alapvetően az életem része a munka és a napi baráti üzenetek miatt, hogy eszembe sem jutott. De miután az első karanténos baráti talinkon sikertelenül próbálkoztunk a Zoommal, valaki bedobta, hogy miért nem nézzük meg inkább a Messengert. Tökéletesen működött megszakadás, hangprobléma nélkül, még annak ellenére is, hogy ki-be kapcsolódtak néhányan. Összesen hatan vettünk részt benne, és tök jól láttam/hallottam mindenkit, úgyhogy csak ajánlani tudom! 

+1, ha kifejezetten buliznátok: Houseparty

Van egy applikáció, ami kifejezetten online házibulikra lett kifejlesztve - tele ivós játékokkal, feladatokkal, vicces funkciókkal! Ha mindannyian tudtok angolul és igazán elszántak vagytok a bulizást illetően, érdemes kipróbálnotok ezt az appot... Jó bulizást!