Már jó párszor előfordult velem, hogy egy bevásárló-, vagy turikörút közben olyan darab is a kosaramba került, amit aztán később sosem vettem elő. Valahogy mindig azt éreztem, amikor ezekre a cuccokra ránéztem, hogy "még nincs itt az idő", "most nem illik a szettemhez", sőt, néha fel is próbáltam őket, de aztán mindig a helyükön, a szekrényem mélyén végezték. 

Manapság persze már próbálok tudatosabb lenni, de még így is lyukra futok néha, és beválasztok egy-egy olyan darabot, ami aztán maximum a molyoknak okoz örömet a szekrényemben, de nekem biztosan nem.

A minap is előszedtem egy nagyon különleges ruhát, amit nagyjából egy évvel ezelőtt vettem. Megnézegettem, aztán miközben vissza is tettem a szekrénybe feltettem magamnak a kérdést: miért vettem meg anno, és aztán miért nem hordtam soha? Ahogy pedig ezen gondolkoztam találtam is néhány magyarázatot:

1. Mert le van árazva 

Piros szín, kiárusítás feliratok, áthúzott eredeti ár, százalékjelek: a leggonoszabb tényezők, amikkel átvernek minket (és amikkel átverjük saját magunkat). Vettem már meg pulcsit azért, mert 18 ezer forint helyett kilencért adták (50%, aha-aha), aztán sosem hordtam. Tehát, végül nem kilencezret spóroltam, hanem ennyit adtam ki azért, hogy aztán ne változzon semmit sem a ruhatáram. Tehát százalékok ide vagy oda, ha nem tetszik annyira, hogy megfizesd érte az eredeti árat, hagyd ott a boltban! Árulkodó tényező, ha csak egy érvet tudsz felhozni mellette, például: "olyan puha, megveszem, hiszen akciós". Igen, csak nem illik semmihez a ruhatáradban, kicsit eláll oldalt, nem is annyira a te színed, ráadásul a fazonja sem előnyös. Szóval, ha csak egyetlen dolog szól mellette, akkor akármennyit is spórolhatnál vele, hagyd ott! 

2. Mert a fantáziádnak vásárolsz 

Ihletett, inspirált állapotban könnyebben ítélsz meg dolgokat tévesen, legalábbis vásárlás közben biztosan. Én például imádom elképzelni, hogy milyen leszek egy-két év múlva, milyen - jelenlegi stílusomtól eltérő, elegánsabb - ruhákat fogok hordani, hogyan fog állni az a nadrág, amikor már sokkal vékonyabb combjaim lesznek, stb. Ha bemész a boltba, és elkap az érzés, hogy milyen izgi lehetnél abban a rojtos bőrdzsekiben (és eddig csak letisztult, elegáns darabokat hordtál), lehet hogy érdemes meggondolatlan shoppingolás helyett inkább önismereti téren mélyebbre ásnod. Miért akarsz izgalmasabb lenni? Mit hiányolsz az életedből, amit az a ruha képvisel? Az is lehet, hogy csak új, ösztönző erőkre vágysz, ezért vonzódsz egy másik stílushoz. A lényeg: ha még téged is meglep a választásod, jól gondold át, hogy tényleg fogod-e hordani!

ruhak-amyschumergif.gif

 Irony Point

3. Mert félted 

Az is simán előfordulhat, hogy hozzájutottál, imádod, jól áll, de annyira félted, hogy bent hagyod a szekrényben és átadod az enyészetnek. Emlékszem, kiskoromban anyukámnak volt egy hasonlóan indokolatlan szabálya: amikor új cuccokat vettünk, aznap, sőt, még másnap sem engedte, hogy felvegyem őket, "mert újak". Én meg néztem hülyén, hiszen pont azért akartam őket hordani, mert újak. Valószínűleg tartogatni akarta a "ma új cuccba csomagolom a gyereket"-érzést, vagy nem is tudom. Ezzel persze nincs semmi gond, ha nem húzod egészen addig, hogy már el is felejted, hogy létezik az a ruha. Ha tetszik, imádod és jól áll, ne féltsd, hordd hiszen azért vetted! Amennyiben meg baja lesz, majd megmented valahogy. 

4. Mert ittál 

Néhány pohár bor + online vásárlás = katasztrófa. A leghasznosabb egyenlet, amit tanítani kéne a sulikban. SOHA ne igyál, amikor vezetsz és online vásárolsz! Oké, ma már a legtöbb boltnak vissza lehet küldeni a félresikerült rendeléseket, de a tapasztalat azt mutatja, hogy a vásárlók nem igazán használják ki ezt. Ha már megrendelték, kezdenek vele valamit. Mondjuk, beteszik a szekrénybe, és évekig nem veszik elő. Szerintem jobban jársz, ha megfontoltan, centivel a kezedben, józan gondolatokkal látogatod meg a kedvenc webshopodat! 

kutyalaptopgif.gif

5. Mert nem gondolsz a hétfő reggeli énedre

A boltban kicsit feszes, vagy bő, de annyira menő, hogy megveszed - aztán otthon már egyszer sem visz rá a lélek, hogy küzdj vele, inkább felveszed a kedvenc farmerodat megint. Ilyenek vagyunk, a kényelemre törekszünk, ezért sem érdemes olyan ruhára (vagy cipőre) beruháznod, amiben nem érzed igazán jól magad! Hidd el, a szürke és rohanós hétfő reggelen nem a körülményes újakat fogod választani, hanem a jól bevált, kopott, de kényelmes ruháidat. 

6. Mert a fülkében a jót nézed

Van egy szoknyám, ami vasalás után nettó öt percig működőképes, aztán hagyjuk is... Olyan anyagból van, hogy két lépést sem teszek meg benne és már gyűrött lesz, ez pedig rettentően zavar. Jobb lett volna, ha több időt töltök benne a boltban – tuti otthagytam volna és nyolcezer forinttal gazdagabb is lennék. Jó hír, hogy ez a probléma kiküszöbölhető. Akármennyibe is kerül a ruha, akárhol vagy, akármelyik bolt próbafülkéjében, ne sajnáld az időt arra, hogy mászkálj és guggolgass benne. Lehet, hogy csúnyán néznek majd rád a sorban, de legalább nem viszel haza még két felesleges ruhadarabot, és spórolhatsz is egy kicsit.

comfortablegif.gif

Na, te melyik pontnál ismertél magadra?